måndag, maj 31, 2010

Mona Sahlin hedrade offren för folkmordskampanjen Al-Anfal på plats i Kurdistan/Irak

Idag har nog varit den mest intressanta dagen av alla de sex gånger jag har besökt irakiska Kurdistan! Vår delegation som leds av Mona Sahlin och Urban Ahlin inledde dagen med att besöka det regionala parlamentet i Erbil för irakiska Kurdistan. Där träffade vi bl.a. talmannen Dr. Kemal Kirkuki. Det finns 111 platser i parlamentet och av dem är 40 kvinnor. Parlamentet styrs av de två partierna PUK och KDP som tillsammans har 56 platser.


Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson (S), jag och Mona Sahlin i staden/regionen Chamchamal för att hedra offren för Saddam Husseins Baath-partis försök att utrota kurderna på slutet av 1980-talet

Vi besökte sedan en person som heter Jawhar Namak och flera svensktalande kurder. Vi diskuterade en hel del kring hur media fungerar här nere. Enligt Namak, som driver 8 tidningar, finns det ca 800 tidningar i irakiska Kurdistan och att det tyvärr är lite si och så med källgranskning när nyheter publiceras…och det är därför kanske extra ironiskt att ordet ”förtal” inte finns på kurdiska. Vi pratade även en hel del om kvinnors situation och att deras situation långsamt blir bättre men att mycket återstår att göra. Det har antagits en lag i Kurdistan om att hedersmord ska anses var lika mycket mord som ett ”vanligt” mord vilket har minskat antalet hedersmord. Fler kvinnor är aktiva i politiken nu vilket sakta men säkert förbättrar kvinnors situation.


Jag och Zakaria Abdulla Hazan som driver ett stort byggbolag samt är en väldigt populär sångare, han har bott 9 år i Sverige innan han flyttade tillbaka och började i byggbranschen

Vi åt sedan en ”svenskspråkig” lunch anordnad av det svenska konsulatet i Erbil med företagare som bor här nere och som har bott ett antal år i Sverige. Det fanns allt från en kvinna som öppnat en skola enligt svensk modell, en kille som ägde ett stort byggbolag samtidigt som han var sångare (sjukt populär, hela restaurangpersonalen ville fotas med honom) till flera ministrar ur regeringen i irakiska Kurdistan/KRG (Kurdistan Regional Government). Många driftiga och inspirerande människor!

Röken från oljan syns överallt vid den oljerika och omtvistade staden Kirkuk
.
Snabbt vidare efter lunchen för att titta förbi utanför Anna Lindh-skolan. Det är en flickskola som fick sitt namn efter att Anna hade mördats för att hedra henne för allt som hon gjort för kurderna, något jag tycker var en väldigt fin gest. Resan gick vidare mot den oljerika och omstridda staden Kirkuk. Saddam Hussein ville under sin tid som diktator säkra att staden skulle vara arabisk för all framtid och gjorde bl.a. som så att han tvångsförflyttade bort kurder och flyttade in araber i staden. Det finns nu främst fyra etniska grupper i staden: kurder, araber, turkmener och assyrier/syrianer. Beskedet vi fick av Kirkuks populära borgmästare Abdulrahman M. Fatah och den minst lika populära polischefen var att det inte alls är så farligt i Kirkuk som media påstår. Spänningarna mellan de etniska grupperna är enligt dessa herrar inte alls lika spänd som det sägs och grupperna vill gemensamt bygga upp staden.


Jag och staden Kirkuks legendariske polischef som leder en polisstyrka bestående av fyra olika etniciteter, han har fångat ett antal terrorister i sina dagar
.
Nästa anhalt blev Chamchamal, en stad/region som drabbades väldigt hårt under Al-Anfal-kampanjen. Al-Anfal var Saddam Husseins Baath-partis stora operation under slutet av 1980-talet där man försökte utrota kurderna i hela Irak. Över 180 000 dog. På S-partikongressen i höstas beslutade vi socialdemokrater utifrån en motion som jag hade skrivit att vi ska arbeta för att al-Anfal ska erkännas som ett folkmord både i Sverige och internationellt och det kändes såklart därför extra bra att både partiledare Mona Sahlin och vår utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var med här nere och på plats hedrade offren (bild längst upp).

Jag tillsammans med peshmerga, kurdiska soldater, som eskorterade oss genom Kirkuk-regionen där det var lite farligare att vistas, måste vara sjukt varmt i deras uniformer när det idag var över +40 grader varmt
.
Vi hann även med ett besök på ett center i staden Suleymani där man arbetar med, eller rättare sagt mot, kvinnorelaterat våld/hedersvåld. Centret heter ASUDA och har en väldigt vettig hemsida på engelska och har redan hunnit få upp bilder m.m. från vårt besök. Det finns som sagt rätt mycket att göra för kvinnors situation här nere även om det har blivit mycket bättre.

Kurdiskt mellanmål

Vi hann även med ett möte med ingen mindre än premiärministern i irakiska Kurdistan, Dr.Barham Salih, som tidigare var vice premiärmininster i hela Irak. Dr.Barham är väldigt populär och gav oss en snabb och skarp briefing inför vårt systerparti PUK:s kongress som börjar imorgon. Som ni märker har det varit en väldigt händelserik dag och jag skulle kunna göra detta långa blogginlägg mycket längre, men måste sova nu inför kongressen imorgon... Jag vill förresten passa på att ge en extra eloge till Shoresh Rahem, PUK:s Sverige-representant, för hans otroliga arbete med att få ihop vårt program.
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

tack för ert arbete å besök i kurdistan.
fina bilder =)

Anonym sa...

Fantastiskt! Mer Sverige-närvaro i Kurdistan! Det här här hoppet om fred och stabilitet i Mellanöstern finns.

Biji sa...

Hoppas du njöt av Kurdistan! Kurdistan måste ha njutit av din närvaro :)