torsdag, mars 11, 2010

Riksdagen har äntligen erkänt folkmordet 1915!

Stort! Väldigt stort! Det är det enda sättet som jag kan beskriva det på! Riksdagen har nu nämligen erkänt folkmordet i Turkiet 1915! I höstas på Socialdemokraternas jobbkongress skrev jag en motion om att S borde verka för ett erkännande av folkmordet och min motion gick igenom. Jag måste än en gång få upprepa hur stolt jag är över mitt parti som valde att göra rätt sak.

Jag i irakiska Kurdistan/norra Irak i staden Suleymani i "Olof Palmes park" framför en byst av Palme

Den rödgröna oppositionen var därför med bakgrund av att min motion på jobbkongressen gick igenom enad för ett erkännande av den riksdagsmotion som hade lagts av bland annat Yilmaz Kerimo (S) som föreslog att ett erkännande av folkmordet skulle ske. De fyra borgerliga ledamöterna Gulan Avci (Fp), Agneta Berliner (Fp) och Annelie Enochson (Kd) samt den avhoppade moderaten Göran Thingwall röstade med oppositionen vilket innebar att den gick igenom med röstsiffrorna 131 - 130. Ett stort tack till dem som gjorde det rätta och röstade igenom bestlutet tillsammans med oppositionen, tack!

Det blir nu intressant att se reaktionen dels bland dem som har haft anhöriga till de som drabbades i folkmordet som nu får stöd från svensk sida och dels att se den turkiska reaktionen i fall den blir samma som då utrikesutskottet i USA:s representanthus nyss antog en resolution om folkmordet.

Media om detta: DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Länstidningen Södertälje

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bäste Claes,

Heder åt dig som kämpat för rättvisa åt ett folk som i snart 100 år blivit förtryckta av Turkiet. Vi som har våra rötter i den Armeniska kulturen och också upplevt hur vi förvägrats vårt språk, vår kristna religion, och våra armeniska namn, vi tackar dig ur djupet av våra hjärtan. Vi lever idag i vårt nya hemland Sverige. Här ar vi kunnat utöva vår kristna religion. Här har vi kunnat döpa våra barn till Armeniska/kristna namn och en del av oss har också bytt från de påtvingade turkiska namnen till våra hemliga armeníska namn eller tagit svenska namn som vi kan identifiera oss med. Det enda vi saknat har varit ett erkännande av folkmordet. Du och de andra politikerna vilka sätter heder, ära och sanning framför en eventuell ekonomisk vinning från turkiet, har visat att vi kan tro på demokrati och rättvisa.

Tack min vän. Jag är inte socialdemokrat, men du kommer att få min röst i nästa val, det är det minsta jag kan göra för en hedersman som du.

Jag bugar för dig i vördnad och tacksamhet!

Må gud stå dig bi.

Vänliga hälsningar
Patrick

Anonym sa...

Hej Claes,

Mkt bra av dig och riksdagen att ha fått igenom detta till slut, det var på tiden. Men jag undrar över hur det ligger till med ett erkännande av Anfal också som fanns med i din motion till Sossarna?

All heder till dig och dina kollegor i riksdagen som röstade igenom detta!

MVH
R.S.

Kurden sa...

Hej Claes. Jag vet inte hur jag ska säga, men jag är extremt tacksam för allt du gjort! Du är guld!!

Anonym sa...

Claes,
Ta åt dig all ära! Heder åt dig! Det skall bli intressant att se hur detta utvecklas, hur ska Turkiet hantera detta? Vi hörs och ses! Mvh Roza Güclü Hedin (Falun)

Anonym sa...

Stort tack för ditt arbete för att slutföra denna svåra uppgift: att få Sverige verkligen erkänna och fördömma det fasansfulla armeniska folkmordet som armenierna, assyrierna/syrianerna, kaldéerna, pontiska grekerna och jaziderna utsattes för i det omänskliga Osmanska riket.

TAck för att Sveriges Riksdag lider med oss!

vh Svensk-Armenier

handan sa...

Ursäkta mig men vad är ni pratar om? Varför skulle en riksdag bedömma det här? Det är så fall forskarna som ska sitta ner och forska ut historian.Ta fram faktan istället för att anklaga är ni snälla ta fram faktan då kan det diskuteras tack! Snälla ni, är det bara Turkiet som är "skyldiga i världen? Är alla andra länder så himla perfekta och oskyldiga som änglar? Vad har Tyskland gjort i historian? Serbien, England Frankrke osv osv..man kan rabbla upp en massa. Har dem inte begått brott? Har dem inte varit kallblodiga och mördat folk ?Varför tas inte det upp nu om man ska rota i historian? Ska ni nu komma här och smutskasta Turkiet så se er omkring först och främst och tänk efter om ni är så himla oskyldiga som helgon.Det pratas bara från en sida, det ses bara från en vinkel vilket är orättvist.Gräv fram då faktan det är inga problem då kan vi diskutera vi turkar har inget att dölja men däremot armenier döljer och undviker och erkänna hur dem en gång i tiden samarbetade med Rysland mot turkarna under osmanska perioden och slog dem bakifrån.Ta fram det då istället om ni är så himla perfekta och "tyck synd om oss" politiken ni kör med.och jag håller inte med ditt inlägg Claes för du vet inte alls vad du pratar om.Ni svenskar bara snackar men vet inget dugg om saken egentligen.Sluta blanda er i som inte rör er tack!

Claes Nordmark sa...

Tack alla för era fina kommentarer, de värmer verkligen!

Handan: Ditt resonemang håller inte. All seriös forskning visar att det var ett folkmord som genomfördes och då återstår det bara för politikerna att fatta beslutet grundad på denna fakta.

En mycket bra artikel kring detta hittar du länk till nedan. Där skriver världens ledande forskare i ämnet om just att all fakta kring folkmordet redan finns och att "Idag är informationen om folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker så omfattande att ingen seriös politiker med hedern i behåll kan hänvisa till bristande forskning som ursäkt för att inte erkänna det brott som begåtts."

Bland de forskare som skrivit under finns professorer vid världsledande universitet som Harvard Law School, Uppsala universitet, Lunds universitet, University of Massachusetts, Stanford University, University of California (Los Angeles), Berlins fria universitet, Åbo Akademi, University of Technology (Sydney), The Open University of Israel (Jerusalem), Université Paris 8 Saint-Denis, The City University of New York, Hiroshima universitet och Hiroshima Fredsinstitut (Hiroshima, Japan).

Länk till artikeln:
http://itwasgenocide.armenica.org/se.html

JustiPati sa...

Tack Claes för det arbete du har lagt ner hittills.

Till handan: Alla länder du räknar upp förnekar inte och som Claes också kommenterat så existerar en oberoende forskning som för länge sedan klassat detta som folkmord. Problemet är inte historiker eller forskares resultat, utan er turkars acceptans. Tänk lite självkritiskt och tro inte för guds skull på allt vad TR har fabricerad under 95 år. Var källkritiska för en gång skull.