torsdag, oktober 09, 2008

Intervjuad om hungerstrejken i Iran

Idag blev jag intervjuad av Rojhelat TV, som är Komala Irans tv-kanal. Intervjun handlade om den hungerstrejk som har pågått bland ett stort antal politiska fångar som sitter fängslade i Iran. Hungerstrejken inleddes den 25 augusti, så flera av fångarna mår nu väldigt dåligt och flera av dem ligger på sjukhus. I stora drag sa jag ungefär det som här följer:

Det är viktigt att följa och sätta sig in i fångarnas situation för att få förståelse för varför de har genomfört denna hungerstrejk. Under den senaste tiden har iranska regimen trappat upp användandet av avrättningar bl.a. hotas i nuläget 8 kurdiska journalister och mänskliga rättsaktivister med dödstraff. Det är fruktansvärt att människor i Iran döms till dödsstraff, att människor utsätts för tortyr och att människor sitter i fängelse utan att ens ha blivit åtalade för ett brott.

Det som måste ske är att press måste sättas på regimen att frige alla politiska fångar som sitter fängslade utan att vara anklagade för något brott. Annars måste fångarna anklagas för något brott så att de har möjlighet att i en rättvis process försvara sig i domstol. Dödsstraffet måste avskaffas, inte bara i Iran utan i alla länder där dödstraffet tillämpas. Rättssäkerheten måste stärkas. Rättegångar ska inte ske bakom stängda dörrar och de anklagade måste ha rätt till en advokat. Oberoende människorättsorganisationer måste få rätt att övervaka och besöka de politiska fångarna i de iranska fängelserna.

Ett av de stora problemen med regimen i Iran - förutom att den struntar i demokrati och mänskliga rättigheter - är att den är väldigt aggressiv och sällan bryr sig om vad omvärlden tycker. Det är därför viktigt att vi agerar inom FN och EU. Speciellt EU har stort inflytande gentemot Iran.

Det är också mycket viktigt att arbeta med att ena och stödja landets opposition. Om oppositionen är enad och har de gemensamma målen demokrati och mänskliga rättigheter så är möjligheterna för ett fritt Iran mycket större.

Sist av allt i intervjun tog jag upp att vi alla lider och har stor empati med de fångar som hungerstrejkar, att våra tankar finns hos dem. Mitt råd till fångarna är att det nu dock är tid att avsluta denna protest. Jag vet att flera av fångarna mår fysiskt mycket dåligt och flera ligger på sjukhus. Kampen för frihet i Iran slutar inte om hungerstrejken slutar – tvärtom. Vi har hört fångarnas vädjan och vi har tagit den till oss. Vårt mål är att öka trycket på den iranska regimen så att demokratiska reformer ska ske och att rättssäkerheten ska bli bättre.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Flera av de hungerstrejkande är medlemmar eller anhängare till PKK och dess syster organisation PJAK. Därför har den kurdiske folk ledaren A.Öcalan uppmanat fångarna att inte sätta sina liv i fara o helst att avbryta hungerstrejkande helt! Nu har PKK oxo officielt uppnat fångarna att avbryta aktionen! Så jag hoppas verkligen att de lysnar på uppmaningen o avbryter sitt hungerstrejkande. Deras liv är mer värda, o de ´har fått ett vist gehör för sina krav! Så jag håller med dig Claes o tycker att du gjorde rätt att oxo uppna de att avbryta!! Sores

bersiv sa...

Press conference: 46th day of hunger strike for Kurdish prisoners in Iran

MEPs Vittorio AGNOLETTO (GUE/NGL) , Jean LAMBERT (Greens-EFA), Feleknas UCA (GUE/NGL), invite you to a press conference on this issue on Thursday 9 October at 10:00, EP Press Room Anna Polytovskaya, Brussels

Representatives of the "International Prisoners' Solidarity Committee" and of the "Kurdistan National Congress KNK" and PJAK are participant and will inform the journalists on the situation

Tack Claes Nordmark för att du uppmärksammar dessa eldsjälar.

Anonym sa...

Till sores!
Hörde nys att fångarna har precis avrbytit sitt hungerstrejkande, 47 dagar på gick det och många är akut behov av läkar vård! Fångarna verkar ha lysnat på A.Öcalans uppmaning att inte offra sina liv i det hungerstrejkande! Skönt, nu kan man njuta av helgen bättre!!
Memo

Ermeni sa...

Stackars Kurder
hoppas de får sitt land en vacker dag

MVH Ermeni