tisdag, maj 27, 2008

Sista utbildningsdagen i Irak/Kurdistan

Jag läser på DN.se att säkerhetspådraget hemma i Stockholm är stort inför torsdagens Irak-konferens. Då skulle den som skrev artikeln prova på ett besök här i Irak/Kurdistan... Imorgon ska vi besöka parlamentet här i Erbil/Hawler, alltså KRG-parlamentet = det regionala parlamentet för provinsen Kurdistan. Vi ska även träffa talmannen, vilket jag ser fram emot. På tal om säkerhetspådrag åt jag idag lunch med en av partistyrelseledamöterna i PUK (det socialdemokratiska kurdiska partiet i Irak). Säkerhetspådraget runt honom var enormt, eftersom islamisterna (som terroristerna kallas då de kommer från al-Quaida och andra ultrareligiösa grupperingar) är ute efter honom.

Är hyfsat sliten efter tre dagars intensiva utbildningar för PUK-medlemmar. Idag var ändå den bästa dagen. Jag och Claes Wennberg från Göteborgs-sossarna la på dagens schema in ett lite längre pass om varför vi förlorade valet och om ideologi och våra socialdemokratiska grundvärderingar, eftersom de tidigare deltagarna har frågat mycket kring detta. Förresten vet jag inte om jag har skrivit det tidigare, men de personer som vi har utbildat har varit många distriktsordföranden med flera, alltså det skikt av partiet som ligger strax under partistyrelsen.
.
Höjdpunkterna under dessa tre dagar då vi har utbildat PUK-medlemmar i interndemokrati, kongressdemokrati och socialdemokrati har varit alla nickningar och smarta frågor som visar att PUK:s medlemmar verkligen vill utveckla partiet och göra det mer demokratiskt och socialdemokratiskt. Genom nickningarna och de smarta frågorna visade deltagarna att de verkligen hängde med och funderade på det vi utbildade dem i. Och det känns otroligt bra att deltagarna verkligen har visat ett sug efter demokrati och förändring och flera gånger har vi fått kommentarerna att utbildningen borde ha varit flera dagar längre samt att många har varit aktiva i PUK i flera år, men att de aldrig har lärt sig så mycket om demokrati och socialdemokrati som under vår utbildning. Utbildningen kommer förhoppningsvis att röra om i grytan rejält för PUK, vilket vore bra så partiet utvecklas snabbare. Förresten så kom det självklart mest nickningar när jag och Claes berättade att vårt mål med utbildningen var valseger för PUK och socialdemokraterna i nästa val ;-)
.
Extra stolt och glad blev jag över att ha fått instämmande nickningar av de manliga deltagarna när jag har pratat om kvotering av kvinnor till deras partistyrelse och andra styrande organ. Mitt upplägg var att först berätta om hur vi införde kvotering av kvinnor i våra styrande organ i socialdemokraterna i början på 1980-talet och att en del män i partiet då blev sura, eftersom de var tvungna att ta ett steg tillbaka, men att det nu i vårt parti inte längre är något som vi tänker på lika mycket eftersom det är helt naturligt att hälften bör vara kvinnor och hälfen män. Jag blev även stolt över att de instämde i att om PUK ska utvecklas till ett föredöme för Kurdistan och hela Mellanöstern så måste partiet utvecklas allt mer från att ha varit ett etniskt parti och bli ett idéburet parti som representerar alla som bor i Kurdistan och Irak, alltså att även andra etniciteter än kurder ska finnas representerade högre upp i partiet. Faktiskt finns det faktiskt redan en hel del andra etniciteter än kurder som är aktiva i PUK, men än så länge är det i stort sett endast kurder som har högre positioner i partiet.
.
Hann med en liten turistvända i basarkvarteren idag. Köpte några gamla sedlar med Saddam Hussein på och några från Iran med Ayatollah Khomeini. Att gå i basarkvarteren var en doftsensation...först luktade det grillad mat, efter två meter luktade det parfym, efter ytterligare två meter luktade det kanel och så vidare.
.
Bilderna nedan:
1.) Shoresh och jag tillsammans med de pesh merga (kurdiska soldater, "pesh merga" betyder "innan döden") som vaktar vårt hotell här i Hawler/Erbil. "Shoresh" betyder förresten "revolution". Kurder har minst sagt rätt ofta politiska namn.
.
2.) Den knapp som jag haft på kavajen under dagarna här nere, den svenska flaggan, sosserosen och den kurdiska flaggan. Vackert som bara den.
.
3.) Utsikt över del av Hawler/Erbil från mitt hotellfönster. Hawler/Erbil är huvudstaden i irakiska Kurdistan.
.
4.) Elledningskoppling, jag skulle inte vilja vara elektriker här...
.
5.) Park med borgen i Hawler/Erbil i bakgrunden.
.
6.) Ett väldigt vackert äldre kurdiskt par.
.
7.) En klassiker för alla kurder. Iraks president, kurden och grundaren av PUK, Jalal Talabani håller upp en karta över det Osmanska riket som visar att staden Kirkuk tillhör Kurdistan. Det är nämligen en aning omtvistat om staden ska tillhöra Kurdistan eller södra Irak, men allt pekar på att den kommer att tillhöra Kurdistan även om läget som sagt är lite spänt.
.
8.) Kunde inte låta bli att lägga in en av bilderna från vår kampanj där vi gör en (rolig och fyndig enligt min smak) kampanj mot moderaternas pågående kampanj. Den här bilden illustrerar att moderaterna är ute och prisar sig själva för sin tid vid makten, men låter bli att berätta att inflationen i december förra året var den högsta sedan december 1993 (källa: SCB). Så går det om man sänker skatter både här och där mitt i en brinnande högkonjunktur, men kanske sov statsminister - förlåt, jag menar såklart finansminister - Anders Borg under ekonomistudierna på universitetet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att du ska hälsa PUK att de borde våga ta lite mer ansvar för de 35 miljoner kurder som bor i resten av Kurdistan o inte bara tänka på sin lilla parti som knappt har 2 miljoner kurder som anhängare! istället för att flörta med turkiet, iran o syrien så borde de hjälpa de olika kurdiska partier o grupper som kämpar för kurdiska rättigheter. Eftersom det bara är PUK o KDP som har makt över den fria delen av Kurdistan så borde de våga ta lite mer ansvar för hela Kurdistan! Jag tycker att du claes borde vara lite tuffare o våga berätta för de hur vi andra kurder känner oss: nämligen svikna av PUK eftersom de inte vågar ta ställning för oss andra kurder och istället tar ställning för förtryckarna! Mecid Tekin!!

Claes Nordmark sa...

Mecid Tekin: Intressant kommentar.

Men för det första så stämmer inte ditt påstående att PUK inte tar ställning för kurder i andra länder än här i irakiska Kurdistan. Alldeles utanför Suleymani har de två kurdiska partierna från iranska Kurdistan, KDP-I och Komala, sina baser eftersom de inte kan agera i Iran pga förtrycket. PUK har upplåtit mark åt dem utanför Suleymani och har skyddat dem från den iranska regimens förföljelse. Både PUK och KDP värnar om kurders rättigheter i länderna runt omkring irakiska Kurdistan och "flirtar" definitivt inte med förtryckare.

För det andra så är det ingen enkel situation i Irak. För PUK och KDP har det tagit flera år att stabilisera säkerhetsläget. I salen jag höll utbildning idag så smällde en självmordsbombare av en bomb så sent som 2004. Han var utklädd till kurd och tog sig på så sätt in mitt i en folksamling inne i centret. Att i ett läge när säkerhetsläget äntligen börjar bli stabilt gå ut och medvetet hårt provocera länderna omkring irakiska Kurdistan vore riktigt korkat. Bara det faktum att kurder har frihet här i irakiska Kurdistan provocerar de omkringliggande länderna enormt.

För det tredje är irakiska Kurdistan beroende av att kunna bedriva export och import med grannländerna. Stora ekonomiska intäkter kommer från oljeexporten. Den mesta oljan går via Turkiet idag, de andra vägarna går inte och det går ju inte gärna att flyga ut oljan med flygplan. Sen räcker inte heller jordbruket i irakiska Kurdistan till för befolkningen här och import från Turkiet, Iran och Syrien måste göras.

För det fjärde kan jag för kännedom berätta att alla diskussioner som jag har - vissa diskussioner är hårdare och ärligare än andra, jag är inte det minsta rädd för att säga vad jag tycker - med företrädare för socialdemokraternas systerparti PUK lägger jag inte upp på bloggen. Men det antar jag att du förstår.

Bafraw sa...

Nya inflationen, hahah den var riktigt skön den måste jag erkänna.
Tycker att det är rätt illa att de fortfarande gör allt för att locka folk till sig trots att de BORDE förstått att de är på fel spår för längesen.
De har ju en turnebuss som de åker runt med överallt i landet och sprider dålig reklam som, RIK? BLI RIKARE? FATTIG? BLI DRÄNG!

Nej, det kanske var en aning överdrivet men man blir spyfärdig.
Vi var och lyssnade på en föreläsning och Internationell rätt i Irak med klassen på universitetet och då var det en ny moderat som stod och pratade,sedan hade han gjort ett pp arbete som han sedan skulle visa upp och det stod ju såklart nya moderaterna efter varje pp-bild.
Helt otroligt att de smyger in reklam i sådana saker också.

Anonym sa...

Till Claes nordmark: du har rätt när det gäller att säkerhets läget är tufft i Irak och södra Kurdistan, du har rätt när det gäller att kurderna i södra Kurdistan är beroende av export och import till granländerna, Men när du försöker säga att PUK verkligen bryr sig om kurderna i de andra delarna så har du väldigt dålig koll på denna del av Kurdiska frågan. Bara för att KDPI o KOMALA har sina högkvarter i södra Kurdistan så betyder inte att PUK hjälper oss andra kurder. För det första så har KRG inget val än att låta de ha sina baser, skulle de neka de så blir det inbördes strider och KRG skulle kraftigt förvagas både politiskt o militärt, för det andra så till hör inte södra Kurdistan bara PUK o KDP, vi får inte glömma att 10.000 tals kurder från de andra delarna deltog som persmerga för KDP under Mustafa Barzani! Både KOMALA och KDPI är totalt under kontroll av PUK/KDP. De får inte utt tala sig hur som helst, agera hur som helst och föra sin politik hur som helst. De får inte ens ställa upp de lokala valen i Kurdistan. Kolla bara hur det har gått för KDPI och KOMALA, bägge har splittrats till flera olika splittringar och håller helt på att försvinna, det enda som överlever är deras namn! Vare sig Jalal talabani eller PUK vågade ens fördömma Turkiets o syriens våld mot kurderna under Newroz och Iran behöver vi inte ens prata om, PUK vågar inte ens titta åt det hållet! Jag vetatt sanningen gör ont, men rätt ska vara rätt! Mecid Tekin

Hawbir sa...

Mecid,

Jag tycker att Claes på ett redogörande vis klargjort svårigheterna med att bedriva den formen av politik. Speciellt när en federativ politik innebär att inte hamna i problem med centralregeringen och sina grannar. Det är politiskt naivt att tro att 4 miljoner kurder i Bashur kan frigöra resterande 30 miljoner kurder från de andra delarna. Det du efterlyser är en mer aggressiv ton gentemot Turkiet och Iran, ledande aktörer inom regionen, både millitär och ekonomiskt. Behöver jag påpeka svårigheterna i denna form av internationell diplomaci?

Ett sådant önskemål är inte bara geopolitisk omöjligt utan kan även förvärra den redan stabila delen. Att de östkurdiska partierna försvagats har knappast med KDP eller PUK att göra, det är ju som så att dessa partier sakta assimilierats och anammat en inhemsk doktrin. Den persiska policyn gentemot kurder har varit att assmiliera dem. Och de har lyckats ganska väl på många håll och kanter.

Politik handlar inte om känslor, det du uppvisar är känslomässig naivitet du anser dig försummad av dessa kurdiska falanger, och du behöver ett psykologiskt perspektiv för att lyckas svälja sanningen om Rojhelats utveckling de senaste 10 åren. Istället för att rikta agg mot en region som gjort så många framsteg, så bör du koncentrera dig på de rådande kurdiska partiernas tendens att vara oeniga i många nationella intressen.

Mvh/hawbir