tisdag, april 07, 2009

Global Progressive Forum i Bryssel samt ett besök i Uppsala

I slutet av förra veckan var jag i Bryssel på Global Progressive Forum (GPF). GPF:s syfte är att diskutera progressiva/socialdemokratiska sätt att hantera globaliseringen så att den kommer alla till nytta. I år hade tunga namn hittat dit som Bill Clinton, Howard Dean, Pascal Lamy och Susan George med flera. De många seminarierna på GPF berörde allt som har med globaliseringen att göra.

Höjdpunkten var ändå när Bill Clinton invigningstalade. Eftersom man är van att se Bill pigg och fräsch var det lite förvånande att se att han blivit äldre. Det tog ett tag för honom att vakna till, men när han väl kommit igång var det bra drag. Han pratade om globaliseringen, både bra och dåliga sidor av den. Han pratade om att världen är ojämlik, eftersom utbildningsmöjligheter och inkomstnivåer skiljer sig markant över världen. Han pratade om att världen är ostabil med syfte på ekonomin, kärnvapen och klimatkrisen. Clinton menade att världens progressiva krafter måste ha ett svar på dessa problem, även i tider av finanskris.

Clinton pratade engagerat om energieffektivitet och lyfte fram de goda exemplena Sverige och Danmark. Han gav även en schysst känga till världens konservativa krafter när han sa att "I tider av kris röstar folk på de progressiva krafterna för att städa upp oredan som de konservativa har ställt till med". Touché!

I helgen var jag i Uppsala dit jag var inbjuden av Uppsala Politices Studerande för att prata på deras arbetsmarknadsdagar om hur det är att jobba som politisk tjänsteman. Det var väldigt roligt att vara tillbaka bland studenterna i Uppsala och att få prata och diskutera deras framtid med dem. Jag kände dock att jag är rätt färdig med studentlivet, vilket var en skön känsla även om det var väldigt nostalgiskt att gå på deras trevliga gasque.

Imorgon bär det av upp till Boden, snön och solen över påsk. Nästa vecka blir det jobb i Minsk, Vitryssland, för hela slanten. Än hit och än dit!

För övrigt hoppas jag att Barack Obamas besök i Turkiet inte bara innebar handskakningar och ryggdunkningar utan även krav på Turkiet att fortsätta reformarbetet så att landet så småningom kan bli medlem i EU.

Bilderna nedan:
1.) USA:s före detta president Bill Clinton invigningstalar på GPF i Bryssel.
2.) Några av svenskarna på plats: Henrik Nilsson Bokor, jag och Yassin Mahi. Yassin har för övrigt ett socialdemokratiskt parti i Somalia som heter SSUP.Inga kommentarer: