måndag, maj 10, 2010

Kampen för ett demokratiskt Iran pågår i det tysta

Nyligen träffade jag Hassan Sharafi, talesperson för vårt systerparti från Iran/iranska Kurdistan KDP-I. Han om någon vet att det inte är lätt att vara politiskt aktiv i Iran och har överlevt flera mordförsök från den iranska regimen.

Det var väldigt intressant att diskutera situationen i Iran med Sharafi, då det just nu kommer ut väldigt lite nyheter ur landet, nästan som att all opposition har lagt sig. Så är självklart inte fallet och enligt Sharafi har den så kallade "gröna rörelsen" lärt sig av sina misstag. Allt fler etniska grupper har anslutit sig till den och man siktar på att sprida den till fler stora städer i Iran. Detta motarbetas av regimen, som nu för tiden är mer militärt än religiöst baserad då den har sitt största stöd bland revolutionsgardet och basij-milisen.

Utanför Iran i bl.a. Europa så jobbar hela Irans samlade opposition på att kunna enas om ett demokratiskt program för landet och att som grund ha demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och minoriteters rättigheter. Hassan Sharafi var tydlig med att det är viktigt att omvärlden fortsätter att i diplomatiska kontakter med Iran och på andra sätt fortsätter pressa regimen till förändringar. Med andra ord är inte alls kampen för ett demokratiskt Iran nedlagd, den fortsätter just nu i det tysta.

Andra bloggar om , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: