tisdag, mars 16, 2010

Vi minns och hedrar offren i Halabja 1988

Idag är årsdagen för minnet av alla de som dog i attacken mot staden Halabja i irakiska Kurdistan den 16 mars 1988. Över 5 000 personer dog i attacken som utfördes främst med kemiska vapen. Jag har besökt Halabja två gånger, den första gången i juli 2005 och den andra gången nu i december 2009. Varje gång har jag talat med överlevande till attacken och varje gång är det lika obehagligt, men nödvändigt, att lyssna på deras historier. Attacken mot Halabja var en del av Saddam Hussein och hans Baath-partis "al-Anfal"-kampanj, som var en attack i syfte att utrota kurderna en gång för alla. På Socialdemokraternas jobbkongress i höstas beslutade vårt parti att verka för att al-Anfal ska erkännas som ett folkmord både i Sverige och internationellt. Idag deltar dessutom Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i en minneshögtid i Adolf Fredriks kyrka för offrena i Halabja.


Jag och min kollega Ingrid Rudin har lagt ner blommor på minnesmonumentet i Halabja över de 5 000 offren och jag ska precis hålla ett tal

I Sveriges riksdag i torsdags förra veckan genomfördes en omröstning om bland annat en motion om folkmordet al-Anfal. I svaret från utrikesutskottet på motionen framgick tydligt att fem personer har dömts i irakisk domstol för folkmord i al-Anfal. Detta innebär att folkmordet är erkänt av Irak och vi socialdemokrater välkomnar det erkännandet. Det finns en missuppfattning att Socialdemokraterna på något sätt skulle vara emot ett erkännande av al-Anfal som ett folkmord, men för den som har tagit sig tid att läsa betänkandetexten från riksdagens utrikesutskott framgår i svaret på riksdagsmotionen om al-Anfal att folkmordet just redan är erkänt av Iraks regering och att utrikesutskottet välkomnar det erkännandet. Betänkandetexten från utrikesutskottet finns här (den är dock ganska svår att hitta i då den är väldigt lång).

Låt oss alla arbeta för att förbjuda både tillverkandet och användandet av kemiska vapen, så att ett angrepp på mänskligheten likt det i Halabja den 16 mars 1988 aldrig händer igen.

Inga kommentarer: