onsdag, december 09, 2009

Kampanjdag i irakiska Kurdistan

Här i Suleymani i irakiska Kurdistan fortsätter vår utbildning för vårt socialdemokratiska systerparti PUK. Idag har jag börjat komma in i den kurdiska musiken och all annan typisk musik i Mellanöstern som konstant ljuder i bilen och på restaurangerna, vilket är soft. Man skulle kunna säga att det skapar en mer äkta atmosfär ;-)


Jag och Shoresh Rahem, internationellt ansvarig för PUK:s ungdomar och studenter


På dagens utbildningspass med PUK har vi kört en heldag om kampanjande. Jag inledde med en övning där jag började med att prata om vikten av att ha insikt i hur väljarna ser på samhället, ens parti och ens politik. För om man vet vad folk tycker är viktigast att förändra i samhället, eller är medveten om den kritik som finns mot partiet och partiets politik så kan det bli svårt att göra något åt problemen. PUK-medlemmarna fick dels klura kring hur de tror att ”mannen och kvinnan på gatan” uppfattar deras parti samt hur PUK-medlemmarna själva helst vill att deras parti ska uppfattas.

Förväntansfulla PUK-medlemmar inför gruppövning, närmast kameran gruppen med män, längst bak studenterna (blandat kvinnor och män) och utanför bild kvinnorna
Det blev en rätt vild, men rolig och givande, diskussion. Som avslutning fick jag frågan av en deltagare att folk ju alltid är kritiska mot PUK, går det egentligen att göra något åt det? Jag svarade att man måste räkna med att det alltid, alltid, alltid kommer att finnas kritik mot sitt parti, eftersom det knappast någonsin komma ett tillfälle då ens parti är helt felfritt.

Mycket god och intressant lunch, inne i den gula bollen fanns det kokt kyckling med ris
En intressant sak är att här nere har de politiska partierna har väldigt mycket pengar och ofta sina egna tidningar och TV-kanaler. Förutsättningarna mellan att driva kampanj här och i Sverige varierar alltså en del, speciellt med tanke på att de svenska partierna är fattiglappar jämfört med partierna här. I den work shop som vi arrangerade hade fick deltagarna själva lägga upp en politisk kampanj och så diskuterade vi hur en sådan kan genomföras på bästa sätt. Det blev bra drag vill jag lova!
Moské med affärer precis framför, i Kurdistan har man en rätt pragmatiskt hållning till det mesta
På tal om partiernas egna TV-kanaler så kom vi precis tillbaka till hotellet efter ett besök på PUK-kanalen ”Geli Kurdistan”. Här i irakiska Kurdistan betalar man ingen TV-licens. Istället finansieras kanalerna främst via de politiska partierna samt en liten del från reklamintäkter. Det här systemet kommer från den tid då man fortfarande var gerillarörelser i krig mot t.ex. Saddam Husseins regim och då var man tvungen att själv sända sina nyheter, eftersom Saddam inte direkt var intresserad av att finansiera kurdiska kanaler...

Lila blomster
P.S. Du som bor i Sunbyberg, kryssa gärna mig i S-primärvalet!
Andra bloggar om , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: