måndag, december 31, 2007

Ett humant och värdigt flyktingmottagande

Idag avslutar jag året på NSD:s ledarsida. Detta genom att i en krönika skriva om ett humant och värdigt flyktingmottagande, något som inte är ett faktum i vissa kommuner idag:

"Ett humant och värdigt flyktingmottagande"

Göteborgs starke man, socialdemokraten Göran Johansson, sa nyligen att flyktingar som kommit till Sverige med hjälp av smugglare ska utvisas. Johansson är inte dum och är säkert medveten om att det i stort sett är omöjligt att ta sig hit utan hjälp av smugglare.
Hans uttalande bör därför tolkas som ett illa formulerat frustrerat rop på hjälp.

Vissa kommuner tar nämligen emot en oproportionellt stor andel flyktingar. Ett talande exempel är Södertälje. I år beräknas 1 200 - 1 300 ha anlänt till kommunen och prognosen för nästa år är 2 000. Totalt har Södertälje tagit emot fler flyktingar från Irak än vad hela USA har gjort(!).

Anledningen till detta är systemet som kallas ebo (eget boende). De som ordnar eget boende får bosätta sig var de vill till skillnad från dem som inte ordnar eget boende, de får flytta till den kommun de hänvisas. Att många vill bo där många landsmän bor är inte konstigt. Att ha människor omkring sig som pratar samma språk och kommer från samma kultur är en trygghet.

Det leder dock till ett hårt tryck på till exempel skolan, sjukvården och SFI (svenska för invandrare). Många bosätter sig dessutom i samma lägenhet. Trånga tvåor med flera familjer boende på madrasser på golvet är inte ovanligt.

Mot bakgrund av detta togs under hösten i Södertälje kommunfullmäktige ett beslut i full politisk enighet om nya riktlinjer för kommunens flyktingmottagande. Åtgärder ska vidtas för att minska antalet flyktingar som väljer att bosätta sig där. De som väl har bosatt sig där ska snabbt komma i arbete så att de har en egen försörjning.

Regeringen tycks ha lyssnat på kritiken främst från Södertälje, Malmö och Göteborg. En utredning har tillsatts som ska se närmare på möjligheten att ändra på reglerna för flyktingmottagande så att asylsökande kan lockas att flytta till kommuner som har bättre jobb- och utbildningsmöjligheter.

Intentionen i utredningen är bra, men räcker inte. Varje kommun med rimliga förutsättningar bör ta emot flyktingar. Ebo måste avskaffas så att människor att skapa ett värdigt liv, vilket inte är möjligt i en kommun som tar emot oproportionellt många flyktingar.

Sverige ska självklart fortsätta ha en human flyktingpolitik. Solidariteten med människor som tvingas fly från krig och förtryck måste vara stark. Men som situationen ser ut i vissa kommuner idag kan det inte kallas ett humant och värdigt flyktingmottagande.

Claes Nordmark, Stockholm, kommer ursprungligen från Boden, men jobbar idag som politisk sekreterare i Stockholms läns landsting


Läs även andra bloggares åsikter om , , och annat intressant

Besök på ishotellet

På mellandagarna passade jag, mor, far och bror på att göra en dagstur från Boden till ishotellet i Kiruna/Jukkasjärvi. Med bil tog det ca fyra timmar enkel väg, vilket en Stockholmare hade skrattat åt och sagt att "det är väl ungefär avståndet till närmaste granne däruppe" medan en norrbottning hade skrattat åt och sagt att "det är väl vad det tar med t-banan/pendeltåget/bilen till jobbet i Stockholm". Allt är relativt. Något som jag förresten gillar med att åka bil i nattsvart vinterlandskap långt ifrån städernas gatubelysning är att man på kvällstid får se en stjärnhimmel så klar och så vacker som ingenting annat.

Det är det sextonde året som ishotellet uppförs och det ser annorlunda ut för varje år. Det som fanns klart när vi var där var konsthallen, sviterna (lyxsviten var dock inte färdig), isbaren samt kyrkan. Bilderna visar i tur och ordning:

1. Ishotellets utsida.
2. Konstsalen.
3. Konstverk, de påminde mycket om Picasso.
4. Brorsan på en bädd i en av sviterna. Varje svit hade ett eget tema designat av en eller två konstnärer. Denna hade dröm-tema. De som sover över på sviterna får sovsäckar med sig som tål många minusgrader.
5. Jag på en bädd i svit med science fiction-tema.
6. Bädd i svit med drak-tema.
7. Iskyrkan, ljuset föll väldigt vackert därinne och i taket ser man en stor inristad snöflinga.
8. Jag framför isvägg inne i isbaren.
9. La famiglia på bartenderns sida av isbaren.
10. Våra drinkar görs i ordning i glas gjorda av is.
11. Ett skotskt par som skulle gifta sig blev fotade i isbaren. Ser kanske kallt ut, men temperaturen är konstant -5 grader i ishotellet.
12. Bonusbild: Jag som jultomten på julafton, tomtade för vänner som har barn i åldern då man fortfarande tror på tomten. Observera den coola rocken jag har. De av er som är gamla nog att minnas "Trolltyg i tomteskogen" vet vad jag menar när jag säger att jag ser ut som tomten Kostian från Sibirien... ;-)måndag, december 03, 2007

Reparera a-kassan!

Idag skriver jag i en krönika i NSD om att a-kassan behöver repareras:

"Reparera a-kassan!"

De flesta av oss har någon gång blivit tvungen att gå från ett jobb. Det sker inte alltid frivilligt och i värsta fall står man där med rumpan bar.
Då sätter arbetslöshetskassan, mer känd som a-kassan, in som en bro mellan det gamla jobbet och det kommande.

En bra nivå på a-kassan underlättar att både kunna och våga gå från ett jobb som inte längre passar, eller ens kommer att finnas kvar.

En bra nivå på a-kassan gör att man inte måste ta första bästa jobb även om det är ett som till exempel ligger långt under ens utbildningsnivå. En bra a-kassa ger alltså rätt man/kvinna på rätt plats. Den bro som a-kassan utgör är dock trasig för tillfället.

Den borgerliga regeringen har genom sin orättvisa politik gjort den så pass fallfärdig att folk bara ska våga springa över den så snabbt de kan, oavsett vad som väntar på andra sidan.

Det försämrar flexibiliteten på arbetsmarknaden i och med att en anställd kanske inte vågar gå ifrån det jobb han/hon har, utan krampaktigt håller fast vid det tills företaget måste lägga ner.

Det har protesterats mot borgarnas behandling av a-kassan och protesterna lär knappast bli mindre när högkonjunkturen så småningom övergår i lågkonjunktur.

Förutom att ge sig på a-kassan har den borgerliga regeringen även inför direktiv om att man som arbetslös snabbt ska vara beredd att flytta dit jobben finns. Intentionen är helt ok, men borgarna missar att vi i Sverige har kommit en bra bit vad gäller jämställdhet.

Tack vare socialdemokratins målmedvetna jämställdhetspolitik har våra välfärdssystem byggts upp så att oftast båda makarna i en familj har arbete. För att kunna flytta måste det alltså passa båda makarna och inte bara den ena.

Den bro som a-kassan utgör ska självklart inte vara så bekväm att man ska vilja bosätta sig på den. Missbruk av a-kassan kan aldrig accepteras, lika lite som missbruk av någon annan försäkring kan accepteras. På den borgerliga retoriken låter det dock som att varenda människa som får a-kassa är "bidragsfuskare", vilket självklart varken är sant eller är ett argument för att slå sönder den.

Att förstöra a-kassan är ett omodernt sätt att bedriva arbetsmarknadspolitik och piska verkar vara det enda verktyget som borgerligheten förstår sig på.

Vid en socialdemokratisk valseger 2010 måste a-kassan repareras. Sverige har råd med - och tjänar på - rättvisa.

Claes Nordmark


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant