torsdag, april 23, 2009

Föredrag om kurdfrågan på Utrikespolitiska föreningen i Uppsala och partikongress i Oslo

På torsdag 23/4 höll jag ett föredrag om kurdfrågan hos Utrikespolitiska föreningen i Uppsala. Temat var "Är kurdfrågan nödvändig att lösa för en långsiktig fred i Mellanöstern?" Det var jag som fick sätta rubriken och självklart anser jag att svaret på frågan är ja. Mitt upplägg på föredraget var att förklara att situationen i Kurdistan ser mycket olika ut i de fyra olika länder som det ligger, nämligen Turkiet, Iran, Syrien och Irak. Detta måste man ha förståelse för när man pratar om kurdfrågan.

Jag gick igenom situationen i de olika delarna av Kurdistan, alltså de fyra länderna, med lite kort modern historia som påverkat kurdernas situation, gick igenom det allmänpolitiska läget i länderna idag samt det politiska läget för kurderna specifikt. Sedan summerade jag på slutet och pratade framåt, alltså om drömmen om Kurdistan och om/hur detta kan genomföras.

Det var väldigt kul att komma tillbaka till Utrikespolitiska föreningen (UF). Under min studietid vid Uppsala Universitet satt jag i UF:s styrelse i två och ett halvt år. Först ett halvår som programsekreterare, sen ett år som aktivitetsansvarig och sist ett år som ordförande. Det var i föreningen som mitt engagemang för kurdfrågan började (egentligen var det min b-uppsats om Turkiet som det började med) och den resa föreningen gjorde till Turkiet/Kurdistan på mitt initiativ.

Kolla förresten in den här invervjuen med min kompis Shoresh Rahem om vårt samarbetsprojekt mellan Socialdemokraterna och PUK i irakiska Kurdistan.

Tidigare i veckan var jag på vårt norska systerparti Arbeiderpartiets kongress i Oslo. Det var härligt, eftersom dels påminner deras kongress och partiorganisation om vår samt att de har lyckats bra med att regera tillsammans med Socialistisk Venstre (typ Vänsterpartiet) och Senterpartiet (typ Miljöpartiet/Centerpartiet) i ett antal år. Tyvärr är det populistiska och rasistiska Fremskrittspartiet stort i Norge, fick hela 22 procent av rösterna i valet till stortinget (Riksdagen) 2005, och verkar bli Arbeiderpartiets huvudmotståndare i det kommande valet i höst. Heja Norge, heja Arbeiderpartiet och heja Jens Stoltenberg!

P.S. Kolla in de här fantastiska klippen från Jon Stewart och The Daily Show om det "socialistiska Sverige", klipp ett hittas här och klipp två hittas här.

Diskussion på mitt föredrag. På UF:s föredrag kommer det alltid en skur av intressanta frågor.

Föredragshållare på Utrikespolitiska föreningen får av tradition alltid en UF-mugg. Jag har någon sedan tidigare då jag suttit i styrelsen, men den här var den första jag fått som föredragshållare och blev barnsligt nöjd.


Socialdemokraternas relativt nya partisekreterare Ibrahim "Ibbe" Baylan höll ett väldigt uppskattat och personligt tal på norska Arbeiderpartiets kongress i Oslo.

Oslo är en "pen by" som norrmännen säger, alltså en vacker stad.

1 kommentar:

Anonym sa...

clase jag tycker att du tar en titt på same frågan...hur minoriten samer romer har haft i demokratiska sveadal??????