måndag, oktober 10, 2011

Tal på demonstration mot utvisningar till Iran

Tidigare ikväll har jag talat vid en demonstration på Mynttorget i Stockholm mot utvisningarna av ett tjugotal politiskt aktiva kurder till Iran. Dessa kurder är aktiva i olika politiska partier och om de skickas tillbaka till Iran är risken överhängande att de fängslas, torteras, avrättas eller helt enkelt "försvinner". Jag har frågat mig vad som egentligen ska krävas för att för att man ska få stanna i Sverige om detta inte är skäl nog? Och man behöver absolut inte vara Iran-expert för att veta att landet styrs av en farlig och fanatisk regim.
.

På demonstrationen träffade jag Özz Nujen som bland annat är ståuppkomiker, manusförfattare, programledare och skådespelare - samt inte minst väldigt aktiv i frågor som rör kurder, Mellanöstern och demokrati. All respekt till kända personer som gör en insats för en bättre värld.
.
Den iranska regimen är rädd för demokrativågen som sveper över Mellanöstern och Nordafrika och är därför extra hård mot politiskt aktiva kurder. Om Sverige utvisar kurderna till Iran innebär det inte bara att man har ett ansvar för det öde som väntar dem - det innebär även att man sänder signalen att det är ok att Iran behandlar sin befolkning som man gör. Om kurderna skickas till Iran kan regimen visa upp att man har goda relationer med Sverige och att det inte är någon fristad för demokratikämpar. Att genomföra utvisningarna vore därför inget annat än att gå regimen till mötes - något som är fullständigt oacceptabelt. Sverige måste stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och frihet!
.
Gissa vad som hände? Fem minuter efter att jag hade hållit mitt tal fick vi beskedet att utvisningarna hade stoppats, ett väldigt härligt besked!

Andra bloggar om , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Claes Nordmark sa...

Fick precis det tråkiga beskedet att utvisningarna inte alls hade stoppats, utan att det var en annan persons utvisning som stoppats.

Med andra ord - kampen fortsätter!