tisdag, mars 17, 2009

Första dagens utbildning i irakiska Kurdistan

Vi började första dagen på plats här i Suleymani i irakiska Kurdistan med att träffa Shamal Abdulwafa Ahmed, chef på PUK:s byrå för internationella relationer, och Mela Baxtiar, chef på PUK:s demokratiska byrå. Mela Baxtiar har jag nu träffat tre gånger och han är en mycket påläst och trevlig man.

På mötena hann vi bland annat pratat om situationen i Turkiet och Iran samt läget i vårt systerparti PUK. I Turkiet kommer det regerande AKP-partiet som det verkar inte att få lika mycket röster i det kommande lokalvalet 29 mars som tidigare i de kurdiska delarna av landet. Istället kommer DTP – glädjande nog! – som det verkar att ta mer röster. I Iran har president Ahmadinejads hittills farligaste motkandidat till presidentposten i det kommande valet, Khatami, dragit tillbaka sin kandidatur – detta efter påtryckningar från Ahmadinejads folk. Troligen kommer någon annan kandidat att segla upp innan valet, men Ahmadinejad kommer med all säkerhet att vinna, mycket eftersom han inte tillåter något motstånd.

Det pågår sedan ett tag tillbaka en del interna diskussioner inom PUK om partiets inre struktur och arbetssätt. Detta är inget konstigt för en politisk organisation, eftersom sådana diskussioner pågår jämt och ständigt. Ibland är det mer diskussion och ibland mindre. Just nu är det lite mer diskussion i PUK och förhoppningsvis kommer det att resultera i att partiet utvecklas i ännu positivare rikting.

Vi är ju som sagt var här för att utbilda PUK i interndemokrati, ledarskap och värderingar. Projektet sträcker sig över två år och idag var första utbildningsdagen. Vi som är här denna vända är jag, Ingrid Rudin, ombudsman S i Stockholms län, Jytte Guteland, ordförande SSU, samt Magnus Manhammar, internationell sekreterare SSU. Med oss är även Shoresh Rahem, min gamla kompis som är internationellt ansvarig för PUK:s ungdomar och studenter, samt Burhan Habib, PUK:s sverigerepresentant.

Idag hann vi med ett pass om Socialdemokraternas/arbetarrörelsens historia, SSU:s historia samt ett pass om ideologi. Vi har delat ut en mycket bra bok om Socialdemokratiska värderingar som heter ”Vad är socialdemokrati?”, författare är Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren. Vi har låtit översätta boken till kurdiska, den finns förresten översatt till väldigt många språk eftersom vi ofta använder oss av den vid utbildning i andra länder.

Det finns ett stort intresse för att få veta mer om hur vi gör vår politik konkret, alltså hur vi (när vi har makten vill säga…) låter våra värderingar bli politik och styra samhällets utformning. Deltagarna är även mycket angelägna att få veta mer om hur vi är organiserade och hur Socialdemokraternas systerorganisationers relation ser ut till partiet. Alltså hur är det möjligt att SSU:s ordförande Jytte Guteland är just ordförande för en från partiet organisatoriskt fristående organisation (t.ex. kan inte partiledare Mona Sahlin säga åt SSU vad de ska tycka eller göra) men att Jytte ändå är inadjungerad i partiets verkställande utskott.

Först när vi kom hit tyckte jag att vädret var ungefär som i juni i Sverige. Jag måste korrigera mig själv, det är faktiskt svalare än så, snarare som i maj i Sverige. Vi har såklart väldigt mycket god kurdisk mat! Eftersom det är tredje gången jag är här (och har även varit två gånger i Diyarbakir i Turkiet/Kurdistan) så börjar jag känna till maten och uppskattar den väldigt mycket. Tyvärr resulterar det i att jag nästan alltid är trött efter måltiderna eftersom det serveras så mycket mat och jag fortsätter att äta och äta utan att tänka på att maten aldrig slutar serveras så länge man äter…

Bilderna nedan:
1.) Staden Erbil/Hawler som vi landade i, i staden ligger irakiska Kurdistans parlament.
2.) PUK:s och Kurdistans flagga sida vid sida.
3.) Säkerhet(?) på byggarbetsplats...de här killarna känner inte till uttrycket "better safe than sorry!".
4.) Jag undervisar i våra värderingar.
5.) Jytte Guteland undervisar om SSU:s historia.
Inga kommentarer: