måndag, maj 31, 2010

Mona Sahlin hedrade offren för folkmordskampanjen Al-Anfal på plats i Kurdistan/Irak

Idag har nog varit den mest intressanta dagen av alla de sex gånger jag har besökt irakiska Kurdistan! Vår delegation som leds av Mona Sahlin och Urban Ahlin inledde dagen med att besöka det regionala parlamentet i Erbil för irakiska Kurdistan. Där träffade vi bl.a. talmannen Dr. Kemal Kirkuki. Det finns 111 platser i parlamentet och av dem är 40 kvinnor. Parlamentet styrs av de två partierna PUK och KDP som tillsammans har 56 platser.


Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson (S), jag och Mona Sahlin i staden/regionen Chamchamal för att hedra offren för Saddam Husseins Baath-partis försök att utrota kurderna på slutet av 1980-talet

Vi besökte sedan en person som heter Jawhar Namak och flera svensktalande kurder. Vi diskuterade en hel del kring hur media fungerar här nere. Enligt Namak, som driver 8 tidningar, finns det ca 800 tidningar i irakiska Kurdistan och att det tyvärr är lite si och så med källgranskning när nyheter publiceras…och det är därför kanske extra ironiskt att ordet ”förtal” inte finns på kurdiska. Vi pratade även en hel del om kvinnors situation och att deras situation långsamt blir bättre men att mycket återstår att göra. Det har antagits en lag i Kurdistan om att hedersmord ska anses var lika mycket mord som ett ”vanligt” mord vilket har minskat antalet hedersmord. Fler kvinnor är aktiva i politiken nu vilket sakta men säkert förbättrar kvinnors situation.


Jag och Zakaria Abdulla Hazan som driver ett stort byggbolag samt är en väldigt populär sångare, han har bott 9 år i Sverige innan han flyttade tillbaka och började i byggbranschen

Vi åt sedan en ”svenskspråkig” lunch anordnad av det svenska konsulatet i Erbil med företagare som bor här nere och som har bott ett antal år i Sverige. Det fanns allt från en kvinna som öppnat en skola enligt svensk modell, en kille som ägde ett stort byggbolag samtidigt som han var sångare (sjukt populär, hela restaurangpersonalen ville fotas med honom) till flera ministrar ur regeringen i irakiska Kurdistan/KRG (Kurdistan Regional Government). Många driftiga och inspirerande människor!

Röken från oljan syns överallt vid den oljerika och omtvistade staden Kirkuk
.
Snabbt vidare efter lunchen för att titta förbi utanför Anna Lindh-skolan. Det är en flickskola som fick sitt namn efter att Anna hade mördats för att hedra henne för allt som hon gjort för kurderna, något jag tycker var en väldigt fin gest. Resan gick vidare mot den oljerika och omstridda staden Kirkuk. Saddam Hussein ville under sin tid som diktator säkra att staden skulle vara arabisk för all framtid och gjorde bl.a. som så att han tvångsförflyttade bort kurder och flyttade in araber i staden. Det finns nu främst fyra etniska grupper i staden: kurder, araber, turkmener och assyrier/syrianer. Beskedet vi fick av Kirkuks populära borgmästare Abdulrahman M. Fatah och den minst lika populära polischefen var att det inte alls är så farligt i Kirkuk som media påstår. Spänningarna mellan de etniska grupperna är enligt dessa herrar inte alls lika spänd som det sägs och grupperna vill gemensamt bygga upp staden.


Jag och staden Kirkuks legendariske polischef som leder en polisstyrka bestående av fyra olika etniciteter, han har fångat ett antal terrorister i sina dagar
.
Nästa anhalt blev Chamchamal, en stad/region som drabbades väldigt hårt under Al-Anfal-kampanjen. Al-Anfal var Saddam Husseins Baath-partis stora operation under slutet av 1980-talet där man försökte utrota kurderna i hela Irak. Över 180 000 dog. På S-partikongressen i höstas beslutade vi socialdemokrater utifrån en motion som jag hade skrivit att vi ska arbeta för att al-Anfal ska erkännas som ett folkmord både i Sverige och internationellt och det kändes såklart därför extra bra att både partiledare Mona Sahlin och vår utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var med här nere och på plats hedrade offren (bild längst upp).

Jag tillsammans med peshmerga, kurdiska soldater, som eskorterade oss genom Kirkuk-regionen där det var lite farligare att vistas, måste vara sjukt varmt i deras uniformer när det idag var över +40 grader varmt
.
Vi hann även med ett besök på ett center i staden Suleymani där man arbetar med, eller rättare sagt mot, kvinnorelaterat våld/hedersvåld. Centret heter ASUDA och har en väldigt vettig hemsida på engelska och har redan hunnit få upp bilder m.m. från vårt besök. Det finns som sagt rätt mycket att göra för kvinnors situation här nere även om det har blivit mycket bättre.

Kurdiskt mellanmål

Vi hann även med ett möte med ingen mindre än premiärministern i irakiska Kurdistan, Dr.Barham Salih, som tidigare var vice premiärmininster i hela Irak. Dr.Barham är väldigt populär och gav oss en snabb och skarp briefing inför vårt systerparti PUK:s kongress som börjar imorgon. Som ni märker har det varit en väldigt händelserik dag och jag skulle kunna göra detta långa blogginlägg mycket längre, men måste sova nu inför kongressen imorgon... Jag vill förresten passa på att ge en extra eloge till Shoresh Rahem, PUK:s Sverige-representant, för hans otroliga arbete med att få ihop vårt program.
.

söndag, maj 30, 2010

Partikongress i irakiska Kurdistan

I lördags kom jag till Erbil, eller Hawler som kurderna kallar staden, i irakiska Kurdistan. Det är sjätte gången jag är här och det är lika intressant varje gång. Idag har det varit över 30 grader och det ska tydligen bli ännu varmare under vårt besök.

Med på resan är Mona Sahlin, Urban Ahlin, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (S), Ann Linde, internationell sekreterare och Oscar Stenström, utrikespolitisk rådgivare för Mona Sahlin. Syftet med den här resan är främst att besöka vårt kurdiska systerparti PUK:s kongress, läs mer i intervjun med Mona i SvD igår.

Det känns bra att Mona åkt hit på sitt första besök i Irak och irakiska Kurdistan någonsin för att uppdatera sig på det politiska läget här samt för att markera vårt stöd till PUK i sin process att föryngra partiledningen och att släppa fram fler kvinnor.

Banden mellan Sverige och Irak/irakiska Kurdistan är starka inte minst för att det i Sverige bor 120 000 människor som kommer från Irak. Redan idag har vi sprungit på flera kurder som har bott i Sverige men flyttat tillbaka hit ner, som t.ex. säkerhetschefen på flygplatsen och chefen på ett textilmuseum.

Lite trist är det såklart att jag inte kommer att hinna spela fotboll här under detta besök, men får ta det nästa gång istället. En rätt rolig sak är att det på vårt hotell bor en amerikan som ser e-x-a-k-t ut som George W Bush. Han var så lik att jag var tvungen att dela hiss med honom för att kolla om det verkligen inte var Bush, men det var det inte även om han var i oljebranschen...

Berg på väg in över irakiska Kurdistan

Stadspark i Erbil

I basarkvarteren hittar man det mesta, t.ex. massvis av kryddor

Andra bloggar om , , , , , , och annat intressant

måndag, maj 10, 2010

Kampen för ett demokratiskt Iran pågår i det tysta

Nyligen träffade jag Hassan Sharafi, talesperson för vårt systerparti från Iran/iranska Kurdistan KDP-I. Han om någon vet att det inte är lätt att vara politiskt aktiv i Iran och har överlevt flera mordförsök från den iranska regimen.

Det var väldigt intressant att diskutera situationen i Iran med Sharafi, då det just nu kommer ut väldigt lite nyheter ur landet, nästan som att all opposition har lagt sig. Så är självklart inte fallet och enligt Sharafi har den så kallade "gröna rörelsen" lärt sig av sina misstag. Allt fler etniska grupper har anslutit sig till den och man siktar på att sprida den till fler stora städer i Iran. Detta motarbetas av regimen, som nu för tiden är mer militärt än religiöst baserad då den har sitt största stöd bland revolutionsgardet och basij-milisen.

Utanför Iran i bl.a. Europa så jobbar hela Irans samlade opposition på att kunna enas om ett demokratiskt program för landet och att som grund ha demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och minoriteters rättigheter. Hassan Sharafi var tydlig med att det är viktigt att omvärlden fortsätter att i diplomatiska kontakter med Iran och på andra sätt fortsätter pressa regimen till förändringar. Med andra ord är inte alls kampen för ett demokratiskt Iran nedlagd, den fortsätter just nu i det tysta.

Andra bloggar om , , , , , , och annat intressant

onsdag, maj 05, 2010

Möte med den riktiga "Mr.Hotel Rwanda"

Förra veckan hade jag äran att delta på ett seminarium arrangerat av Prime PR och Rädda Barnen där Paul Rusesabagina var huvudperson. Han är den person som filmen "Hotel Rwanda" (trailer finns här) är baserad på och han räddade livet på ca 1 200 flyktingar under folkmordet på tutsier i Rwanda 1994.

Jag och Paul "Mr. Hotel Rwanda" Rusesabagina

Seminariet handlade just om det fruktansvärda folkmordet i Rwanda 1994 och vad som hänt efter dess samt hur barn påverkas av krig. Rusesabagina var en väldigt ödmjuk, klok och faktiskt rätt rolig man.

Som svar på min fråga om världen har lärt sig något av vad som hände i Rwanda svarade han att så tyvärr inte var fallet, i alla fall inte i hans ögon. Han menade att historien upprepar sig om och om igen trots att vi säger "aldrig mer". Dock ser han framsteg som görs och menade att visst har det ändå blivit lite bättre, men det finns mycket mer att göra.

Det var som sagt en stor ära att få träffa honom, en man som riskerade sitt eget och sin familjs liv för att rädda 1 200 personer. Läs mer på hans sida "Hotel Rwanda Rusesabagina Foundation".

Andra bloggar om , , , , , och annat intressant