torsdag, juni 21, 2007

Fängelse för att ha pratat sitt modersmål

Jag har nåtts av en tråkig nyhet från Turkiet via Kurdiska Riksförbundet. I ett pressmeddelande skriver de bland annat att Abdullah Demirbas, kommunalråd för en stadsdel som heter Sur i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet har avsatts och hela kommunfullmäktige ogiltigförklarades av högsta domstolen.

Vilket var Demirbas brott? Jo, han ville - helt i enighet med Köpenhamnskriterierna som Turkiet säger sig vilja uppfylla - se till att tryckt information från kommunen även skulle finnas på minoritetsspråken, det vill säga kurdiska, assyriska/syrianska med flera. Dessutom har den senaste tiden flera kurdiska politiker fått fängelsedomar för att de har pratat sitt modersmål, alltså kurdiska.

Högsta domstolen i Turkiet verkar ha missat att det inte går att köra på i gamla hjulspår och fortsätta förtrycka minoriteterna om man vill att landet ska bli medlem i EU. För det vill man väl?

Andra bloggar om: , , , , , ,

söndag, juni 10, 2007

En purfärsk läkare

Så har då en ny purfärsk kull av läkarstudenter fått sina examensbevis vid Umeå Universitet. Brosans flickvän Ingela är en av dem och nu sprids hennes kursare över hela landet, ivriga att sätta klorna i oss när vi behöver deras hjälp. För Ingelas del väntar AT (allmän tjänstgöring) på Luleå Sunderby Sjukhus. Det var många stolta familjer på plats i lördags, på fotot nedan syns Ingelas mamma, pappa, storebrors sambo, storebror och Ingela själv.
Jag är som sagt imponerad av folk som klarar av att undersöka andra, sticka dem och så vidare, själv skulle jag aldrig fixa sådant. Faktiskt är alla som väljer vårdyrket värda stående applåder. De lägger verkligen ner sin själ på att vi alla ska hålla oss friska och om vi blir sjuka eller skadade så hjälper de oss att tillfriskna så snabbt som möjligt. På bilden nedan syns Ingela och min bror Per.
På kvällen i lördags var det stor middag för släkt och bekanta. Vi fick höra en hel del intressanta tal. Det jag tyckte var bäst om hölls av professorn i rättsmedicin, Anders Eriksson. Han ansvarar tillsammans med en kollega för att undersöka samtliga dödsfall i Norrland där man misstänker att det ligger brott bakom samt rättsfall där man misstänker att skadan på offret inte stämmer överens med beskrivningen av hur den kom till. En hel del "CSI" alltså.
.
Eriksson var även ansvarig för identifieringen av offren vid tsunamin och har även arbetat med att idendifiera offer i massgravar på Balkan och jag fick en intressant pratstund med honom efter middagen. Hans tal intressant och muntert, trots alla hemskheter han får se i yrket, och han berättade bland annat om ett intressant citat han sett på en gravsten i USA: "I told you I was sick".
.
Avslutningsvis vill jag passa på att önska Ingela lycka till i det fortsatta yrkeslivet som läkare, jag vet att du kommer att göra ett riktigt bra jobb!

fredag, juni 08, 2007

Läkare, läkare...överallt läkare

Jag är en barnsligt stolt storebror. På bilden nedan håller nämligen lillebror i en anatomilektion vid Umeå Universitet. Han är färdig på läkarprogrammet om ett år.Jag är i Umeå denna helg, eftersom brorsans sambo tar läkarexamen. Brorsan skulle idag hålla i en anatomilektion och när jag likaså var i Umeå kunde jag självklart inte låta bli att gå dit och lyssna. Jag beundrar honom & alla som klarar av att sticka med nålar, behandla allvarliga skador och göra diverse undersökningar, något som jag själv inte skulle klara av.

En av mina allra bästa vänner är färdig läkare här i Umeå sedan något år tillbaka och bland det mest underhållande som finns är att lyssna på olika annorlunda situationer som min vän, brorsan och andra av deras läkarkompisar har varit med om.
.
Min vän berättade igårkväll om den gången när han som nybakad läkare skulle ta hand om ett par som skulle ha barn, på plats fanns även en väldigt erfaren barnmorska. Den gravida kvinnan hade någon timme kvar till födsel, så barnmorskan lämnade rummet för några minuter och min vän var kvar tillsammans med den blivande mamman och pappan.

Nu visade det sig att detta var kvinnans tredje barn och då brukar det gå mycket snabbare än när det första barnet ska födas. Helt plötsligt så var barnet på väg ut och hela huvudet syntes.

Det här var inte den första gången min vän förlöste ett barn, men att det skulle gå så snabbt var han inte beredd på. Han fick halvpanik och gick efter ett par handskar, men funderade då på om han istället skulle förlösa barnet direkt, mötte sedan pappans blick och insåg att han tappat kontrollen... Han gick då ut i korridoren och ropade "Hjälp!", varpå barnmorskan omedelbart kom dit. Mer "Scrubs" än "Cityakuten" alltså ;-)

På bilden ovan står det: "Det är skäl till panik... när läkaren kräks efter att ha tittat på dina röntgenbilder". Läkarhumor!

Förresten är det så bland kurder att har en person tagit läkarexamen så tilltalas han/hon alltid med "Doktor" före namnet (en vanlig företeelse i hela Mellanöstern). Men så pass imponerad av brorsan och kompisen är jag dock inte att jag kommer att börja kalla dem "Doktor"...då skulle de bli alldeles för kaxiga.

Andra bloggar om: ,

måndag, juni 04, 2007

Putin är ingen demokrat

När Vladimir Putin först kom till makten var han okänd för mig. Jag visste att han innan han 1999 blev utsedd till premiärminister av Boris Jeltsin hade varit högsta chef för FSB (KGB:s efterföljare), men inte mycket mer.

I början tyckte jag att Putin gjorde ett ok jobb när han bland annat markerade mot de så kallade oligarkerna som lade beslag på alla stora ryska stadsägda företag vid Sovjetunionens upplösning och på så sätt blev väldigt mäktiga. I mina ögon var han även rätt man att göra upp med den utbredda korruptionen i till exempel polisväsendet.

Tyvärr har Putin de senaste åren definitivt vridit tillbaka klockan vad gäller den demokratiska utvecklingen i Ryssland och även lagt sig i grannländernas demokratiska utveckling. Ett exempel på detta är när han 2004 gratulerade Viktor Janukovitj till valsegern i det Ukrainska presidentvalet innan valresultatet var offentligt (senare avfärdades dessutom valresultatet på grund av valfusk).

Till skillnad från sin företrädare, Boris Jeltsin, som lät medierna kritisera honom bäst de ville, har Putin inte gillad frispråkig media. Mord på journalister som till exempel regim- och tjetjenienkrigskritiska Anna Politkovskaja brukar inte Putin ha bråttom att fördöma.

På sätt och vis kan jag förstå om delar av det ryska folket stundtals längar tillbaka till Sovjet-tiden, eftersom landet väldigt snabbt gick från att vara en kommuniststat till att vara en marknadsekonomi - omställningen gick alltså så snabbt att samhället inte hann med. Dock går Putin för hårt fram och vrider klockan onödigt långt bak i tiden när han hotar att rikta kärnvapen mot Europa med hänvisning till att NATO:s radaranläggningar i Polen och Tjeckien kan ses som ett hot mot Ryssland.

Om den ryska grundlagen skulle ändras i syfte att kunna välja Putin för en tredje mandatperiod (i dagsläget säger den ryska grundlagen att en person bara kan vara president i två mandatperioder) så blir jag väldigt mörkrädd. Dock har Putin sagt att han inte ställer upp i årets presidentval, vilket känns bra. Det blir spännande att se om det blir någon av "Putins pojkar" som ställer upp och vem som blir motkandidat, för det är definitivt läge för en ledare i Ryssland som slutar att vrida klockan tillbaka - även om det kanske är frestande att göra i syfte att, som vissa krafter i landet kallar det, återupprätta "Moder Rysslands" storhet.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant