fredag, oktober 31, 2008

På natten mot onsdag gäller det...

På natten mot onsdag gäller det. Då kan George W. Bush bli utbytt mot en kompetent och vettig president vid namnet Barack Obama och vice presidenten kan vara den erfarne Joe Biden. Eller så kan den nya presidenten vara en gammal vit man vid namnet John McCain med en vice president vars mentala kapacitet jag inte ger speciellt mycket för.

Häromdagen köpte Obama sig en halvtimme i de största tv-kanalerna i USA (filmen hittas här). Helt rätt gjort. Att McCain gnäller om att Obama köper sig fördelar är bara avundsjukt snick-snack, eftersom McCain och republikanerna helt enkelt inte har varit lika framgångsrika som Obama och demokraterna, som dessutom avsagt sig det statliga stödet för sin kampanj.

Min förhoppning är att Obama & Biden vinner valet så att det sjunger om det och att McCain & Pahlin förlorar så det står härliga till, vilket skulle kunna försvaga det republikanska partiet en lång tid framöver.

Jag tror inte att Obama kommer att kunna frälsa världen. Han pratar, precis som i stort sett alla andra amerikanska politiker, om att sänka skatterna - trots att motsatsen behövs. Utrikespolitiskt kommer det inte heller att bli speciellt stor skillnad om han vinner. Eller jo förresten, han skulle knappast kasta sig lika huvudlöst in i ett krig på felaktiga grunder (läs: påståendet om massförstörelsevapen) som Bush & co gjorde i Irak. Däremot tror jag att Obama kan ingjuta hopp i det amerikanska samhället och påbörja nödvändiga förändringar, som till exempel att förbättra sjukvårdssystemet så att fler får tillgång till det utan att köpa svindyra försäkringar. Jag tror att Obama, med tanke på sin bakgrund (pappa från Kenya och är uppvuxen på både Indonesien och Hawaii) och hudfärg kommer att ha en mycket större legitimitet ute i världen än vad Bush någonsin har haft och vad McCain någonsin kan få.

Om Obama vinner kommer jag att bli otroligt glad och väldigt stolt. Stolt över att amerikanerna äntligen vågat välja en otroligt klok färgad man som president i världens mäktigaste land. Sen återstår det bara att välja en kvinna som nästa president, vilket även det kan bli kämpigt i det konservativa USA.

Men det är mycket som kan gå fel innan Obama står som segrare: En saftig skandal, Bradley-effekten eller att Obamas sympatisörer redan utgår från att han har vunnit och därför stannar hemma på valdagen är alla scenarier som kan inträffa. Låt oss därför hålla tummarna för att allt går vägen för Obama!

Angående att vi socialdemokrater rasar i opinionen så tycker jag faktiskt inte att det är någon större katastrof. Den som tror att valet 2010 kommer att bli en promenadseger för oss i vänsterblocket är fruktansvärt naiv. Borgarna var otroligt skickliga i valrörelsen 2006 och de får inte underskattas. Att vi redan nu får lite krismedvetenhet i vårt parti är därför positivt även om det är tråkigt att tappa i opinionen.

P.S. Via Jonas Morian hittade jag den gamla Budweiser "Wazzup!" reklamen, här är en version av hur de grabbarna har det i dag.

Andra bloggar om , , , ,

7 kommentarer:

Peter Karlberg Blogger sa...

Vad menar du med att Bush gick i krig på felaktiga grunder. Massförstörelsevapnen var väl inte orsaken utan den officiella (om än felaktiga) retoriken?

Claes Nordmark sa...

Visst, men Bushadministrationens retorik stödde sig på påståendet (det felaktiga påståendet som det visade sig senare) att Saddam Hussein befogade över massförstörelsevapen. Om Bush & co så gärna ville gå in i krig mot Irak kunde de gott ha varit ärliga med att det var ett ideologiskt grundat krig samt en önskan om att säkra oljetillgångarna i Irak.

Peter Karlberg Blogger sa...

Frågan är ju då om & co är andra med Obama vid rodret.

Claes Nordmark sa...

Bra fråga, men viss skillnad tror jag det kommer att bli för om Obama & co vinner valet tror jag inte att USA kommer att gå ut i krig på lika ideologiskt betonade grunder som Bushs "korståg". Och inte heller ha lika bråttom.

Peter Karlberg Blogger sa...

Tror du övervärderar det ideologiska perspektivet - det är USAs ekonomiska intressen det handlar om. Det militärindustriella komplexet sätter dagordningen och presidenten effektuerar. Möjligen skulle Obama kunna få ett litet manöverutrymme baserat på 1) starkt folkligt stöd och framförallt 2) ett av de senaste krigsäventyren försvagat komplex.

Kurdistan and Hayastan sa...

Obama 4 president!
Bra analys/kommentarer/reflektioner!
Det länkar jag till
Hälsningar

Claes Nordmark sa...

Peter: Både ja och nej. Männen i Bushs närhet, som Wolfowitz och Cheney, hade dels som du säger kopplingar till vapenindustrin men samtidigt är de väldigt ideologiska. Båda de nämnda männen hade länge velat ha kriget mot Irak och med Bush kunde de få det.

Håller med din analys om att Obama har möjlighet att ändra krigsmaskinens iver.

Kurdistan and Hayastan: Tack! Och heja Obama!