söndag, augusti 03, 2008

Debattartikel om irakiska Kurdistan

Idag är min sista semesterdag för i sommar, det är konstigt hur kort tid fem veckor kan kännas som.

För två veckor sedan publicerades en debattartikel i tidningen Aktuellt i Politiken (AiP) som jag och Claes Wennberg, försteombudsman för (s) i Göteborg, skrev efter vår resa till Kurdistan i maj. Så här blev artikeln:

Irakiska Kurdistan har med sin framåtanda och sina oljetillgångar möjligheten att bli nästa stora tillväxtområde i världen, likt tigerekonomierna i Asien. Svenska företag lyser tyvärr med sin frånvaro, vilket även politiken gör. Vi socialdemokrater har stor respekt i Kurdistan, men vårt engagemang kan bli större.

Att på plats i irakiska Kurdistan ha fått utbilda medlemmar i vårt systerparti PUK var en fantastisk upplevelse. Deltagarna från PUK var mycket motiverade, öppna och visade ett stort sug efter mer demokrati och socialdemokrati. Vi var utsända av partiet efter en förfrågan från PUK. De har nämligen inte haft partikongress sedan 2000 och planerar att genomföra en innan årsskiftet. Stödet de ville ha var kring hur en öppen och demokratisk partikongress arrangeras. Det finns nämligen en insikt om behovet att utveckla interndemokratin.

Förutom att söka stöd från oss hade PUK även kontaktat socialdemokraterna i Finland, Norge och Danmark samt socialistpartiet i Frankrike, men utan att få något svar. Enligt PUK är det endast vi och amerikanerna, både republikaner och demokrater, som bedriver någon form av partistödsarbete i Kurdistan. Detta kan mycket väl bero på rädsla för säkerhetsläget. Vi kan intyga om att det är mycket bättre än sitt rykte. Det är nämligen skillnad på situationen i Kurdistan och situationen i Bagdad. I regionens huvudstad Erbil, eller Hawler som den heter på kurdiska, har det gått tio månader sedan det senaste terrordådet. I staden Suleymani var det ännu längre sedan något inträffade. Städerna växer så att det knakar och levnadsförhållandena förbättras i snabb takt.

Just nu finns det alltså ett fönster öppet för utveckling i Kurdistan. Det kan stängas om utvecklingen av någon anledning stannar av. Folket längtar efter demokrati med europeiska mått mätt. Man vill ha ett öppet samhälle, en fungerande välfärd och en bra infrastruktur. Det är inte främst pengar som behövs, utan just stöd till utveckling av demokratin och samhället. Det finns många problem som måste övervinnas. Till exempel lämnar yttrandefriheten och pressfriheten mer att önska, media är fortfarande alldeles för begränsad. Jämställdheten och kvinnors rättigheter har allvarliga brister, men kvinnorna får långsamt mer inflytande i samhället och politiken. Ett annat problem är att de två dominerande partierna PUK och KDP har ett alldeles för stort inflytande över statsapparaten. Allt detta kan dock övervinnas och med stöd utifrån kan det gå snabbare än vi anar.

För att öka utbytet mellan Sverige, Kurdistan och Irak måste den svenska ambassaden i Bagdad snarast öppnas liksom ett konsulat i Erbil/Hawler. De många kurder som har bott i Sverige och sedan återvänt utgör en utmärkt brygga för ett utökat politiskt och kulturellt utbyte och kan vara en perfekt ingång för svenska företag.

SAP:s mål ska självklart vara att stödja PUK:s utveckling så att partiet blir ett föredöme för Irak och hela Mellanöstern. En långsiktig strategi för utvecklingen av PUK, Kurdistan och Irak bör upprättas, gärna i samarbete med våra systerpartier i Europa och Socialistinternationalen. SAP och det samhälle vi har byggt upp ses i Kurdistan som ett föredöme, nästan som ett drömsamhälle, och namn som Olof Palme och Anna Lindh möts med stor respekt. Vi har en stor möjlighet att göra skillnad för hela regionen genom att stödja PUK:s förändringsarbete – låt oss ta tillvara på den möjligheten.

Claes Nordmark, ordförande för socialdemokraternas kurdnätverk
Claes Wennberg, försteombudsman Göteborg

6 kommentarer:

Gurgin sa...

Tack för en bra artikel på aip.nu.
Ser framemot att följa en livlig blogg igen :)

Claes Nordmark sa...

Tack Gurgin! Jag ska göra mitt bästa för att leva upp bloggen ;-)

Baffe sa...

Fantastisk blogg och jätte bra artikel.

Claes Nordmark sa...

Tack!

Anonym sa...

Claes, vad tycker du om Nalin Pekguls pressmeddelande? Vill gärna höra dina åsikter i debatten.

Claes Nordmark sa...

Har ej hunnit läsa Ingmar Karlssons bok än = vill därför ej kommentera debatten förrän jag läst boken, eftersom det annars endast skulle bli spekulationer från min sida.