onsdag, februari 17, 2010

Rödgröna överens om folkmordet 1915 i Turkiet och folkmordet al-Anfal

Jag är glad över att den rödgröna oppositionen nu har enats kring vilken utrikespolitik som ska föras efter ett eventuellt regeringsskifte! "En rödgrön politik för Sveriges relationer med världens länder" är mycket läsvärt och hittas här. Jag är stolt över mitt parti Socialdemokraterna hade kraft och mod att bifalla min motion om just folkmordet 1915 i Turkiet och folkmordskampanjen "Al-Anfal" i slutet på 80-talet i Irak.

I dokumentet står att läsa angående Turkiet (s.9):
- Vi är starkt kritiska till beslutet att förbjuda oppositionspartiet DTP. Vi oroas över Turkiets oförmåga att göra upp med sin egen historia. En rödgrön regering kommer att erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontier med flera.

Följande står att läsa om Saddam Husseins folkmordskampanj Al-Anfal (s.9):
- En rödgrön regering välkomnar erkännandet av Saddam Husseins så kallade Anfalskampanj 1988 som ett folkmord mot kurderna. En rödgrön regering kommer att arbeta för att uppmärksamma 16 mars, årsdagen av gasattacken mot Halabja, som ett exempel på massförstörelsevapens ohyggliga konsekvenser.

Nu vet vi alltså vad som väntar vid en rödgrön valseger!


Jag håller tal i Germian-provinsen i irakiska Kurdistan i december 2009, där mördades tusentals kurder under al-Anfalkampanjen


Kvinnor som lägger blommor vid gravarna av nyfunna kvarlevor efter offer i al-Anfalkampanjen i irakiska Kurdistan

Andra bloggar om , , , , , , och annat intressant

tisdag, februari 09, 2010

Medverkade i P4 om sociala medias roll i Stockholm i valet

Igår medverkade jag i P4 Radio Stockholm i min roll som kommunikationsombudsman för Socialdemokraterna i Stockholms län. Temat var hur partierna kommer att använda sig av sociala media i valet och jag och Elisabeth Somp, kommunikationschef för (M) i Stockholmsregionen, medverkade. Programmet går att lyssna på genom att klicka här och sedan leta upp "17.00 - 17.30 måndag 08 feb 2010", inslaget om sociala media börjar efter 4.40 minuter.


Min vy i studion mot programledare Björn Lindberg

Hela konceptet med sociala media är egentligen inget nytt. Det handlar om att vara där människor är för att kunna ha en dialog med dem om hur de ser på sin vardag och politiken samt hur de vill utveckla samhället. Sociala media handlar alltså om dialog och att göra politiken mer tillgänglig för folk. Och som bonus blir det ju lättare att engagera sig när politiken även finns i sociala media.
.
Det är dock inte genom sociala media som valet vinns, även om de kan ha effekt på marginalen. Valet vinns genom att ha den bästa politiken. Mitt parti uppmuntrar våra sympatisörer, medlemmar och förtroendevalda att vara aktiva i dialogen på sociala media. Det ska bli spännande att se hur alla partier kommer att jobba med det i valet!

fredag, februari 05, 2010

Hur vinner man val?

Igår var jag inbjuden av Socialdemokraterna i Boden att hålla ett föredrag med lite inspiration inför valet, något som lät minst lika fint som när jag fick vara huvudtalare på första maj i Boden i fjol.


Temat för kvällen var "Vinn av egen kraft!", alltså för att vinna val så måste man ha en egen agenda och en egen vision med vad man vill göra med makten. Jag inledde med att berätta lite om hur det är för mig som utflyttad bodensare att jobba med politik i Stockholmsregionen och vilka utmaningar vi Socialdemokrater står inför där, t.ex. att segregationen är mycket större i Stockholm än i Boden och Norrbotten och att trots att vi gick tillbaka rejält i valet 2006 i valet i september kan komma tillbaka.

Vi hade en bra och lång diskussion om hur man egentligen vinner val:
  • Att det handlar om att vinna väljarnas förtroende och om att röra och beröra.
  • Att vi måste vinna beskrivningen av verkligheten genom att verkligen veta hur folk har det i sin vardag.
  • Att vi alltid, alltid, alltid måste prata framåt eftersom politik handlar om framtiden.
  • Att budskapet är kärnan och att vi måste föra fram vårt budskap i kontrast med motståndarens vision av samhället.
  • Att vi måste berätta vad vi vill och att det måste upprepas om och om och om igen.

Vi pratade sedan om hur man kan bygga upp en strategi för att vinna val, hur man kommunicerar sitt budskap och vilket vårt budskap är. Vi pratade en del om hur vi egentligen pratar, fokuserar vi på detaljer eller pratar vi om värderingar och visioner? Kvällen bjöd på mycket intressanta diskussioner både kring det ovan nämnt samt om politiken i Boden, Stockholm och på det nationella planet:

  • S vill att valet ska handla om sakpolitik medan M inte vill ha det så utan vill göra valet till ett presidentval mellan de båda partiledarna.
  • Jobb- och skattefrågorna kommer att vara heta.
  • Hur går det för de mindre partierna och kommer Sverigedemokraterna och Piratpartiet in i Riksdagen?
  • Hur blir vi bättre på att lyfta miljöfrågorna?
  • Hur kommer pensionärerna och ungdomarna att rösta och hur vinner man deras förtroende?

Sammanfattningsvis var det en härlig kväll och det märks att Socialdemokraterna i Boden verkligen vill vinna valet!

tisdag, februari 02, 2010

Nu på youtube: Mitt tal på det kurdiska firandet i Solnahallen 23/1

Nu finns det tal som jag höll på det kurdiska firandet i Solnahallen den 23/1 på youtube. Arrangörer för firandet var vårt kurdiska systerparti KDP-I och det var en mycket trevlig kväll med både politik och återseenden av gamla vänner.

Dock låg en mörk skugga över firandet i form av den fruktansvärda situationen i Iran och iranska Kurdistan, men förändring ska komma - nu eller senare, kampen för frihet går vidare!