onsdag, februari 17, 2010

Rödgröna överens om folkmordet 1915 i Turkiet och folkmordet al-Anfal

Jag är glad över att den rödgröna oppositionen nu har enats kring vilken utrikespolitik som ska föras efter ett eventuellt regeringsskifte! "En rödgrön politik för Sveriges relationer med världens länder" är mycket läsvärt och hittas här. Jag är stolt över mitt parti Socialdemokraterna hade kraft och mod att bifalla min motion om just folkmordet 1915 i Turkiet och folkmordskampanjen "Al-Anfal" i slutet på 80-talet i Irak.

I dokumentet står att läsa angående Turkiet (s.9):
- Vi är starkt kritiska till beslutet att förbjuda oppositionspartiet DTP. Vi oroas över Turkiets oförmåga att göra upp med sin egen historia. En rödgrön regering kommer att erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontier med flera.

Följande står att läsa om Saddam Husseins folkmordskampanj Al-Anfal (s.9):
- En rödgrön regering välkomnar erkännandet av Saddam Husseins så kallade Anfalskampanj 1988 som ett folkmord mot kurderna. En rödgrön regering kommer att arbeta för att uppmärksamma 16 mars, årsdagen av gasattacken mot Halabja, som ett exempel på massförstörelsevapens ohyggliga konsekvenser.

Nu vet vi alltså vad som väntar vid en rödgrön valseger!


Jag håller tal i Germian-provinsen i irakiska Kurdistan i december 2009, där mördades tusentals kurder under al-Anfalkampanjen


Kvinnor som lägger blommor vid gravarna av nyfunna kvarlevor efter offer i al-Anfalkampanjen i irakiska Kurdistan

Andra bloggar om , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Rolle sa...

Tack Claes för dessa dessa goda nyheter och ditt starka rättvisepatos för att få folkmordet på dem kristna(Armenier, Assyrier, Greker...) i Turkiet 1915 och folkmordet på Kurderna i Al-Anfal i slutet på 80-talet i Irak erkända.

Dock är det viktigt att ord blir handling också och att dem rödgröna inte lägger sig för Turkiets hot om försämrade relationer mellan Sverige och Turkiet; eller att det på något sätt skulle skada Turkiets och Armeniens ambition att normalisera relationerna. Turkiet kommer att komma med alla möjliga hot men jag hoppas verkligen dem rödgröna står på sig.

Claes Nordmark sa...

Tack Rolle!

Jo, nu är det viktigt att de rödgröna håller sin överenskommelse och jag är övertygad om att detta kommer att genomföras vid en rödgrön valseger.