tisdag, december 08, 2009

Klimatförändringar i Kurdistan/Irak och ett öppnare klimat i PUK

Det har varit en mycket bra dag här nere i staden Suleymani i irakiska Kurdistan. Jag är här tillsammans med tre kollegor för att utbilda vårt socialdemokratiska systerparti PUK.

Decembergryning över Suleymani

Det byggs i ett mycket högt tempo i Suleymani, hus, myndighetsbyggnader, parker m.m. På vägen hit från flygplatsen i staden Erbil fick jag veta att det planeras för både en järnvägslinje och en motorväg. Fick även veta att det för ca 10-15 år sedan var ett vinternöje att ta bilen upp i bergen under soliga dagar och titta på det fina landskapet med all snö, men nu finns inte snön kvar. När jag tog upp det på utbildningen nickade PUK-medlemmarna instämmande, klimatförändringarna är alltså ett faktum här i Kurdistan/Irak.

Idag har vi på utbildningen gått igenom de svenska socialdemokraternas historia, vår ideologi samt den svenska modellen. Ett bra sätt att se om deltagarna tycker det är intressant eller ej är att lyssna på deras frågor. Deltagarna har idag ställt många och smarta frågor så det är ingen överdrift att säga att dagen har varit lyckad. Inte minst under dagens sista pass som jag ledde. Det handlade om organisation och jag fick knappt andas...blev fullständigt bombad med frågor om allt från hur vi arrangerar våra olika kongresser, hur vår partistyrelse arbetar, hur vi organiserar oss på kommunal nivå m.m.

Förrätt bestående av grönsaker och goda röror

En sak som är extra kul är att det här är den tredje utbildningen jag håller för PUK och jag upplever att de olika deltagarna blir allt mer frågvisa för varje utbildning. Det känns som att det är en spegling av att PUK långsamt men säkert har blivit mer och mer öppet den senaste tiden, vilket är nödvändigt för PUK. Det har nämligen varit en del oenighet bland medlemmarna i partiet om interndemokratin inte borde utvecklas snabbare än vad den gör. Det pratas om att PUK ska ha sin första partikongress på länge någon gång nu under våren. Om det stämmer så vore det mycket bra, ett demokratiskt parti måste ge sina medlemmar en möjlighet att påverka och en väl utförd partikongress är en förutsättning för medlemsinflytande.

Det är nu bestämt att det blir val i hela Irak den 27 februari. Det var en del oenigheter om hur vallagen skulle tolkas, speciellt med syfte på hur befolkningen skulle räknas i de olika regionerna i landet, men nu har det lösts och valet blir alltså av. Det blir ett viktigt val både för Irak och hela Mellanöstern. Vi får hoppas att det får ett stort deltagande, går demokratiskt till och att inga våldsamheter utbryter. Läser nu tyvärr i DN att det har blivit oroligt i Bagdad med anledning av det kommande valet, mycket trist läsning.


Min kollega Ingrid Rudin, ombudsman för Socialdemokraterna Stockholms län, tillsammans med en av våra tolkar under ett utbildningspass

P.S. Du som bor i Sunbyberg, kryssa gärna mig i S-primärvalet!

Andra bloggar om , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: