söndag, juni 06, 2010

Besök i Halabja - platsen för ett folkmord

Onsdag var sista dagen för vårt besök denna gång i irakiska Kurdistan. Vi åkte då till Halabja som jag även besökte i december ifjol för att hedra offren i folkmordskampanjen al-Anfal och träffa de som överlevde. I Halabja dödades den 16 mars 1988 över 5 000 människor som en del av Saddam Husseins folkmordskampanj, al-Anfal, riktad mot kurderna. De allra flesta dog av kemiska stridsmedel. Det här var mitt tredje besök i staden, men det är lika jobbigt varje gång att bli påmind om hur grymma vi människor kan vara mot varandra. Det var första gången Mona Sahlin, Urban Ahlin, Ann Linde och Oscar Stenström var här och de var djupt tagna efter besöket.

Mona Sahlin på minnesplatsen för offren i Halabja 16 mars 1988, varje grav motsvarar en familj som utplånades under attacken.

Inga medlemmar ur Baath-partiet, som Saddam Hussein var partiledareför och som låg bakom folkmordet al-Anfal, får besöka minnesplatsen för offren.

På minnescentret för attacken mot Halabja finns den här skylten uppe som en uppmaning mot alla sorters rasism, då kurderna här vet vad rasism kan leda till, nämligen folkmord.

Vårt besök i irakiska Kurdistan och på vårt systerpartis PUK:s kongress var sammanfattningsvis väldigt intressant. Jag kommer nog att behöva någon vecka på mig att smälta alla intryck, men tycker det är skönt att utveckligen både i Irak, i irakiska Kurdististan och i vårt systerparti PUK går framåt bl.a. genom följande tecken: Det dödliga våldet i Irak minskar och demokratiska val hålls med jämna mellanrum i vilka väljarna kräver ansvar av politikerna, i irakiska Kurdistan finns det nu flera politiska alternativ och samhällsutvecklingen går snabbt framåt, i PUK pågår ett förnyelsearbete vilket partikongressen är en del av.

På väg i jeep-konvoj från Halabja till flyget hem till Sverige.

Extra roligt med detta besök i irakiska Kurdistan var såklart att Mona Sahlin, Urban Ahlin, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (S), Ann Linde, internationell sekreterare och Oscar Stenström, utrikespolitisk rådgivare för Mona Sahlin, var med och själva fick uppleva situationen på plats. Alla var mycket nöjda med resan, inte minst tack vare PUK:s Shoresh Rahems fantastiska insats, och positivt inställda till att åka tillbaka igen.

1 kommentar:

Claes4Prez! sa...

Du har många vänner Claes. Fortsätt med ditt stolta arbete för folkets rättigheter i Kurdistan.