lördag, mars 21, 2009

Utbildningen slut och Newroz

Igår var sista dagen på vår utbildning för PUK för den här vändan. Vi pratade kampanjer och avslutade med att dela in deltagarna i tre grupper som fick hitta på varsin kampanj. Det var intressant att gå runt och lyssna på gruppernas diskussion och det var kul att höra det färdiga resultatet. Det var slående att vi trots allt tänker rätt lika vad gäller kampanjarbete, dock med undantaget att de politiska partierna här har bra mycket mer pengar att röra sig med än vad partierna i Sverige har.

På kvällen var det Newroz-firande (nyårsafton) som gällde för hela slanten. Typiskt nog började det regna vid 19-tiden, men det var ändå en härlig kväll där folk hade klätt upp sig, gick på stan, dansade, såg på kulturinslag, åt middag på restauranger och kollade på fyrverkerierna i de kurdiska färgerna.

Vi har pratat en hel del med en kurd från Syrien som jobbar på vårt hotell. Han säger att man kan leva ett hyfsat bra liv som kurd i Syrien...i alla fall så länge man inte ger sig in i politiken. Då hamnar man minst sagt i trubbel.

I Turkiet är det lokalval den 29 mars. Tydligen har den turkiska valmyndigheten meddelat att ett nytt krav på de röstande är att de måste ha ett särskilt identifikationsnummer på sitt ID-kort. Informationen skickades väldigt nyligt ut och riskerar därför att förhindra flera medborgare att rösta. Ursäkta mitt språk, men fan vad less jag blir när sådana här saker upprepade gånger händer i Turkiet i syfte att försvåra för folk (främst kurderna och minoriteterna) från att rösta. Hur ska Turkiet någonsin kunna bli medlem i EU när man håller på så här? Skärpning - och EU måste markera att detta absolut inte är ok!
.
Barack Obama fortsätter sitt arbete med att tina upp relationerna till Iran. Igår visades en hälsning från honom upp i Iran med persisk text. Det är bra att Obama gör något. Iran är långt ifrån demokratiskt, men George W Bushs försök har inte lett till någon förändring i landet så Obamas sätt kan mycket väl vara värt ett försök. Se Obamas hälsning (3 minuter) här.
.
Bilderna nedan:
1.) Den obligatoriska bilden på gruppen efter avslutad utbildning.
2.) Jag och Ingrid Rudin i våra kurdiska kläder som vi fick av PUK.
3.) Magnus, en kille som bor på vårt hotell, jag och Shoresh har kul tillsammans.

3 kommentarer:

Ermeni sa...

ursäkta inte din ilska, det är ett normalt agerande från regimen som alltid har behandlat oppositionen som skit, speciellt när de är minoriteter.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag tolkar det som att du inte är informerad om att man upptäckte inte alls länge sedan ett försök till valfusk. Man förfalskade sedlar, namn (tog namn från gravstenar och terrorister uppe i bergen) osv. så jag ser det som en klar legitim handling. Men jag håller med om att alla inte kommer hinna att återgärda detta innan valen. Men så är det med representativ demokrati med majoritetsstyre, det bör du känna till ..

emre

Osman sa...

Hur vet du att valmyndighetens plötsliga beslut framförallt syftar till att försvåra för kurderna att rösta?

Det parti som drabbas hårdast är AK P! Ett parti som konstigt nog inte bara har gjort sig ovän med kemalisterna i CHP och byråkratin utan även med DTP.

Idag sitter ERGENEKONs försvare i CHP i samma båt som PKKs försvarare i DTP.