söndag, maj 30, 2010

Partikongress i irakiska Kurdistan

I lördags kom jag till Erbil, eller Hawler som kurderna kallar staden, i irakiska Kurdistan. Det är sjätte gången jag är här och det är lika intressant varje gång. Idag har det varit över 30 grader och det ska tydligen bli ännu varmare under vårt besök.

Med på resan är Mona Sahlin, Urban Ahlin, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (S), Ann Linde, internationell sekreterare och Oscar Stenström, utrikespolitisk rådgivare för Mona Sahlin. Syftet med den här resan är främst att besöka vårt kurdiska systerparti PUK:s kongress, läs mer i intervjun med Mona i SvD igår.

Det känns bra att Mona åkt hit på sitt första besök i Irak och irakiska Kurdistan någonsin för att uppdatera sig på det politiska läget här samt för att markera vårt stöd till PUK i sin process att föryngra partiledningen och att släppa fram fler kvinnor.

Banden mellan Sverige och Irak/irakiska Kurdistan är starka inte minst för att det i Sverige bor 120 000 människor som kommer från Irak. Redan idag har vi sprungit på flera kurder som har bott i Sverige men flyttat tillbaka hit ner, som t.ex. säkerhetschefen på flygplatsen och chefen på ett textilmuseum.

Lite trist är det såklart att jag inte kommer att hinna spela fotboll här under detta besök, men får ta det nästa gång istället. En rätt rolig sak är att det på vårt hotell bor en amerikan som ser e-x-a-k-t ut som George W Bush. Han var så lik att jag var tvungen att dela hiss med honom för att kolla om det verkligen inte var Bush, men det var det inte även om han var i oljebranschen...

Berg på väg in över irakiska Kurdistan

Stadspark i Erbil

I basarkvarteren hittar man det mesta, t.ex. massvis av kryddor

Andra bloggar om , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: