söndag, november 23, 2008

Sista dagen på s-nätverkskonferensen i Montevideo

Vår nätverkskonferens här i Montevideo, Uruguay, är nu över och Partido Socialistas kongress har tagit vid.

På den andra och sista dagen av vår konferens så diskuterade vi vilka vägar som socialdemokratin i Latinamerika kan ta samt hur den kan organiseras. Det blev en mycket ideologisk diskussion med frågor som hur vi ska agera gentemot kapitalismen, hur skapar vi en socialdemokrati som är inbjudande för till aktivt deltagande både för partimedlemmar och icke-partimedlemmar och hur ska vi utveckla socialdemokratin på det internationella planet.

När vi pratade organisation handlade det såklart om hur socialdemokraterna i Latinamerika kan knyta sig närmare varandra. Ska de bilda ett "PLS - Party of Latinamerican Socialists" liknande PES? Mercosur, som i dagsläget främst är en frihandelsorganisation, kommer antagligen att gå i EU:s spår och bli mer av en politisk union. Redan idag finns det i Mercosur ett parlament. För oss socialdemokrater i EU tog det ända tills 1992 innan vi grundade PES även om socialistgruppen i Europaparlamentet grundades redan 1952. Det vore därför både bra och spännande om socialdemokraterna i Latinamerika kunde gå före Mercosurs utveckling och starta en organisation motsvarande PES. Det finns förresten tydligen bara en högerregering i Latinamerika medan 20 av 27 regeringar i EU styrs av högern. Vi sossar i Europa har med andra ord en del jobb att göra.

Både vi och deltagarna från våra systerpartier i Latinamerika är mycket nöjda med konferensen. Diskussionerna har varit väldigt givande och tankeväckande och nu är det meningen att deltagarna ska fortsätta diskussionen i sina partier och såklart utveckla kontakten med systerpartierna. Just att kontakta systerpartierna blir mycket lättare eftersom deltagarna åker härifrån med utvecklade personliga relationer till varandra, vilket inte ska underskattas då det alltid är lättare att kontakta någon man känner än någon man aldrig har träffat.

Det hände förresten en rätt rolig sak när vi var ute och dansade i fredags kväll. En av deltagarna från Brasilien upptäkte att jag kunde lite capoeira utifrån hur jag rörde på mig. Och visst hade hon rätt, jag tränade capoeira i ett år under studietiden i Uppsala, tydligen går inte capoeiran ur kroppen så lätt ;-)

Från Latinamerikansk hetta till baltisk och spansk vinter: på fredag - söndag är jag i Vilnius, Litauen, där vi socialdemokrater tillsammans med Palmecenter ordnar en nätverkskonferens som den här i Montevideo fast med socialdemokrater från hela Östeuropa. Efter det åker jag direkt till Madrid måndag - tisdag där samtliga partiledare i medlemspartierna i PES ska anta ett gemensamt valmanifest till Europaparlamentsvalet den 7 juni.

Bilderna nedan:
1.) Några av deltagarna på konferensen. Det var ett mycket ambitiöst och diskussionssuget gäng.

2.) Gata i Montevideo, det är fint med så mycket träd mitt i stan.

3.) Byst av Olof Palme. Han finns på många ställen i världen, vår käre Olof. Till exempel har jag tidigare här på bloggen lagt upp ett foto på en byst av honom irakiska Kurdistan (bild här).
Andra bloggar om , , ,

4 kommentarer:

Kamal H. sa...

Hej Claes!
Jisses! Jag blir aningen avundsjuk på så många intressanta möten. Hoppas att du trivs lika bra när du besöker Vilnius och Madrid.

Claes Nordmark sa...

Hej Kamal!

Jo, det är fruktansvärt kul att få diskutera politik och socialdemokrati med folk här nere. Blir nog intressant i Vilnius och Madrid också om än inte lika varmt ;-)

Fredrik Jansson sa...

PSL borde det väl iallafall vara i Latinamerika, vore lite underligt med en engelsk förkortning. Fast det finns väl någon form av samarbetsorganisation i Latinamerika redan nu? En organisation som är bredare än SI-medlemmarna.

Du menar att det inte flög några glas när du dansade där...? Eller är du så anpassningsbar att man inte märker av den finska stilen när du är i Latinamerika? ;-)

Claes Nordmark sa...

Ha, ha lustigkurre där ;-) Nix, det flög inga glas, ölen man drack på krogen var typ 75 cl-flaskor, så man fick se upp med var man ställde dem.

Sant att det vore konstigt med engelsk förkortning på en latinamerikansk socialdemokratisk samarbetsorganisation. Helt riktigt så finns det en samarbetsorganisation för socialdemokrater i Latinamerika, "Socialista Latinoamericana" (http://es.wikipedia.org/wiki/Coordinaci%C3%B3n_Socialista_Latinoamericana). Den är inte så jätteutvecklad, eftersom samarbetet mellan socialdemokraterna här inte riktigt har tagit fart. Generalsekreteraren för Socialista Latinoamericana, som kommer från Ecuador, förklarade lite skämtsamt för mig varför latinamerikaner inte pratar engelska: man skyller på att engelskan är ett imperialistiskt språk...men han sa det med glimten i ögat.