söndag, september 21, 2008

S-kurdmöte i Göteborg

Igår var jag i Göteborg på möte hos den Kurdiska Socialdemokratiska föreningen. Jag och Claes Wennberg, försteombudsman för (s) i Göteborg, var inbjudna för att dels diskutera kurdfrågan och dels prata om den utbildning som jag och Claes höll i nere i Suleymani och Erbil/Hawler i irakiska Kurdistan i maj.

Först måste jag bara få säga en sak: Göteborg är en härlig stad! Mina minnen från Götet är bara positiva. Jag har spelat Gothia Cup två gånger och sett tre konserter på Nya Ullevi (två spelningar med U2 och en med Rolling Stones). Mötet hölls i Angered och jag och Claes åkte självklart spårvagn dit från centralstationen. Jag missade dock att fråga spårvagnschauffören om han hette Glenn… ;-)

Det var god uppslutning och det fanns gott om diskussionsvilja. Flera frågor vädrades, bland annat om det projekt som vi socialdemokrater i Stockholms län ska driva tillsammans med PUK (detta kommer jag att skriva mer i ett kommande inlägg). Vi pratade även om hur våra kontakter med sossekurder i regionen ser ut förutom med PUK, vårt systerparti i Irak, och om vi planerar bedriva liknande utbildningar på plats i Iran, Syrien eller Turkiet. Svaret är tyvärr att i både Iran och Syrien vore det otroligt svårt att hålla i någon sådan utbildning eftersom regimen motverkar all opposition. Ett alternativ för Iran skulle i och för sig kunna vara att hålla utbildningar för sossekurder från Iran i irakiska Kurdistan, till exempel i Suleymani där båda de två iranska kurdiska partierna KDP-I och Komala har sina baser. I Turkiet har vi problemet att vårt officiella systerparti, CHP, inte direkt har betett sig 100 % socialdemokratiskt och inte direkt jobbat ihjäl sig för minoriteters rättigheter. Om ni frågar mig så är jag inte helt främmande för att CHP ska uteslutas ur socialistinternationalen (lista på medlemspartierna hittas här).

Vi hade en lång diskussion om jämställdhet. Precis som vi i det svenska samhället och i socialdemokraterna (vi fick ju till exempel först 2007 vår första kvinnliga partiledare) har en bit kvar tills det är helt jämställt finns dessa problem även i Kurdistan. Det fanns olika åsikter om hur mycket kurdiska kvinnor själv aktivt vill delta i politiken. Min åsikt är dock att oavsett om en kvinna vill, eller inte vill, delta aktivt i politiken så måste möjligheten att få delta aktivt finnas. Och för att det ska vara möjligt så måste de manliga strukturerna där kvinnor systematiskt stängs ute brytas. Jag och Claes berättade att vi under utbildningen i Kurdistan i maj tog upp att en del män i socialdemokraterna först var väldigt skeptiska när vi införde kvotering av kvinnor på våra listor i val, men att det idag är normen för alla svenska partier. Att kvinnorna deltar på samma villkor som männen i politiken innebär att all kompetens och allt engagemang som finns hos medlemmarna/befolkningen tas tillvara på.

Vi pratade också en hel del om att de medborgerliga rättigheter i irakiska Kurdistan måste utvecklas, att statens roll måste bli tydligare och vikten av att partier är idéburna och inte bara grundas på etnicitet.

Jag fick några frågor om socialdemokraternas kurdnätverk. Jag ska jobba på att utveckla kurdnätverket när jag börjar som biträdande internationell sekreterare, för då kan jag jobba med det på arbetstid istället för på min begränsade fritid som jag gör nu. Ett bra förslag jag fick var att vi borde ha med en representant från var och en av de sex stycken kurdiska socialdemokratiska föreningar som finns i landet.

Det var som sagt en mycket bra och givande dag, ett stort tack till den Kurdiska socialdemokratiska föreningen i Göteborg!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din medverkan på vårt medlemsmöte i Göteborg. Tack för ditt engagemang. Jag tackar styrelsen att bjöd er till mötet. Jag kommer att fortsätta läsa dina blogg och önskar jag dig lycka till med dina uppdrag och skrivandet.

kamil
en medlem i den kurdiska sdf i Göteborg

Claes Nordmark sa...

Tack så mycket Kamil!

Det var mycket givande att få träffa er i Göteborg och jag hoppas att vi ses snart igen.

Anonym sa...

Tja claes! Har en fråga! Du pratar mkt om kurdiska frågan o du anses vara en kurdvän= demokrativän! Du deltar i många olika kurdiska demonstrationer, fester, seminarier o.s.v Du tar oftast upp den kurdiska kampen i turkiet ( norra Kurdistan). Du pratar flitigt om PKK, DTP, säger både positiva o negativa saker... helt ok! Men hur kommer det sig att vi aldrig har sett dig på ex. en kurdisk fest, seminarium,
demonstration som är anordnad av ex. anhängare till den kurdiska frihets kampen!? Ex, under newroz tiden så samlas mer än 5000 kurder som ä'r anhängare av den kurdiska frihets kampen i solna hallen, Inga andra kurdiska organisationer i sverige kan locka så mkt folk fast de går ihop o gör allt de kan. Senast i lördags så fanns det en kurdisk fest solna hallen o deltagarna var över 1500! Du har ju varit på många andra kurdiska fester anordnade av andra kurdiska partier! Så hur kommer det sig att vi aldrig har sett dig på en våra stora fester? Är det för att du har nåt emot oss? Är det för att du inte riktigt vågar då det skulle bli protester mot dig från ex ditt parti eller annat håll? Eller är det så enkelt att du aldrig har blivit inbjuden av arangörerna? Necmedin Aslan

Fredrik Antonsson sa...

ALLA heter Glenn i Göteborg :)

Claes Nordmark sa...

Necemedin: Jag har definitivt inte något emot kurder. I sådant fall skulle jag väl inte vara engagerad i kurdfrågan, eller hur?

Kurder är väldigt bra på att arrangera seminarier, möten, fester m.m. och jag går väldigt gärna på så många av dessa arrangemang som jag hinner, men jag har flera politiska uppdrag i Sundbyberg som jag också vill sköta och sånt tar tid. Till exempel var jag bara ledig från politiken två kvällar förra veckan. En av de kvällarna var lördag kväll, då kom jag hem med tåget klockan 20.00 från s-kurdmötet i Göteborg och var då bjuden till några vänner som jag inte sett på länge. Sen så hade jag inte fått någon inbjudan till festen i Solnahallen i lördags, så jag visste inte ens om att den var.

Förresten, representerar du något speciellt parti/någon speciell organisation? Det framgick inte i din kommentar.

Fredrik: Japp. Men faktiskt inte kurderna.

Mûsa sa...

Necmedin Aslan

Sluta attackera Kaka Claes för att han inte närvarar på PKK's fester.

Du anar inte vad den här mannen har gjort för kurdistan frågan, han har ett stort stöd bland alla kurder och det talas flitigt om honom bland alla kurdiska studenter.
Bara för att han inte kommer och dansar ringdans med under Öcalan flaggor så ska du plötsligt i hetsk ton attackera honom?

Skäms på dig, visa honom mer respekt och tala civiliserat så får du ett civiliserat svar av Kaka Claes.

hälsning
en Claes vän

Anonym sa...

Tack Claes för att du tar dig tid att svara på frågorna som ställs till dig här på ditt blogg!
Svar på din fråga: Ja, jag är bl.a. med i en fotbollsklubb styrelse.... Jag hoppas att du i framtiden blir mer delaktig i alla kurdiska organisationers fredliga kamp, inte bara i mjuka mål utan åxo mer komplicerade mål... Ex, DTPs kamp o dess anhängare i sverige! Tack för din engagemang i den kurdiska frågan o jag önskar dig all lycka i dina framtids projekt! Necmedin Aslan

Anonym sa...

Jag har läst en del inlägg som du skrivit om kurderna och du verkar vara väldigt engagerad =)
Men hur kommer det sig att du "brinner" för att hjälpa kurderna? Är det någon speciell anledning?
(du har säkert skrivit och berättat det i något inlägg, men det har jag inte sett).

Ha en bra dag!

Claes Nordmark sa...

Bra fråga!

När jag läste statsvetenskap b vid Uppsala Universitet för några år sedan skrev jag en uppsats om Turkiet var moget för ett EU-medlemskap eller ej. Mitt svar blev att Turkiet inte ännu var redo för EU, men samtidigt fastnade jag för kurdfrågan.

Året därpå var jag ordförande för Utrikespolitiska föreningen i Uppsala och föreslog att vi skulle göra en resa till Turkiet - både Istanbul med omnejd samt Diyarbakir med omnejd. Så blev det och resultatet av resan hittar du här:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article211257.ab

Sedan har det ena lett till det andra. Bortsett från att jag tycker att kurder är otroligt trevliga så är kurd- och minoritetsfrågorna i hela Mellanöstern otroligt viktiga att lösa för att få en varaktig fred.

Ungefär så är det som jag blev aktiv i kurdfrågan. De flesta brukar annars fråga "Är det för att du har en kurdisk flickvän, eller har haft en?" men svaret på den frågan är nix ;-)

Osman sa...

PKK är en terroristorganisation.

DTP är ett parti som vägrar att fördöma PKKs terroristdåd.

Samtidigt är PKK ett stort hinder för relationerna mellan Turkiet och KRG i irakiska Kurdistan.

Svårare än så är det inte.