torsdag, mars 19, 2009

Jag har spelat fotboll på kurdisk mark!

Idag har vi utbildat deltagarna från PUK ibland annat hur vi svenska Socialdemokrater är organiserade, hur vi utformar vår politik, hur vi arrangerar utbildningar för inom partiet, hur vi kommunicerar och hur vi arbetar med bilden av vårt parti samt hur våra partikongresser går till. Som ni ser var det en ganska tung dag med mycket för deltagarna att ta in.

Gruppen har dock kommit igång rejält, vi har haft livliga diskussioner från allt om hur man blir medlem i S och PUK, hur invånarna i Sverige uppfattar S och invånarna i Kurdistan uppfattar PUK till hur vi utser våra kongressombud. Det känns så j-kla bra att få leda den här utbildningen, speciellt när vi har haft så bra diskussioner. Det blir otroligt intressant att se om några år hur utbildningen har påverkat PUK:s utveckling när de relativt unga personerna som går vår utbildning börjar komma högre upp i PUK. Imorgon är sista utbildningsdagen och så är det även Newroz, nyår. Vi har fått kurdiska folkdräkter att ha på oss imorgon, så det blir en riktig kurdisk nyårsafton för oss (därför är detta inlägg lite kortare - måste komma i säng helst nu på en gång så att jag är pigg på Newroz imorgon).

”Viktigast” av allt idag var ändå att jag äntligen har fått spela fotboll på kurdisk mark! Shoresh hade ordnat så att student- och ungdomsförbundet hade dragit ihop två lag som vi spelade med. Underlaget var konstgräs och planen låg inträngd mellan några hus. Det var sjumannaplan och den var inhägnad med ett nät så att bollen inte skulle sparkas in i något fönster i närheten. Flera av deltagarna var riktigt bra och matchen slutade 4-4. Jag hade några bra lägen och gjorde ett Zlatan-mål, alltså ett hårt långskott placerat vid stolproten. Det här ska jag definitivt göra till en vana, alltså alltid spela fotboll när jag åker hit i fortsättningen!

Bilderna nedan:
1.) Hossein, en av våra tolkar, Ingrid Rudin, ombudsman för S i Stockholms län, och Burhan Habib, PUK:s Sverigerepresentant
2.) Jeepar, ett mycket vanligt transportmed här eftersom vägarna utanför städerna ibland kan vara rätt dåliga - och så gillar folk förståss att flasha med sina snygga jeepar ;-)
3.) Lunch
4.) Sötsliskigt till efterrätt
5.) Lagfoto fotbollsmatch på kurdisk mark (jag med bollen i hand)
6.) Kvällsfotboll (tyvärr svårt att ta bra bilder i det dunkla ljuset)


8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Claes!
Det är roligt att läsa om er resa till Kurdistan. Hoppas att ni ska trivas i Suleymani.

Kamil
kurdiska sdf Gbg

Claes Nordmark sa...

Tack Kamil!

Vi trivs jättebra här. Kommer du härifrån?

/Claes

kamil sa...

Ja, Jag är från Suleymani. Gott nytt år förresten, Glad Newroz "Newroztan piroz".

Kamil

Claes Nordmark sa...

Kul! Vi är precis på väg att göra oss i ordning för firandet av Newroz, så Newroztan piroz (eller pirozbet?) på dig med!

Anonym sa...

Hej Claes!

verkligen intressant att följa din blogg nu, och fotbollen lät väldigt kul det med! ha det grymt bra!

/Ruben

Anonym sa...

Hej Claes!
Hoppa att du har haft bra dagar i Kurdistan ,jag har läst din reserapport i Kurdistan, det värkar som du har haft trevligt i Kurdistan.
med kamratlig hälsningar
Diako sheikh Aghaei

Claes Nordmark sa...

Ruben: Hej, jo fotbollen var en riktig höjdare - hoppas allt är bra med dig i Sumpan!

Diako: Jag hade det toppen, tack! Kurdistan var dessutom mycket varmare och skönare än snöstormen i Stockholm idag... ;-) Hoppas allt är bra med dig!

Diako sa...

Hej Claes!
Hoppas att du har haft bra dagar i Kurdistan,jag har läst om din reserapport i Kurdistan. Det verkar som om du har haft trevligt i Kurdistan.
med kamratlig hälsningar
Diako Sheikh AghaeiHej Claes!
Det är roligt att läsa om er resa till Kurdistan. Hoppas att ni ska trivas i Suleymani.