måndag, mars 08, 2010

Tal kring situationen för kurder i Syrien

I lördags var jag Socialdemokraternas representant på en minnesdag av "12-marsupproret". Det var i samband med en fotbollsmatch i staden Qamishlo i Syrien/västra Kurdistan den 12 mars 2004 - på min födelsedag av alla dagar - som kurder och arabnationalister rök ihop och kurderna attackerades och flera dog. (Förresten har jag ifjol spelat fotboll på kurdisk mark.) Efter det ökade förtrycket ytterligare mot kurderna.

Jag talar minnesdag av "12-marsupproret" då många kurder mördades i Syrien

I Syrien är situationen för kurder fruktansvärd. Kurder grips utan anledning, kurder kidnappas och ingen vet vad som har händer med dem, kurder dör i armén och det kallas ”självmord” – kurderna är utan tvekan Syriens mest utsatta folkgrupp. Dessutom är det likadant för kurder i både Syrien, Iran och Turkiet – alla kurdiska ledare som kan ena kurderna söks upp och mördas, som det tragiska mordet på Sheik Mashok, som var en kurdisk ledaren i Syrien.

Situationen för kurder i Syrien/västra Kurdistan måste förbättras markant. Något som kan användas för att sätta hårdare press på den syriska regeringen är de handelsavtal som EU har och så måste kurdfrågan lyftas om och om igen vid kontakter med regimen i Syrien. Jag längtar till den dagen då kurderna och alla som bor i Syrien får leva sina liv i frihet.

3 kommentarer:

Alan sa...

Bra inlägg. Kurdernas situation i Syrien är en viktig fråga som varit i skymundan i många år, kurderna i Syrien behöver verkligen stöd.

Namali sa...

Tack för att du låter oss veta att vi kurder inte är ensamma och att det fortfarande finns stöd för oss. Vi behöver fler människor som dig!

Fortsätt med det du gör Claes, du behövs!

Anton sa...

Visst är det bra att någon bryr sig om kurderna i Syrien men symboliska åtgärder kan inte rädda situationen, det sker faktiskt en etnisk rensning mot kurder fast på ett "mjukt" sätt, regimen tvingar kurder att lämna sin områden bla genom att skapa extrema försörjningssvårigheter, hundratusentals kurder varit tvungna att lämna sina områden bara senaste 2 åren, risken är stor att kurderna försvinner som etnisk grupp i Syrien om inget görs närmaste åren.