onsdag, december 30, 2009

Krönika i NSD: "Finlands sak har blivit min"

Härmed avslutar jag det politiska året med en ledarkrönika i NSD (Norrlands största dagstidning) där jag skriver om mitt finska medborgarskap som jag fick beviljat tidigare i år. Krönikan hittas här.

Gott nytt valår 2010!


Bild på mig i unga år då jag springer ikapp med "moffen"

Andra bloggar om , , , och annat intressant

Det händer mycket i Turkiet och Iran

I Turkiet har ett stort demokratiskt bakslag skett då det prokurdiska partiet DTP har stängts ner efter ett enhälligt beslut i landets författningsdomstol. Orsaken enligt författningsdomstolen är att DTP anses ha för nära kopplingar till den terroriststämplade organisationen PKK. I mina ögon har Turkiets största parti, AKP, velat ta sig an ”kurdproblemet”, som det ibland kallas, mer seriöst än något annat turkiskt regeringsparti före dem. Reformer har gjorts i positiv riktning, om än små reformer men de är bättre än inga alls AKP var för övrigt mycket nära att självt stängas ner av författningsdomstolen för inte så länge sedan eftersom det ansågs att AKP agerat för religiöst mot Turkiets sekularism. I och med att ”den djupa staten” (delar av landets rättsväsende, militär m.fl.) nu visar sin makt och kliver in och lägger krokben för en försiktigt positiv process och stänger ner DTP leder det till ett bakslag för den turkiska demokratin, minoriteters rättigheter och ett närmande till ett EU-medlemskap. DTP har ombildats till partiet BSD, men det hjälpte inte utan stora räder har skett mot det nybildade partiet under julhelgen då många av partiets ledande företrädare, bland annat många borgmästare, har gripits. Maktstrukturerna och det politiska spelet i Turkiet påminner inte om något annat land jag någonsin har hört talas om…och då menar jag inte på ett positivt sätt. Nedstängningen av DTP är oacceptabelt och det är även gripandet av DTP-företrädare under julhelgen. Det är också fullständigt oacceptabelt att Ramazan Kizil riskerar fängelsestraff i Turkiet för att ha talat kurdiska på ett valmöte tidigare i år.

I Iran har protesterna mot regimen tilltagit och flera demonstranter har fått sätta livet till. Regimen verkar mer skakad och rädd än tidigare då polisen nu skjuter rätt in i folkmassorna. Jag är glad att Carl Bildt har höjt rösten mot Iran på sin blogg. Jag tycker att situationen i Iran just nu påminner om den som var i Östtyskland innan muren föll 1989. Då var det en stor blandad rörelse med olika mål, men framförallt med det gemensamma målet om demokrati och frihet som enade rörelsen och fick regimen på fall. Kan demonstrationerna i Iran idag vara det sista vi ser innan regimen faller? Mona Sahlin har för övrigt gjort ett bra uttalande om situationen i Iran.

tisdag, december 22, 2009

Resultatet från S-primärvalet i Sundbyberg klart: Jag klättrade från 12:e till 7:e plats!

Nu har äntligen resultatet från Socialdemokraternas primärval i Sundbyberg kommit. Och jag är glad och stolt över att ha klättrat från en 12:e plats till en 7:e plats, tack ni som har röstat på mig! Jonas Nygren vann primärvalet, Janne Jogell kom tvåa och trea blev Nathalie Sundesten Landin - stort grattis till er!


Det som händer nu är att valberedningen för S i Sundbyberg ska sätta sina hjärnor i arbete och jobba fram ett förslag på hur listan till kommunfullmäktige som vi går till val på ska se ut. Den 6 februari är det valmöte och då ska medlemmarna ta ställning till det förslag på lista som valberedningen lägger fram. Den här mandatperioden (2006 - 2010) har vi 17 mandat i kommunfullmäktige.

Om jag skulle komma in i kommunfullmäktige så vill jag främst jobba med att utveckla Sundbybergs stadsmiljö och grönområden samt förbättra möjligheterna att motionera och idrotta, speciellt för de unga. Sen gillar jag även miljö- och mångfaldsfrågor/internationell solidaritet. Och jag har ju lagt en del press på mig själv i och med min slogan som (med glimten i ögat) var: "Det pratas för mycket och görs för lite. Jag som har rötterna i Norrland pratar mindre men gör desto mer." ;-)

Det blir spännande att se valberedningens förslag den 6 februari!

Andra bloggar om , , och annat intressant

tisdag, december 15, 2009

Föredrag på KSAF i Uppsala

Har precis kommit hem från Uppsala där jag har hållit föredrag för KSAF, Kurdiska Student- och Akademikerföreningen. Det är alltid kul att vara tillbaka i Uppsala där jag studerade i sex år (två år biologi/molekylärbiologi och fyra år pol.mag.), extra kul är det förstås att få hålla föredrag om politik och kurdfrågan.

Jag inledde med att berätta varför jag skrev min motion till den socialdemokratiska partikongressen tidigare i höst om folkmordet i det Ottomanska riket i början av 1900-talet samt folkmordet al-Anfal i Irak i slutet av 1980-talet. Sen avrundade jag med att berätta om hur situationen var i irakiska Kurdistan där jag var hela förra veckan.

Frågorna efteråt var mycket bra. Handlade om allt från kvinnors rättigheter i irakiska Kurdistan, hur min motion behandlades på partikongressen, vilka reaktionerna blivit efter kongressen till hur demokratiseringen av irakiska Kurdistan ska kunna gå ännu snabbare. Studenter har å andra sidan oftast väldigt genomtänkta frågor!

söndag, december 13, 2009

Hopp i Halabja - mörker i Turkiet

Igår tog vårt systerparti PUK med oss till staden Halabja i irakiska Kurdistan. Halabja ligger precis vid gränsen mot Iran och är en vacker stad inbäddad bland bergen. I Halabja dödades den 16 mars 1988 över 5 000 människor som en del av Saddam Husseins folkmordskampanj, al-Anfal, riktad mot kurderna. De allra flesta dog av kemiska stridsmedel. Jag var i Halabja första gången 2005. Då var det väldigt gripande och jobbigt att lyssna berättelserna från dem som överlevt attacken och dem som förlorat släktingar i attacken. Samtidigt var det nödvändigt att få de intrycken för att förstå vad som verkligen hänt.


Jag och min kollega Ingrid Rudin har lagt ner blommor på minnesmonumentet över de 5 000 offren och jag ska precis hålla mitt tal

Den här gången var det också jobbigt att komma till Halabja. Fast inte lika jobbigt, för precis som i fredags fick jag nu återigen vara otroligt stolt över att vara socialdemokrat då mitt parti fattat beslut om att al-Anfal (och även folkmordet 1915/Seyfo) ska erkännas som ett folkmord. Det uppskattades oerhört mycket av de närvarande som dock direkt redan när beslutet fattades fick beskedet. Och som sagt, politik kan göra skillnad, vilket jag både i torsdags och igår återigen fick inse. Positivt sedan jag var i Halabja 2005 är att staden växer mycket och folks levnadsstandard har blivit bättre.

Gravar för en del av offren i Halabja den 16 mars 1988Bergen som skiljer irakiska Kurdistan och Iran åt. På andra sidan härskar ayatollorna och landets president Mahmoud Ahmadinejad - hur länge till? Det får vi se...

Ett mycket tråkigt besked som kom igår var att i Turkiet har partiet DTP blivit nedstängt av landets författningsdomstol. Det kan endast tolkas som en politisk dom mot den "demokratiska öppningen" som landet försökt genomföra och nu riskerar vi istället att se en "demokratisk stängning", eftersom beslutet kommer att öka spänningarna i landet, radikalisera politiken i negativ bemärkelse och inte minst begränsa möjligheterna att arbeta demokratiskt för kurder. Korkat beslut, så fruktansvärt korkat! Turkiets väg till EU blev i och med beslutet mycket längre och än en gång har "den djupa staten" visat sig bestitta mycket makt.
.
Nu bär det åter av mot Sverige och snön i Stockholm. Äntligen snö!
.

fredag, december 11, 2009

Träff med offren för folkmordet al-Anfal

I våras när idén växte fram att jag skulle skriva en motion om folkmorden al-Anfal och Seyfo/folkmordet 1915 anade jag inte hur mycket den skulle påverka för både folk i Sverige och i Mellanöstern. Idag efter att vår utbildning här i Suleymani avslutats ville PUK ta med oss till Germian, en region som drabbats extra hårt av al-Anfalkampanjen, det folkmord i vilket över 180 000 kurder dödades.


En hyllning till Socialdemokraterna och min motion, musiken framfördes av en ungdomsgrupp i staden Derbanikhan, ”trummorna” ungdomarna håller i kallas "daff" och de i kombination med flöjten skapar en underbar musik

Germian-regionen är området som drabbades värst av al-Anfal. För inte så länge sedan hittade man fler massgravar med kvarlevorna från offren i folkmordet. Vi fördes till en sådan plats med massgravar och över 200 människor tog emot oss. På den platsen ska flera tusen kvarlevor från offren begravas. Borgmästaren var där, flera ur den lokala PUK-ledningen var där och flera parlamentariker. Och inte minst: överlevare och människor som förlorat flera familjemedlemmar var där. Vi välkomnades med öppna armar och flera tal av både vuxna samt ett mycket fint tal av en 10-årig tjej som verkligen berörde då hon tackade mig och mitt parti för vårt stöd till dem. För de här människorna betydde nämligen Socialdemokraternas ställningstagande att al-Anfal ska erkännas som ett folkmord oerhört mycket. De känner nämligen att någon bryr sig om dem, att de inte är ensamma i sitt lidande.


Jag håller ett tal där jag berättade om att Socialdemokraterna alltid har stått på kurdernas och andra förtryckta minoriteters sida i kampen för frihet samt hur jag tänkte när jag skrev min motion
.
Ibland finns det tillfällen när det känns som att hjärtat ska slitas ur kroppen på en, som att kroppen inte räcker till att rymma de starka känslor jag känner. Under och direkt efter mitt tal om mitt partis stöd i kampen mot förtryck och hur jag tänkte när jag skrev motionen om al-Anfal var ett sådant tillfälle. Jag talade om mitt partis långa kamp mot förtryck och för frihet samt om min motion just mitt i den region där al-Anfal slog som hårdast och tusentals människor dog. Mitt emot mig under talet stod nämligen en gammal kurdisk farbror. Efter jag sagt några ord i talet började han gråta. Han grät igenom hela talet. Direkt när jag var klar gick jag fram till honom och gav honom en kram. Han grät och sa att när han hörde mitt tal så kändes det som att hans döda släktingar var tillbaka hos honom. Han berättade att han under al-Anfal hade suttit i fängelset "Nogra Salman" och torterats och att flera hundra av hans nära och kära torterats ihjäl eller avrättats i fångenskap alternativt begravts levande. Flera av kamraternas kroppar åts upp av hundarna. När han kom ut hade flera i hans familj dödats. Det var två helt olika världar som möttes: jag som haft en trygg och glad uppväxt i Norrbotten och han som kämpat hela sitt liv och fått lida oerhört mycket.
.

Jag och den kurdiska farbrorn som förlorat sin familj i al-Anfal-kampanjen


Få gånger har jag varit så stolt över mitt parti som när jag fick hålla det här talet för offren och överlevarna från al-Anfal mitt i den region där ofattbart många dog. Vårt beslut att verka för att al-Anfal ska erkännas som ett folkmord gör verkligen en stor skillnad här nere. Efter mitt tal så fick vi lägga blommor vid gravarna för kvarlevorna för de offer som nyligen hittats och fortfarande hittas.
.


Gråtande kvinnor vid gravarna av nyfunna offer i al-Anfal

Genom hela ceremonin var jag oerhört rörd. Människan kan verkligen vara fördjävlig mot varandra, men människan kan även vara alldeles fantastisk att visa förståelse och uppskattning åt varandra när vi bryr oss om varandra. Det jag fick vara med om idag gav mig massor av energi att fortsätta jobba mot förtryck och för alla människors frihet.

Andra bloggar om politik, Socialdemokraterna, Kurdistan, Irak, Mellanöstern och annat intressant

Färdigutbildat för i år i irakiska Kurdistan

Idag har utan tvekan varit den intensivaste dagen här i irakiska Kurdistan. Jag inledde veckans sista utbildningsdag för vårt socialdemokratiska systerparti PUK med att hålla i ett pass om hur våra partikongresser fungerar. Det är nämligen så att PUK med stor sannolikhet kommer att ha sin första partikongress i vår sedan 2001 då de höll sin senaste partikongress. Frågorna haglade därför tätt om hur vi röstar fram våra ombud till kongressen, varför inte partistyrelsen har rösträtt på kongressen o.s.v. Jag la stor tyngd vid att markera att partikongressen är en garanti för medlemsinflytandet och att det är mycket viktigt för ett demokratiskt parti att hålla kongress med jämna mellanrum.

Hela gänget sett från min position längst fram i salen

Sen hade vi ett pass då vi delade in kursen i tre delar: kvinnorna för sig, studenterna och ungdomarna för sig (blandat kvinnor och män) och männen för sig. Då var det lite blandat som gällde, jag pratade bland annat samhällsuppbyggnad och jämställdhet med männen.


Ett underbart kaotiskt gruppfoto

Sammanfattningsvis kan sägas att stämningen har varit väldigt öppen och diskussionsvillig i gruppen. Viljan till förändring och utveckling finns, nu är det bara att verkligen hoppas att PUK håller sin partikongress i vår så att förändringen och utvecklingen kan få spinn i partiet. Vårt projekt fortsätter under nästa år och jag ser fram emot att åka tillbaka hit till irakiska Kurdistan och jobba vidare med PUK.

P.S. Du som bor i Sunbyberg, kryssa gärna mig i S-primärvalet!

Andra bloggar om politik, Socialdemokraterna, Kurdistan, Irak, Mellanöstern och annat intressanttorsdag, december 10, 2009

Härskartekniker i irakiska Kurdistan

Igår har Suleymani i irakiska Kurdistan bjudit på sol och klar himmel. På kvällen var det stjärnklart och kallt med torr och fin kyla, påminde rätt mycket om Norrbotten.


Intervju med mig i tidningen Kurdistan Nwe, frågorna rörde mitt och Socialdemokraternas engagemang i kurdfrågan och Mellanöstern samt min motion om folkmordet al-Anfal

På gårdagens utbildningen av medlemmar i vårt systerparti PUK fokuserade vi på ledarskap och på hur grupper fungerar. Jag ledde ett pass om härskartekniker och ett pass om konflikthantering. Passet om härskartekniker var intressant och de kvinnliga deltagarna började snabbt nicka instämmande åt det jag sa.


Pesh merga, alltså kurdisk militär (som från börja var en gerilla), pesh merga betyder "före döden" eftersom soldaterna alltid lyckas ligga lite före döden och undkomma den

Det som dock både förvånade mig och gladde mig var att väldigt många av männen snabbt fattade galoppen kring härskartekniker och började nicka instämmande de med! Efter att jag gått igenom härskarteknikerna delade vi in deltagarna i grupper som fick diskutera om de kände igen det här i PUK och vad de tyckte att man kunde göra åt det. Svaren var väldigt genomtänkta, som t.ex. att var och en måste gå till sig själv för att inte göra så här, att hela partiet och helst även hela samhället måste göras medvetna om hur härskarteknikerna funkar o.s.v. Mycket bra! Och jag förtydligade självklart att härskartekniker är något som i hög grad används även i Sverige.


Inga pistoler i klassrummet! Den här satt på byggnaden i vilken vi har utbildningen

Passet om konflikthantering landade också bra. Diskussionen kom att handla en del kring en konflikt som just nu finns inom PUK kring att partiet borde utvecklas snabbare och så finns det även en konflikt om staden Kirkuk som handlar om den ska tillhöra Kurdistan eller "övriga" Irak (enligt paragraf 140 i Iraks grundlag ska det hållas en folkomröstning kring frågan).


Jag blir intervjuad i TV-kanalen Geli Kurdistan efter möte med Kurdistans parlaments vice talman

På kvällen hade vi ett möte med vice talmannen i Kurdistans parlament som heter Arsalan Bayes och tre parlamentariker. Vi hade en bra diskussion om relationen mellan våra två partier, om den politiska situationen i Kurdistan m.m. Efteråt blev jag intervjuad av TV-kanalen Geli Kurdistan om hur jag såg på utvecklingen i Kurdistan och relationen mellan PUK och (S).


En fin decemberdag i Suleymani

En observation som jag förresten har gjort är att det är allt vanligare att kvinnor slöja i Suleymani och kurdistan än de tidigare gångerna jag varit här. De som är aktiva för islam har tydligen arbetat mycket med att övertala kvinnor att det innebär att ha en hög moral om man bär slöja, vilket enligt de islamska aktivisterna ger en kvinna mer respekt.

Snart frukost och efter avslutad utbildning idag bär det av till en region som heter Germian som tydligen direktöversatt till svenska betyder "Värmland". Där slog Saddams al-Anfal-kampaj extra hårt mot kurderna och vi ska få lära oss mer om det och träffa en hel del folk, ska bli intressant!

P.S. Du som bor i Sunbyberg, kryssa gärna mig i S-primärvalet!

Andra bloggar om , , , , och annat intressant

onsdag, december 09, 2009

Kampanjdag i irakiska Kurdistan

Här i Suleymani i irakiska Kurdistan fortsätter vår utbildning för vårt socialdemokratiska systerparti PUK. Idag har jag börjat komma in i den kurdiska musiken och all annan typisk musik i Mellanöstern som konstant ljuder i bilen och på restaurangerna, vilket är soft. Man skulle kunna säga att det skapar en mer äkta atmosfär ;-)


Jag och Shoresh Rahem, internationellt ansvarig för PUK:s ungdomar och studenter


På dagens utbildningspass med PUK har vi kört en heldag om kampanjande. Jag inledde med en övning där jag började med att prata om vikten av att ha insikt i hur väljarna ser på samhället, ens parti och ens politik. För om man vet vad folk tycker är viktigast att förändra i samhället, eller är medveten om den kritik som finns mot partiet och partiets politik så kan det bli svårt att göra något åt problemen. PUK-medlemmarna fick dels klura kring hur de tror att ”mannen och kvinnan på gatan” uppfattar deras parti samt hur PUK-medlemmarna själva helst vill att deras parti ska uppfattas.

Förväntansfulla PUK-medlemmar inför gruppövning, närmast kameran gruppen med män, längst bak studenterna (blandat kvinnor och män) och utanför bild kvinnorna
Det blev en rätt vild, men rolig och givande, diskussion. Som avslutning fick jag frågan av en deltagare att folk ju alltid är kritiska mot PUK, går det egentligen att göra något åt det? Jag svarade att man måste räkna med att det alltid, alltid, alltid kommer att finnas kritik mot sitt parti, eftersom det knappast någonsin komma ett tillfälle då ens parti är helt felfritt.

Mycket god och intressant lunch, inne i den gula bollen fanns det kokt kyckling med ris
En intressant sak är att här nere har de politiska partierna har väldigt mycket pengar och ofta sina egna tidningar och TV-kanaler. Förutsättningarna mellan att driva kampanj här och i Sverige varierar alltså en del, speciellt med tanke på att de svenska partierna är fattiglappar jämfört med partierna här. I den work shop som vi arrangerade hade fick deltagarna själva lägga upp en politisk kampanj och så diskuterade vi hur en sådan kan genomföras på bästa sätt. Det blev bra drag vill jag lova!
Moské med affärer precis framför, i Kurdistan har man en rätt pragmatiskt hållning till det mesta
På tal om partiernas egna TV-kanaler så kom vi precis tillbaka till hotellet efter ett besök på PUK-kanalen ”Geli Kurdistan”. Här i irakiska Kurdistan betalar man ingen TV-licens. Istället finansieras kanalerna främst via de politiska partierna samt en liten del från reklamintäkter. Det här systemet kommer från den tid då man fortfarande var gerillarörelser i krig mot t.ex. Saddam Husseins regim och då var man tvungen att själv sända sina nyheter, eftersom Saddam inte direkt var intresserad av att finansiera kurdiska kanaler...

Lila blomster
P.S. Du som bor i Sunbyberg, kryssa gärna mig i S-primärvalet!
Andra bloggar om , , , , och annat intressant

tisdag, december 08, 2009

Klimatförändringar i Kurdistan/Irak och ett öppnare klimat i PUK

Det har varit en mycket bra dag här nere i staden Suleymani i irakiska Kurdistan. Jag är här tillsammans med tre kollegor för att utbilda vårt socialdemokratiska systerparti PUK.

Decembergryning över Suleymani

Det byggs i ett mycket högt tempo i Suleymani, hus, myndighetsbyggnader, parker m.m. På vägen hit från flygplatsen i staden Erbil fick jag veta att det planeras för både en järnvägslinje och en motorväg. Fick även veta att det för ca 10-15 år sedan var ett vinternöje att ta bilen upp i bergen under soliga dagar och titta på det fina landskapet med all snö, men nu finns inte snön kvar. När jag tog upp det på utbildningen nickade PUK-medlemmarna instämmande, klimatförändringarna är alltså ett faktum här i Kurdistan/Irak.

Idag har vi på utbildningen gått igenom de svenska socialdemokraternas historia, vår ideologi samt den svenska modellen. Ett bra sätt att se om deltagarna tycker det är intressant eller ej är att lyssna på deras frågor. Deltagarna har idag ställt många och smarta frågor så det är ingen överdrift att säga att dagen har varit lyckad. Inte minst under dagens sista pass som jag ledde. Det handlade om organisation och jag fick knappt andas...blev fullständigt bombad med frågor om allt från hur vi arrangerar våra olika kongresser, hur vår partistyrelse arbetar, hur vi organiserar oss på kommunal nivå m.m.

Förrätt bestående av grönsaker och goda röror

En sak som är extra kul är att det här är den tredje utbildningen jag håller för PUK och jag upplever att de olika deltagarna blir allt mer frågvisa för varje utbildning. Det känns som att det är en spegling av att PUK långsamt men säkert har blivit mer och mer öppet den senaste tiden, vilket är nödvändigt för PUK. Det har nämligen varit en del oenighet bland medlemmarna i partiet om interndemokratin inte borde utvecklas snabbare än vad den gör. Det pratas om att PUK ska ha sin första partikongress på länge någon gång nu under våren. Om det stämmer så vore det mycket bra, ett demokratiskt parti måste ge sina medlemmar en möjlighet att påverka och en väl utförd partikongress är en förutsättning för medlemsinflytande.

Det är nu bestämt att det blir val i hela Irak den 27 februari. Det var en del oenigheter om hur vallagen skulle tolkas, speciellt med syfte på hur befolkningen skulle räknas i de olika regionerna i landet, men nu har det lösts och valet blir alltså av. Det blir ett viktigt val både för Irak och hela Mellanöstern. Vi får hoppas att det får ett stort deltagande, går demokratiskt till och att inga våldsamheter utbryter. Läser nu tyvärr i DN att det har blivit oroligt i Bagdad med anledning av det kommande valet, mycket trist läsning.


Min kollega Ingrid Rudin, ombudsman för Socialdemokraterna Stockholms län, tillsammans med en av våra tolkar under ett utbildningspass

P.S. Du som bor i Sunbyberg, kryssa gärna mig i S-primärvalet!

Andra bloggar om , , , , och annat intressant

måndag, december 07, 2009

Ledarkrönika om S-primärvalet i Sundbyberg

Idag skriver jag i en ledarkrönika i NSD om S-primärvalet i Sundbyberg. Krönikan hittas här. Du som bor i Sundbyberg får gärna kryssa mig i primärvalet; det kan du göra här.

Jag har för övrigt precis kommit fram till Suleymani i irakiska Kurdistan efter en hel dags resande. Imorgon ska utbildningen som jag och tre kollegor leda för vårt systerparti PUK.

Andra bloggar om , , , och annat intressant

söndag, december 06, 2009

Åter till Suleymani i irakiska Kurdistan

Tidigt imorgon måndag åker jag tillsammans med två kollegor till staden Suleymani i irakiska Kurdistan. Där ska vi vara i en vecka och utbilda vårt socialdemokratiska systerparti PUK i många olika ämnen som organisation, ideologi, ledarskap, jämställdhet m.m.

Min plan är att blogga varje kväll i Suleymani. Förresten är vädret där nere tydligen rätt likt det vi har här i Stockholm: regn och ca +5 grader. Och jag som ville ha snö!

P.S. Du som bor i Sundbyberg, du får gärna rösta på mig i S-primärvalet.