måndag, maj 26, 2008

Från Suleymani till Erbil/Hawler

Efter en livsfarlig biltur från Suleymani i östra delen av Kurdistan hit till Erbil/Hawler
i den centrala delen så är vi nu klara med dagens utbildningspass. Erbil/Hawler är en stad med större säkerhetspådrag än i Suleymani. I det center vi idag hade vår utbildning utfördes
2004 en självmordsattack där en person ur al-Quaida sprängde sig själv i luften och dödade 50 personer. Självmordsbombaren hade klätt ut sig och tagit sig in i själva byggnaden och
lyckades därför döda så många Att säkerhetspådraget är stort har alltså sin förklaring. Utanför varje viktig byggnad finns höga betongblock som ska skydda mot terrordåd, men de hjälper tyvärr inte om någon väl har bestämt sig att offra sitt liv för att ta andras.

Dagens utbildning för PUK-medlemmar har gått bra. Förutom att ha pratat
interndemokrati och kongressdemokrati har det även blivit en hel del ideologi. De har
velat veta mer om våra värderingar och hur vi tillämpar rent praktiskt när samhällsproblem
ska lösas. De har även varit intresserade av att veta hur vi löser partiinterna konflikter, eftersom sådant drabbar samtliga existerande politiska partier. Jag har även fått svara på
frågor om hur vi socialdemokrater arbetar för mänskliga rättigheter i andra världsdelar. Vi har efter de två utbildningarna hittills gjort utvärderingar med kursdeltagarna. Det enda klagomålet vi har fått är att vi borde hålla utbildningarna i fler än en dag med varje grupp eftersom de vill lära sig mer om svensk socialdemokrati och hur vi organiserar vårt partiarbete, kampanjarbete m.m. Känns skönt att de tyckte att utbildningen var för kort och inte för lång ;-)

Är idag lite sliten på grund av lite sömn och ett intensivt tempo, så detta inlägg blir inte längre än så här.

Bilderna nedan:

1.) Fräsch byggnad i Suleymani

2.) Två trötta killar, jag och Claes Wennberg från Göteborg klockan 6.15 på morgonen

3.) Inblåst damm/sand från Sahara som hänger i luften, vilket tydligen är väldigt ovanligt

4.) Bensin kan säljas på tre sätt här nere: på en fräsch mack (vanligast), på en sunkig mack (som på bilden) eller ur plastdunkar efter vägarna (då ofta utspädd med vatten)

5.) Den grupp vi utbildade idag
5 kommentarer:

Bafraw sa...

Riktigt coolt att du är där nere och håller i utbildningar för kurderna. Måste bara säga att jag är riktigt svartsjuk för att jag personligen aldrig fått åka tillbaka till Kurdistan sedan jag åkte till Sverige 96.
Fortsätt med ditt goda jobb =), som jag tidigare också nämnt så läser jag din blogg med stolthet.

Bafraw sa...

Väldigt tråkigt att det inte är så många kvinnor som deltar bara. Om jag inte tar fel då, bilden visade ju knappast kvinnliga ansikten =/

Ann Linde sa...

Hej Claes!
Kul att följa dina utbildningar i Irak! Hoppas du och den andra Claes har det bra. Fin artikel i Stockholmstidningen. Vi länkar din blogg på hemsidan. Mona Sahlin träffar Iraks PM Maliki på fredag. Ha det så bra!
Hälsningar
Ann Linde

Osman sa...

Tjena Classe!

Har PUK ett stort ungdomsförbund? Kanske borde ni bjuda hit dom i såfall. Har ni berättat något om unga människors deltagande i det politiska arbetet? Jag vet själv att det finns en fast förankrad åldershieraki hos både turkar och kurder. Får PUK ungdomarna nåt att säga till om?

Ha det fint där nere!

Claes Nordmark sa...

bafraw: Tack så mycket! Bilderna talar sanning, det är i stort sett endast män som har deltagit på utbildningarna. Dock när jag har pratat om vikten av att kvotera in kvinnor på ledande poster i PUK så har väldigt många av männen som deltagit på utbildningen nickat instämmande, vilket gjorde mig väldigt glad och stolt!

Ann: Hej Ann och tack så mycket! Kul att artikeln i Stockholmstidningen blev bra. Hoppas att Monas möte med Iraks premiärminister Maliki blir givande!

Osman: Tack! Och japp, PUK har ett välfungerande studentförbund som har ett inflytande som håller på att växa, det är nämligen inte så stort som det borde vara i dagsläget om du frågar mig.

På våra utbildningar har faktiskt deltagarna som bestått av folk i åldrarna 30 - 50 år (samt några få ungdomar) frågat mycket bra och vettiga frågor om hur vi i socialdemokraterna i Sverige stödjer och bidrar till SSU:s och s-studenters utveckling = jag tror att det bara är en tidsfråga innan PUK-ungdomarna och studenterna får allt mer inflytande.