måndag, september 22, 2008

Uppsägningarna i skolan i Boden är en logisk följd av den moderata politiken

Idag - på regeringens stora budgetpropositionsdag - skriver jag och Johan Öhrn mycket kritiskt i en debattartikel i NSD om det faktum att 160(!) personer ska sägas upp från Bodens skolor/skolförvaltning. Borgarna i Boden har gjort ett dåligt jobb och att de måste fatta det här beslutet är ett kvitto på detta.

Debattartikeln hittas här.

söndag, september 21, 2008

S-kurdmöte i Göteborg

Igår var jag i Göteborg på möte hos den Kurdiska Socialdemokratiska föreningen. Jag och Claes Wennberg, försteombudsman för (s) i Göteborg, var inbjudna för att dels diskutera kurdfrågan och dels prata om den utbildning som jag och Claes höll i nere i Suleymani och Erbil/Hawler i irakiska Kurdistan i maj.

Först måste jag bara få säga en sak: Göteborg är en härlig stad! Mina minnen från Götet är bara positiva. Jag har spelat Gothia Cup två gånger och sett tre konserter på Nya Ullevi (två spelningar med U2 och en med Rolling Stones). Mötet hölls i Angered och jag och Claes åkte självklart spårvagn dit från centralstationen. Jag missade dock att fråga spårvagnschauffören om han hette Glenn… ;-)

Det var god uppslutning och det fanns gott om diskussionsvilja. Flera frågor vädrades, bland annat om det projekt som vi socialdemokrater i Stockholms län ska driva tillsammans med PUK (detta kommer jag att skriva mer i ett kommande inlägg). Vi pratade även om hur våra kontakter med sossekurder i regionen ser ut förutom med PUK, vårt systerparti i Irak, och om vi planerar bedriva liknande utbildningar på plats i Iran, Syrien eller Turkiet. Svaret är tyvärr att i både Iran och Syrien vore det otroligt svårt att hålla i någon sådan utbildning eftersom regimen motverkar all opposition. Ett alternativ för Iran skulle i och för sig kunna vara att hålla utbildningar för sossekurder från Iran i irakiska Kurdistan, till exempel i Suleymani där båda de två iranska kurdiska partierna KDP-I och Komala har sina baser. I Turkiet har vi problemet att vårt officiella systerparti, CHP, inte direkt har betett sig 100 % socialdemokratiskt och inte direkt jobbat ihjäl sig för minoriteters rättigheter. Om ni frågar mig så är jag inte helt främmande för att CHP ska uteslutas ur socialistinternationalen (lista på medlemspartierna hittas här).

Vi hade en lång diskussion om jämställdhet. Precis som vi i det svenska samhället och i socialdemokraterna (vi fick ju till exempel först 2007 vår första kvinnliga partiledare) har en bit kvar tills det är helt jämställt finns dessa problem även i Kurdistan. Det fanns olika åsikter om hur mycket kurdiska kvinnor själv aktivt vill delta i politiken. Min åsikt är dock att oavsett om en kvinna vill, eller inte vill, delta aktivt i politiken så måste möjligheten att få delta aktivt finnas. Och för att det ska vara möjligt så måste de manliga strukturerna där kvinnor systematiskt stängs ute brytas. Jag och Claes berättade att vi under utbildningen i Kurdistan i maj tog upp att en del män i socialdemokraterna först var väldigt skeptiska när vi införde kvotering av kvinnor på våra listor i val, men att det idag är normen för alla svenska partier. Att kvinnorna deltar på samma villkor som männen i politiken innebär att all kompetens och allt engagemang som finns hos medlemmarna/befolkningen tas tillvara på.

Vi pratade också en hel del om att de medborgerliga rättigheter i irakiska Kurdistan måste utvecklas, att statens roll måste bli tydligare och vikten av att partier är idéburna och inte bara grundas på etnicitet.

Jag fick några frågor om socialdemokraternas kurdnätverk. Jag ska jobba på att utveckla kurdnätverket när jag börjar som biträdande internationell sekreterare, för då kan jag jobba med det på arbetstid istället för på min begränsade fritid som jag gör nu. Ett bra förslag jag fick var att vi borde ha med en representant från var och en av de sex stycken kurdiska socialdemokratiska föreningar som finns i landet.

Det var som sagt en mycket bra och givande dag, ett stort tack till den Kurdiska socialdemokratiska föreningen i Göteborg!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

måndag, september 08, 2008

En internationell helg

Det har varit en intensiv men rolig helg. I fredags flög jag vill Litauens huvudstad Vilnius för att vara med på Litauens socialdemokraters (LSDP) valkonferens på lördag. Det är nämligen parlamentsval i Litauen söndag den 12 oktober. Just nu finns det bara två länder i norden/baltikum som styrs av socialdemokrater, Norge och Litauen, så därför hade Norges statsminister Jens Stoltenberg prioriterat att vara med på valkonferensen.
.
En av de intressanta personer som jag träffade var Alexander Kazulin, partiledare för socialdemokraterna i Vitryssland. Kazulin har suttit fängslad sedan 2006, eftersom diktatorn Alexander Lukashenko inte tillåter någon opposition, och släpptes så sent som i augusti. Bilden nedan är från konferensen som hölls i Vilnius största arena där främst nationalsporten basket utövas. Konferensen avslutades med LSDP:s egen sång och en två timmar lång(!) opera med pompa och ståt.
..
I söndags deltog jag i panelen på en diskussion på kurddagen i Uppsala arrangerad av SSU Uppland. Temat var Kurdistan och det var en mycket spännande diskussion om allt från om ett självständigt Kurdistan är möjligt, hur ett turkiskt EU-medlemskap skulle påverka situationen för kurder och andra minoriteter till vad det egentligen innebär att vara kurd - och är det något som man kan bli eller välja att bli?
.
För de av er som undrar så har jag ännu inte hunnit läsa Ingmar Karlssons bok "Kurdistan: landet som icke är", men ska jobba mig igenom den så snart som möjligt.