tisdag, augusti 05, 2008

En kurdisk tiger

Igår skrev jag i en ledarkrönika i NSD om resan jag gjorde i maj till Kurdistan. Jag gav krönikan namnet "En kurdisk tiger" för att föra tankarna till de så kallade tigerekonomierna i Asien eftersom Kurdistan i mina ögon har möjligheten att bli just en tigerekonomi.

Krönikan hittas här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En tigerekonomi i Asien haha va vackert. du är guld värd Classe!
Biji kurdistan!

Karzan sa...

Tja Claes,

Har du några konkreta förslag till hur den nuvarande regeringen kan gå till väga för att förbättra samarbetet mellan Kurdistan och Sverige? Jag är även nyfiken på vad du tror att Socialdemokraterna skulle kunna göra bättre då jag, likt många andra kurder, är väldigt besvikna på den nuvarande regeringens trångsynta utrikespolitik, främst mot Turkiet.

Angående den svenska företagsnärvaron nere i Kurdistan vill jag dra en liknelse till Syd Korea där man marknadsfört ut Kurdistan som en potentiell "guldgruva" för företag. Jag tror personligen att samarbetet mellan Syd Korea och södra delen av Kurdistan är ett ideal för andra länder att ta efter, däribland Sverige. För ens egen skull då det finns starka tillväxt & samarbetsmöjligheter med tanke på den kurd/svenska närvaron som du nämner.

Mvh

Claes Nordmark sa...

Anonym: Tack, en kurdisk tigerekonomi är vad jag hoppas på! ;-)

Karzan: Ursäkta sent svar från mig! Du ställer mycket bra frågor. I mina ögon vore det toppen med ett Turkiet som är medlem i EU. Problemet är bara att jag tycker att Carl Bildt är alldeles för okritisk emot hur bl.a. landets minoriteter behandlas.

En sak regeringen konkret skulle kunna göra är att öppna den svenska ambassaden i Bagdad så att det går att öppna ett konsulat i irakiska Kurdistan, vilket skulle göra kontakten mellan Sverige och Kurdistan bättre. Som det är nu måste t.ex. irakiska kurder som ska ansöka om visum till Sverige åka till den svenska irakiska ambassaden som ligger i Amman i Jordanien(!). Det gör det i stort sett omöjligt för många kurder att söka visum till Sverige.

Vad (s) kunde göra bättre vore att öka ambitionerna för demokratistödet till Kurdistan, något jag inte tycker att den borgerliga regeringen prioriterat så mycket. Som jag skrivit tidigare har (s) gott anseende i Kurdistan, vilket ökar möjligheterna till ett bra och ökat utbyte.

Intressant att Sydkorea marknadsför Kurdistan som en "guldgruva"! Jag tror det är helt rätt och därför bör som sagt den svenska företagsnärvaron bli större i Kurdistan, men det kräver som sagt att regeringen hjälper till.

Frågor till dig: Hur tycker du själv att regeringen skulle kunna förbättra samarbetet mellan Kurdistan och Sverige? Och vilka ambitioner tycker du att (s) ska ha med vår politik mot Kurdistan?