fredag, december 05, 2008

S-konferens i Vilnius och PES-rådsmöte i Madrid

Förra helgen var jag i Vilnius, Litauen. Vi socialdemokrater arrangerade tillsammans med Palmecenter en årlig konferens vi kallar "Wider Europe". Det är en nätverkskonferens för socialdemokratiska partier och partier närstående socialdemokratin från hela Östeuropa. Under dessa konferenser får de deltagande partierna dels en möjlighet att dela med sig om hur det står till i deras parti och dels berätta om den aktuella politiska situationen i deras land. Ofta blir det väldigt avslappnade diskussioner och mer av en dialog med varandra snarare än power point-presentationer, vilket är väldigt befriande.

Förutom att diskutera situationen i varje land och parti så hade vi tre övergripande teman. Dessa var erfarenheter av finanskrisens effekter i Baltikum, konflikten mellan Ryssland och Georgien samt relationen mellan Ryssland och Europa.

Något som var väldigt lärorikt var att lyssna på när deltagarna från de olika länderna, som t.ex. Georgien och Vitryssland, tillsammans diskuterade bristerna i demokratin i sina respektive länder, hur utbrett valfusket är samt hur det går till rent praktiskt. En sak är dock säker och det är att kampen för demokrati i Östeuropa inte är vunnen. Det ser förvisso bättre och bättre ut i flera av länderna som t.ex. Baltikum där det ser riktigt bra ut och Ukraina där det ljusnar allt mer, medan det i vissa av de andra länderna fortfarande ser mörkt ut.

Bilderna nedan:
1.) Hela gänget.

2.) Förutom att politik är viktigt och allvarligt är det väldigt kul. Här säger uppenbarligen Natasha Alexeeva, handläggare på Palmecenter, något som får Tone Tingsgård, riksdagsledamot (s), att bli fundersam och mig att bli road...

3.) Förlåt, men jag kunde inte låta bli att tycka att den här skylten var underhållande. "Snoras" kan betyda bankomat, eller så är det bara ett banknamn/bankomatmärke - jag har ingen aning vilket det är.
.
4.) Jul i Vilnius.


Efter Wider Europe-konferensen drog jag på söndag kväll direkt till Madrid och möte med PES-council (PES = Party of European Socialists). Där skulle representanter för samtliga socialdemokratiska partier i EU ta ett gemensamt valmanifest inför Europaparlamentsvalet i juni. Jag tycker att manifestet blev väldigt fräscht med en politik för jobbinvesteringar, miljösatsningar för att möta klimatkrisen, skapa ett socialt Europa och en hel del annat. Hela manifestet hittas här och mer om konferensen går att hitta på PES hemsida. För övrigt kan nämnas att utifrån det jag hann se av Madrid verkar det vara en mycket trevlig stad.
.
Bilderna nedan:
1.) Hela delegationen (minus mig som står bakom kameran) bestående av Carin Jämtin, som till vardags är oppositionsborgarråd i Stockholm men var i Madrid som ledamot i PES-styrelsen, Oscar Stenström, utrikespolitisk sekreterare till Mona Sahlin, Urban Ahlin, riksdagsledamot och utrikespolitiske talesman (s), Mona Sahlin och Ann Linde, internationell sekreterare (s).
.
2.) Som sagt, politik är kul! Här är Oscar Stenström, Urban Ahlin och jag.
.
3.) Martin Schultz, Europaparlamentsledamot från tyska sossarna och ordförande för PES-gruppen i Europaparlamentet, håller tal.

P.S. Det är kul att det i alla fall går bra uppe i Norrbotten trots att världsekonimin går minst sagt risigt.

Inga kommentarer: