tisdag, mars 31, 2009

Lokalvalet i Turkiet

I söndags hölls lokalval i hela Turkiet. Igår måndag arrangerade vi med Socialdemokraternas kurdnätverk ett seminarium om situationen i Turkiet och om lokalvalet. Deltagare var Peder Spångberg, Turkiet-handläggare på UD, Arif Zerevan, journalist, Jens Orback, generalsekreterare för Palmecenter, och Anne Ludvigsson, Riksdagsledamot (S).

I lokalvalet gick Turkiets styrande parti AKP gick bakåt. Partiledaren/premiärministern Recep Tayyip Erdogan sa innan valet att om AKP hamnade under 40 procent så vore det ett misslyckande för partiet - de landade på 39 procent, så att Erdogan var missnöjd är förståeligt. AKP behöll dock makten i Istanbul och Ankara (väldigt knappt i Istanbul) samt i landets centrala delar.

Glädjande nog gick det framåt för det prokurdiska partiet DTP! Partiet stärkte sina ställningar i de sydöstra, kurdiska delarna av landet och fick vad jag har hört över hela 70 procent av rösterna i Diyarbakir. DTP gick främst framåt på AKP:s bekostnad och i de städer och byar där det var jämnt mellan DTP och AKP var det tyvärr en hel del oroligheter. Tyvärr gick även det nationalistiska partiet CHP framåt, främst i de nordvästra delarna av landet. Dessutom fördubblade det islamistiska Sadet-partiet sin storlek.

Totalt dog åtta personer i under valet. Det är tragiskt att folk ska behöva dö i samband med en av de mest grundläggande rättigheterna i en demokrati: att rösta. Förutom att våldet i sig är en tragedi är det trist att det kan komma att vändas mot ett Turkiskt EU-medlemskap av krafter i EU som på tveksamma grunder absolut inte vill ha med landet i unionen. Stödet för EU har minskat i Turkiet och man tenderar att se EU som en vilja istället för 27 stycken, alltså en för varje medlemsland. Det är viktigt att vi från EU:s sida fortsätter uppmuntra landet till fortsatta reformer och att en ny konstitution införs istället för den som skapades efter militärkuppen 1980.

Tyvärr blir mitt inlägg om lokalvalet inte längre än så här, för jag måste gå upp väldigt tidigt imorgon bitti. Jag gör som Bill Clinton och åker på Global Progressive Forum i Bryssel. Blir nog ett bra möte!

10 kommentarer:

Fredrik sa...

Stödet för ett turkiskt EU medlemskap i Turkiet är 75% bland befolkningen just nu.

På vilket sätt är det glädjande att DTP gått framåt i östra Turkiet? Det är ett kurdiskt nationalistparti och ingenting annat.

Anonym sa...

Bara att du orkar bry dig o skriver lite om det turkiska valet räcker gott väl! DTP gick starkt framåt,fast det var långt från fri o rätviss val för kurderna!! Hoppas att det kan gynna den kurdiska frågan och att vi får ett fredligt lösning på den kurdiska frågan. Man vet aldrig, snart ser vi kanske den kurdiske folk ledaren A.Öcalan fri!!

Mehmet Celik

Sancak Beyi Emre sa...

"Glädjande nog gick det framåt för det prokurdiska partiet DTP!"

Detta är fan inte klokt! Du ser på med glädje när en politiskt parti som öppet stödjer terrorism går framåt?! Du borde gråta om du nu är demokrati vän ! Terrorism är anti-demokrati och du som svensk politiker bör känna till detta innan du skriver ner stöd kors och tvärs.

Hade kanske fel trots allt, inte mycket som skilljer dig åt från Malm.

Mehmet Celik:
Jo precis, sen kan vi ge alla krigsförbrytare och terrorister amnasti bara för att vissa puckon väljer att kalla dem "folkledare"! En "folkledare" som "älskar Turkiet och vill jobba för staten" "erkänner sina misstag"...

Emre

Sancak Beyi Emre sa...

http://anatolianvoice.blogspot.com/2009/04/dtp-hotade-till-sig-sina-segrar-i-valet.html

kände du till detta Claes ?

Lawand Berzinci sa...

Fredrik påstår att DTP är ett kurdiskt nationalistparti, undrar vart han fått sina uppgifter ifrån?

DTP är allt annat än det han påstår, DTP jobbar inte bara för kurdernas rättighter, dem har sen partiets start jobbat för samtliga minoriteter i Turkiet.

DTP är nog de enda partiet i turkiet som aldrig använt sig av odemokratiska metoder, fusk, misshandel och mer där till.

Jag vill be dig Fredrik och fler som besitter dålig kunskap att börja se om och ta bort skygglapparna. Att påstå något sådant visar på noll kunskap...

Jakob Dahlberg sa...

Sancak Beyi Emre

Har någon ur DTP skrivit under brevet?
Att enskilda sympatisörer skrivit brevet (om det nu är så, eller bara propaganda från AKP eller dylikt)ska inte behöva drabba DTP. Men, medans du har en länk har jag fler än så som visar på hur odemokratiskt Turkiet är samt hur vidrig AKP är med sina "hej jag vill köpa till mig röster"...

Länkar =)

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1516358/svenskorna-i-skottdramat

http://jp.dk/udland/europa/article1648009.ece

http://www.dn.se/nyheter/varlden/1.833112

http://www.kvp.se/Nyheter/1.1516358/svenskorna-i-skottdramat

http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/Riksdagen/Vara-ledamoter/Anne-Ludvigsson/Min-politik/Pressmeddelanden/2009/Oroande-signaler-om-kommunvalet-i-Turkiet/

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33686&a=1499382

http://www.dn.se/nyheter/varlden/skottlossning-i-turkiskt-val-1.832994

http://carlvonesser.blogspot.com/2009/04/fyra-delegationsmedlemmar-fran-ep.html

http://carlvonesser.blogspot.com/2009/03/ak-partiet-akp-med-recep-tayyip-erdogan.html

http://www.youtube.com/watch?v=s-mkJyGnafw

http://www.beyan.net/nyheter-artikel.aspx?id=735

http://www.beyan.net/nyheter-artikel.aspx?id=736

Dessa länkar är bara en bråkdel av all info som finns... :)

Sancak Beyi Emre sa...

Jakob:

Om du läser hela mitt blogg inlägg så förstår du...

Sen är det ur en opartisk källa som samtliga artiklar du länkar till utgår ifrån. Att dessutom en pro-dtpare var med o observatör gjorde ju inget bättre, eller hur ?

Emre

Fredrik Hultman sa...

Sancak Beyi Emre:

Förlåt, men hela Turkiets politik på samtliga punkter har nått sitt bäst före datum.
Hoppas verkligen samtliga tog till sig det Barack Obama sa igår i Turkiet.

Kemal sa...

Bäst före datum! landet har aldrig varit så handlingskraftigt som nu! Bara det att Obama valde att komma till Turkiet som sitt andra officiella statsbesök är betyg nog på det, Kanada är det första av tradition när en ny president väljs.

Sancak Beyi Emre sa...

Fredrik Hultman:

jag håller med, vissa delar ur turkisk politik är från medeltiden. Bara att titta på bilderna och klippen här:

http://anatolianvoice.blogspot.com/2009/04/ondskans-axelmakter-mobiliserar.html

Men det finns även mycket som även EU och väst världen bör ta efter.

Emre