fredag, november 21, 2008

S-nätverksmöte i Uruguay med sydamerikanska systerpartier

Jag har nu varit i Montevideo, Uruguay, sen i tisdags efter en resa med tre olika flyg vilket tog totalt 24 timmar. Flög via Paris och Sao Paolo och lärde mig förvånat att Ace of Base fortfarande är heta i Brasilien. Deras "Happy nation" spelades på hög nivå i en av de hippare tax free-butinerna på Sao Paolos flygplats. Lärde mig också att Sao Paolo med sina 11 miljoner invånare är södra halvklotets största stad vilket märktes när man flög över den. Montevideo är en mindre stad, strax över en miljon invånare, och har ett ganska lugnt tempo. Jag gillar den dock, det är en väldigt spansk stad och rätt charmig. Igår onsdag passade jag på att ta en paus från att läsa handlingar inför konferensen och sprang ett joggingpass på vägen längs med Atlanten - helt suveränt! Lyckades dock bränna mig på den rakade skallen... :-(

Jag har också lärt mig att det finns en anledning till att folk som ska resa i Sydamerika lär sig spanska innan de åker hit. Det är nämligen knappt någon som pratar engelska här... Jag har själv läst ca 8 timmar nybörjarspanska på en kvällskurs på ABF i Stockholm. Att vara här och tvingas använda den lilla spanska jag kan gör att jag tar stora kliv framåt, yo soy no tonto = mucho gusto!

Det finns två saker som uruguyaner älskar att prata om: politik & fotboll. Och det diskuterar de gärna över en rejäl portion kött ("carne"), med lite sallad eller potatis, och ett glas rött vin ("vino tinto"). Ni som känner mig vet att jag inte har något emot något av dessa samtalsämnen så jag trivs fint här ;-) Dessutom finns det bästa köttet i Sydamerika här och i Argentina.

Vår sosse-nätverkskonferens är sjukt intressant. Representanter från i stort sett samtliga socialdemokratiska partier på kontinenten är här. Vi står tillsammans med de två sossepartierna i Uruguay som värdar och Palmecenter finansierar konferensen. Tanken är att initiera ett närmare samarbete mellan sossarna här så att de kan öka sitt idé- och erfarenhetsutbyte så att deras partier utvecklas ideologiskt och organisatoriskt.

Idag har vi diskuterat dels lite jämförelser mellan förutsättningarna att bedriva politik/socialdemokrati i Sverige och Sydamerika, vilket är ganska olika. Vi har även pratat om hur vi ska kunna bedriva en politik som på bästa sätt minskar klyftorna mellan fattiga och rika samt hur migrationen ser ut till och från Sydamerika och hur den kan användas på ett bra sätt och hur man motverkar att folk blir utsatta för trafficking och andra fruktansvärt hemska saker. Men som sagt, det har varit en oförskämt intressant dag och jag ser fram emot imorgon.

Bilderna nedan:
1.) En suverän kompis, Ignacio Vita, som var ordförande för Uppsala studentkår (jag satt i styrelsen) och SFS under tiden då jag var aktiv i studentpolitiken bor här nere. Han har sina rötter här och han har lärt mig en hel del om Uruguays politiska system samt tryckt i mig en massa...

2.) ...KÖTT! Som sagt, här äter man massor av...

3.) ...KÖTT!

4.) Jag och min kollega Gabriel Garcia som är internationell sekreterare för Partido Socialista här i Uruguay.

5.) Sossedelegationen minus mig som står bakom kameran: Martin Sandgren, som jag vikarierar för som biträdande internationell sekreterare, riksdagsledamot Carin Runeson, som sitter i utrikesutskottet, Olle Burell, verksamhetschef Palmecenter, och Fredrik Lindahl, handläggare på Palmecenter.
2 kommentarer:

Kamal H. sa...

Kul att du trivs så bra där nere :)

Claes Nordmark sa...

Tack Kamal, jo jag trivs överallt där jag får diskutera politik och bidra till utvecklingen av socialdemokratin - sen är det ju inte helt fel att det är sommar här och att Montevideo är en schysst stad och uruguyanerna är otroligt trevliga ;-)