tisdag, mars 25, 2008

Snö, snö och snö

För några veckor sedan var jag orolig att det inte skulle finnas någon snö kvar i Boden när jag skulle hem till föräldrarna över påsk...oj, oj, snacka om att jag oroade mig i onödan. Det fanns hur mycket snö som helst!

På den översta bilden står min mor nedanför stugan och far skottar på taket. På den mellersta bilden syns jag i ursnygg mössa ;-) samt två av stug-grannens söner.

Min familj är vanligtvis skidburen, men grannen ville dra med mig upp på ett berg och då fick deras skoter göra jobbet. På den nedersta bilden syns jag, snön, solen och den snygga mössan. Solnedgången var hjärtskärande vacker.


måndag, mars 17, 2008

Farligt förtryck i Iran

I en krönika i NSD skriver jag idag om det farliga förtrycket i Iran:

"Farligt förtryck"

Det har nu gått 29 år sedan revolutionen i Iran. Den senaste tidens hårdnande förtryck är farligt, inte bara för landets invånare utan för hela världen. Den fanatiske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har drivit på en odemokratisk utveckling.

Tortyr hör till vardagen och yttrandefriheten är kraftigt begränsad. Nyss avled en kurdisk student i fängelset efter att ha misshandlats svårt. Den kurdiske regimkritiske journalisten Adnan Hassanpour har under lång tid torterats och hans dödsdom kan verkställas inom kort. Han har i år tilldelats pressfrihetspriset av Reportrar utan gränser.

Könsapartheid råder, eftersom olika lagar gäller för män och kvinnor. Häromdagen dömdes två kvinnor till 99 piskrapp vardera för att ha umgåtts med två män, utan några som helst bevis på otrohet. Den ena kvinnans make tyckte dock att straffet var för milt och nu ska kvinnorna istället stenas till döds.

I fredags hölls parlamentsval i landet. Resultatet var ingen högoddsare och de konservativa stärkte makten. Ahmadinejad tål ingen kritik och har stöd av landets religiösa ledning, ayatollorna, i den hårda behandlingen av all opposition.

Innan valet gick det till och med så långt att den förre presidenten Mohammad Khatami reagerade. Khatami är ingen demokrat i våra ögon mätt, men till och med han dömde ut den demokratiska processen där tusentals kandidater diskvalificerades från att delta i valet.

Ahmadinejad drömmer både om mer makt och om kärnvapen. FN:s atomenergiorgan IAEA har presenterat en rapport som just visar att Irans redovisning av landets kärnenergiprogram är otillräcklig. Syftet med programmet är givetvis att utveckla kärnvapen. Om det lyckas kommer Ahmadinejads makt att öka och förtrycket att hårdna.

Situationen i Mellanöstern skulle bli mer hotfull, speciellt för Israel. Vi i väst är inte heller trygga. Långdistansmissiler som når hela världen håller på att utvecklas. Omvärlden får dock inte blunda för hur de mänskliga rättigheterna respekteras om regimen är tillmötesgående i kärnvapenfrågan.

Med det här sagt menar jag absolut inte att USA ska lägga en bombmatta över Iran. Däremot menar jag att världssamfundet måste markera tydligare mot den utveckling som sker.

FN:s säkerhetsråd diskuterar sanktioner mot Iran och EU måste tydligt driva på för att sådana ska införas. Endast religiösa fanatiker har något att vinna på att Ahmadinejad och ayatollorna får ett större spelrum.

Claes Nordmark, Stockholm, kommer ursprungligen från Boden men jobbar nu som politisk sekreterare i Stockholms läns landsting

Läs även andra bloggares åsikter om ,

söndag, mars 16, 2008

Jag talade på Sergels Torg om Halabja

Den här helgen har kurdfrågan varit i fokus för mig. I egenskap av att vara ansvarig för socialdemokraternas kurdnätverk skickade socialdemokraterna mig igår som representant för att hålla ett tal med en hälsning till det kurdiska partiet KDP (partiet finns i irakiska Kurdistan) som hade 105-årsjubileum till minne av partiets grundares, Mustafa Barzani, födelsedag.

Idag är det exakt tjugo år sedan Saddam Husseins armé bombade den kurdiska staden Halabja med kemiska vapen. Av den anledningen höll jag ett tal på Sergels Torg där även Mona Sahlin, Sven-Otto Littorin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand var på plats och tände ljus till minne av offren i Halabja. Det var det tredje året i rad jag talade till minnet av Halabja, mina två tidigare tal hittas här och här.
Idag har även jag och Urban Ahlin, riksdagsledamot för socialdemokraterna och partiets talesman i utrikespolitiska frågor, gjort ett uttalande om att vi aldrig får glömma Halabjas offer. Uttalandet hittas här. Det som hände i Halabja den 16 mars 1988 var fruktansvärt och visar att kemiska vapen bör förpassas till historien.

Jag kom precis hem från en gala till minne av Halabja som arrangerades av Womanaid. Både listan med talare och artister var imponerande och jag tycker att galan som helhet var mycket bra.

För övrigt ser jag fram emot vårens två resor till Turkiet och förhoppningsvis till irakiska Kurdistan. Jag har tyvärr inte fått klartecken på resan till irakiska Kurdistan ännu, men förhoppningsvis blir den av.

På den övre bilden, som är tagen av Gurgîn Bakircioglu, håller jag mitt tal. På bilden närmast ovan står jag och min goda vän Shoresh Rahem och ser på bilder från dagarna efter attacken mot Halabja. Det var faktiskt tack vare (och tillsammans med) Shoresh som jag 2005 besökte irakiska Kurdistan och just Halabja. Nedan ytterligare en bild från när jag höll talet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,