lördag, maj 30, 2009

(S) arrangerar manifestation med Ahmad Batebi

Uppdatering: Ahmad Batebi har varit med i massor av intervjuer, bland annat väldigt många iranska radiokanaler i Sverige. Sen en stor intervju i SvD som hittas här och en i Sveriges Radio som hittas här.

*******

Här är en nyhet som blev klar precis klart härom dagen. Jag är så otroligt stolt och glad över att vi socialdemokrater bjuder in till demokratimanifestationer med människorättsaktivisten Ahmad Batebi i Göteborg och i Stockholm!

Ahmad Batebi på omslaget av "The Economist" den 17 juli 1999 med sin väns blodiga t-shirt, den bild som ledde till att Batebi dömdes till fängelse i 15 år och utsattes för brutal tortyr
.
I juli är det 10 år sedan det stora studentupproret i Iran 1999. Söndagen den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Den 12 juni börjar presidentvalet i Iran. För att uppmärksamma dessa händelser har som sagt vi socialdemokrater bjudit in människorättsaktivisten och journalisten Ahmad Batebi för att delta i demokratimanifestationer i Göteborg den 3 juni (Gustav Adolfs Torg klockan 19.00) och i Stockholm den 4 juni (Sergels Torg klockan 18.00). Detta besök är Ahmad Batebis första i Europa.
.
Ahmad Batebi är en av de mest kända iranska människorättsaktivisterna. Under studentprotesterna i Teheran 1999 visade han upp en blodig t-shirt från en kamrat som precis träffats av en kula. Detta fångades på bild, en bild som den 17 juli samma år blev omslaget på tidningen ”the Economist” och som spreds över hela världen. Fotot har kommit att kallas ”en ikon för Irans studentreformrörelse”. Efter några år av tortyr i fängelse lyckades han fly ut ur landet. Efter bilden, fängslandet och sin flykt har Ahmad Batebi blivit en viktigt demokratisymbol för människor över hela världen.
.
I Göteborg kommer förutom Ahmad Batebi även två av Socialdemokraternas kandidater till Europaparlamentet att delta, Olle Ludvigsson från Göteborg samt Ardalan Shekarabi som är uppvuxen i Iran men som tvingades att fly från landet tillsammans med sin familj. Riksdagsledamoten i Utrikesutskottet, Kent Härstedt, deltar också. I Göteborg hälsar kommunalrådet Annelie Hulthén välkommen.
.
I Stockholm kommer förutom Ahmad Batebi även två av Socialdemokraternas kandidater till Europaparlamentet att delta, Marita Ulvskog samt Ardalan Shekarabi.
.
Jag rekommenderar att ni tar tio minuter av er tid att se detta inslag på "CBS 60 Minutes" för att se intervjun med Ahmad Batebi, intervjun hittas på hans hemsida (till höger) här.
.
Även i "The Economist" finns det en bra intervju med Batebi som hittas här.
.
Sist men inte minst börjar det iranska presidentvalet den 12 juni. I sydöstra Iran har en moské bombats i ett terrordåd och 25 personer dog. Tre män har dömts och avrättats offentligt. Läget är alltså spänt inför valet, ett val som i mina ögon inte är speciellt demokratiskt.
.

2 kommentarer:

Gipsy sa...

Claes var är du? När ska du uppdatera bloggen =(

Claes Nordmark sa...

Jag har faktiskt precis uppdaterat den ;-)