fredag, september 08, 2006

Besök av vårt kurdiska systerparti

Idag fick vi besök av vårt kurdiska systerparti i Irak, PUK (The Patriotic Union of Kurdistan), vilket Iraks kurdiske president Jalal Talabani var med och grundade 1975.

På bilden syns från vänster Ari Nour Raza (PUK:s ordförande för Sverige), Shafiq Kheder (internationellt ansvarig), Ann Linde (internationell sekreterare för socialdemokraterna), Jamal Hama Hama Karim (ordförande för den europeiska avdelningen i PUK), och längst till höger jag (ansvarig för det socialdemokratiska kurdiska nätverket).

Vi hade en diskussion om hur samarbetet mellan våra partier ser ut och hur vi bäst kan stötta varandras organisationer. PUK vill ha hjälp med att organisatoriskt och ideologiskt utveckla sitt parti. Vi pratade även om att fördjupa PUK:s engagemang i socialistinternationalen.

Delegationen ska under sitt sverigebesök besöka PUK:s avdelningar i hela landet och prata om vikten att rösta i valet.

Och vet ni vad? Det är alltid lika givande med kurdbesök!

tisdag, september 05, 2006

Debatt om kurdfrågan

Tidigare ikväll har jag debatterat kurdfrågan på en debatt i Uppsala som anordnades av Svensk-kurdiska föreningen. Runt 50 personer satt i publiken och bland de andra deltagarna fanns riksdagsledamot Cecilia Wikström (Fp), någon riksdagskandidat och någon kommunal representant (samtliga sju riksdagspartier var representerade).

Kurdfrågan är såklart ett av mina favoritämnen, eftersom jag varit engagerad i den en tid. Tyvärr var inte alla representanter fullt så kunniga i ämnet, men Wikström har dock bra koll på kurdernas situation, det ska inte förnekas.

På den lite suddiga bilden sitter jag tvåa från vänster. Vi i panelen fick inleda med hur vi ser på kurdfrågan och vad vårt parti har gjort. Kort sammanfattat berättade jag först varför jag själv är engagerad i kurdfrågan, att det började med en uppsats om ett eventuellt Turkiskt medlemskap i EU eller ej samt mina resor till Turkiet och irakiska Kurdistan.

Jag berättade att (s) bland annat framgångsrikt har medlat i inbördeskriget mellan de två kurdiska partierna PUK och KDP under 90-talet, att vi har stött kurdernas kamp för demokrati och frihet på olika sätt samt lite om vad SSU och S-studenter har gjort samt det socialdemokratiska kurdiska nätverket jag tillsammans med Conny Fredriksson har startat upp. Jag berättade också om hur stolt jag var att få vara i Olof Palmes park i staden Suleymaniya (se bild till höger).

En komplicerande faktor för kurdfrågan jag tog upp är att kurderna är uppdelade i fyra länder (Turkiet, Irak, Iran och Syrien) där situationen ser olika ut. Därför ser också lösningarna ut på olika sätt.

Diskussionen spretade stundtals bland paneldeltagarna, vilket var synd för vi var trots allt där för att prata om kurdernas situation.

Ämnena som berördes i debatten planerar jag att skriva om efter valet när jag har mer tid (så här är det nog för alla som är aktiva i politiken just nu, standardsvaret på allt är "det gör jag efter valet/det tar vi efter valet").

Hur som helst: Det var en riktigt intressant kväll och jag är glad att uppslutningen var stor och humöret gott!

Andra bloggar om: , , ,