söndag, oktober 30, 2011

Tal på Sergels Torg till stöd för jordbävningsoffren i Wan

Ikväll har jag hållit tal på en manifestation på Sergels Torg. Den arrangerades som stöd för offren för jordbävningen i området runt staden Wan i Kurdistan/Turkiet. Jordbävningen mätte 7,2 på Richterskalan, det var alltså en väldigt stor jordbävning. Flera hundra har dött, tusentals skadats och flera hundra saknas fortfarande.

Till en början sa den turkiska regeringen nej till internationell hjälp och hälsoministern hävdade att det inte behövdes någon hjälp. I ett tv-tal uppmanade landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan turkisk media att inte rapportera om klagomålen på utebliven hjälp. Dessutom finns det turkiska journalister som i direktsändning har sagt att kurderna inte förtjänar någon hjälp. Samtidigt som allt detta har läkare på plats i området runt staden Wan vittnat om stor avsaknad på proviant och medicin. Låter det bisarrt att landets ledning agerar på detta sätt trots det akuta behovet av hjälp? Det här är alltså situationen i Turkiet i år 2011, ett land som vill bli medlem i EU.

Det var många som ville visa sitt stöd för offren för jordbävningen i staden Wan, här håller jag mitt tal

Ett annat tragiskt exempel på det systematiska förtrycket och diskrimineringen av kurder i Turkiet är Abdullah Demirbas. Han är borgmästare i stadsdelen Sur i staden Amed (namnet på kurdiska)/Diyarbakir (namnet på turkiska). Han har en sjukdom som heter djup ventrombos som kan vara dödlig om man inte får behandling. Den turksika staten ger honom inte utresetillstånd ur landet så att han kan åka till EU för att få den vård han inte kan få i Turkiet.

Turkiet är ett skräckexempel på hur en stat inte ska behandla sin befolkning. Att inte bistå med snabb och tillräcklig hjälp till landets befolkning efter en jordbävning är omänskligt och barbariskt. Turkiet har mycket kvar att bevisa innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt och jag tycker att den turkiska regeringen borde skämmas för sitt agerande.

Mina tankar går till offren för jordbävningen. Det är viktigt att förberedelserna inför nästa jordbävning blir bättre och diskrimineringen och förtrycket mot kurder och andra etniciteter i Turkiet måste omedelbart upphöra.

Andra bloggar om , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: