lördag, maj 24, 2008

En händelserik dag i Kurdistan/Irak

Idag har varit en händelserik och spännande dag. Vi har träffat PUK:s styrelses internationellt ansvarige som berättade om behovet av stöd som PUK har för att kunna förändras från att vara ett revolutionärt parti till att bli ett reformistiskt parti. PUK har bett om stöd från flera europeiska socialdemokrater, men det är främst vi från Sverige som har svarat.

Vi har träffat Mela Baxtiar som sitter i PUK:s verkställande utskott och är ansvarig för Kurdistans demokratiska byrå (honom träffade jag även när jag var här 2005). Han är väldigt påläst och den första boken han själv skrev trycktes i Sverige 1992 då det inte fanns möjligheter eller pengar att trycka böcker här i Kurdistan. I samband med vår träff med Baxtiar hölls en presskonferens som Baxtiar och vår riksdagsledamot från Göteborg, Lars Johansson, höll i. Lars gjorde ett suveränt jobb. Själv blev jag intervjuad på engelska av kanalen Kurdsat. Jag berättade om syftet med att vi är här och vårt mål med utbildningen.

Vi har träffat Abdullah Mohtadi som är generalsekreterare för Komala-partiet som är ett iranskt kurdsosseparti. De har sin bas i den irakiska delen av Kurdistan eftersom de inte kan vara aktiva i Iran, eftersom Irans president Ahmadinejad inte tål någon aktiv opposition. Vi hade en intressant diskussion med Mohtadi om Irans agerande i hela regionen där de stödjer bland annat Hizbollah som nyligen krävde Sharialagar i Libanon i erbjudande mot fred. Om/när Iran lyckas utveckla kärnvapen kan det leda till en livsfarlig kapprustning i regionen. Jag diskuterade med Abdullah Mohtadi om vad Obama vs Clinton innebär för Iran, alltså om någon av dem blir president. Han sa att Obama tyvärr är för naiv i Iran-frågan medan Clinton både har koll på Iran och kurdernas roll. Mohtadi var frustrerad på att omvärlden inte är nog aktiv i att ena och stödja den iranska oppositionen.

Vi har inspekterat lokalen i vilken vi imorgon ska hålla i vår utbildning i kongressdemokrati. Det känns riktigt bra och jag och Claes Wennberg är riktigt taggade. Vi kommer att gå igenom hur vi socialdemokrater i Sverige arrangerar en partikongress med förberedelser, hur vi jobbar under själva kongressen, hur vi arbetar efter kongressen, hur ombud väljs till kongressen, hur motioner skrivs till kongressen och behandlas, hur personval går till m.m. Vi ska även prata omm vikten av att staten och det styrande partiet är skilda åt, eftersom PUK är rätt nära knutet till staten. Orsaken till det är att när Saddam drog sig tillbaka/fick stryk av kurderna så var staten väldigt svag. Då tog de två partierna PUK och KDP över och blev i stort sett samma sak som staten, vilket inte är bra i en demokrati. En annan sak vi även ska prata om är hur ett parti går från att vara revolutionärt till att vara reformistiskt, eftersom reformism är en mer demokratisk väg att gå när demokrati väl har införts.

Bilderna nedan i tur och ordning:

1.) Jag i Olof Palmes park, med Palme i bakgrunden. Helt fantastiskt att Palme är så uppskattad här att de har gjort en hel park till hans ära.

2.) Min kompis, världens bästa Shoresh. Han är aktiv tillsammans med mig i sossarna i Sundbyberg och så är han internationellt ansvarig för PUK:s ungdomar och studenter.

3.) Claes Wennberg, försteombudsman för partiet i Göteborg, och Lars Johansson, riksdagsledamot från Göteborg.

4.) Kurdiskt the.

5.) Presskonferens. Mela Baxtiar, Lars Johansson och Burhan Habib (PUK:s ansvarige i Sverige och vår tolk och allt-i-allo här nere).
6.) Presskonferensen var välbesökt.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att det är jätte bra att du uppdaterar lite om din södra Kurdistan resa samt med bilder.. skit bra!!
Jag skrev till dig tidigare angående om en stor kurdisk nationell konferans och ville gärna påmmina dig om det, skulle uppskatta skit om du kunde ta upp det nu när du befinner i Kurdistan!

Vi är många kurder som mer än allt annat skulle vilja se södra kurdistan med KRG, Barzani o Talabani som värd för en gemensam kurdisk konferans där alla de stora partier skulle kunna delta! Då kan man diskutera en gemensam kurdisk strategi,taktik och sammarbete när det gäller den kurdiska frågan! Hittills är det enbart PKK ledningen som flera ggr uppmanat de andra kurdiska partierna att försöka ordna ett sådant kurdisk konferans men de har inte fått nån respons tillbaka! Alla vi kurder vet givitsvis att det skulle orsaka stora rubriker och att främst Turkiet skulle göra allt för hindra ett sådant konferans och att USA kanske skulle oxo bli påverkade av turkiet o i sin tur pressa kurderna att inte hålla ett kurdisk stor konferens! Ifall KRG skulle tycka att det skulle bli för mkt press att ha några av PKK`s ledning med i konferansen, p.g.a. turkiets press samt att EU har fortfarande med PKK i sin terror lista finns det många andra kurdiska partier som kan vara där istället för PKK. Ex, DTP, KNK, PCDK, PYD och alla dessa är legala kurdiska partier. Oavsett vilka konsekvenser det skulle få så skulle det vara värt att hålla en nationell kurdisk konferans, vi kurder skulle vinna 10 år om vi kunde ennas på de stora punkterna!! Jag tror att de flesta kurderna i världen skulle vilja se ett sådant sammarbete mellan de stora kurdiska partierna! Skulle vara jätte kul om du kunde ta upp det med PUK eller KRG om du får möjlighet till det, samt om du kunde berätta sen om vad deras svar blev!! KEMAL

Claes Nordmark sa...

Tack för synpunkten Kemal.

De jag har pratat med här nere är aningen irriterade på PKK. De menar att PKK borde lägga ner vapnen och istället ge DTP en chans att verka via det demokratiska systemet. De menar att PKK borde vara mer resonliga.

Jag tror därför inte att idén om en stor konferens med PKK som deltagare kommer att mottas med optimism.

Anonym sa...

Det var väldigt tråkigt o beklagligt att PUK var lite irreterad över PKK, och att PUK nästan enbart kör med slogan att PKK måste lägga ner vapnen. Hur ska DTP ha en chans att lyckas med politiken när de förbjuds hela tiden(HEP, DEP, HADEP DEHAP och nu DTP), hur ska DTP lyckas när många av deras ledare o medlemmar mördas, försvinner spårlöst o sätts i fängelse?? Har PUK kanske nån plan till hur en så pass stor organisation som PKK som har cirka 10.000 beväpnade gerila medlemmar och har fler kurdiska civila anhängare, än vad det finns kurder i hela Irak! Kommer Turkiet att gå med på att slå sig ner vid förhandlings bordet med PKK så att ens freden kanske får en chans? Vem ska man lämna vapnen till, vad händer med alla de kurdiska gerila medlemmarna, vad händer med de kurdiska ledarna, med alla de tio tusentals politiska fångarna som sitter i turkiska fängelserna, vad händer med den kurdiska folkledare A.Öcalan?? Och sist men inte minst, vad händer med kurdiska frågan när det gäller mer självstyre till kurderna, kulturella rättigheterna o.s.v. Hur som helst så är det väldigt beklagligt att vi kurder inte har kommit längre när det gäller vår enighet och att vi fortfarande viker oss för "fiendens" krav! Varje dag hör jag kurder prata illa om varandra, snacka illa om varandras partier och att vi kurder aldrig kommer att lyckas med vår enighet, och vi andra som tror på kurdisk enighet och vill få slut osämja blir bara färre o svagare! Och nu när våra politiker i södra Kurdistan inte vågar ha en kurdisk nationel konferans så blir saken inte bättre!
Hur som helst, jag/vi tackar dig jätte mkt för att du tar dig tid o svarar på våra frågor här på bloggen! Stort tack KEMAL

Claes Nordmark sa...

Tack själv för dina synpunkter Kemal.

Det här är svåra frågor. Och det är mycket svårt för DTP att verka i Turkiet. Dock hoppas jag verkligen på att den djupa staten, ultranationalisterna och militären i Turkiet håller på att tappa makt - så verkar det i alla fall. Även om jag har förståelse för den frustration som finns bland kurder i Turkiet tror jag inte att den väpnade vägen är rätt väg att gå.

Kardox sa...

Tack för bilderna Claes, intressanta.


Att kalla Abdullah Öcalan för en "folkledare" om anonym säger är en överdrift som
mestadels PKK-are använder, för mig som är en kurdisk patriot kommer han
alltid förbli en galen, despotisk
partiledare som slaktade sina egna.

Jag hoppas han ruttnar i fängelset
och att PKK slutar med hjärntvättning och övergår till riktig politik istället.

Osman sa...

Claes Nordmark och Kemal:

DTP fick en miljon röster i det senaste valet. Det är ett demokratiskt valt parti med 20 riksdagsmän och kvinnor i riksdagen.

AK P fick runt 16 miljoner 500.000 röster i det senaste valet och är idag det största partiet bland både turkarna och kurderna. Trots att partiet fick 47% av rösterna som riskerar det att stängas ner.

Vad jag verkligen håller tummarna för nu är att DTP men framförallt det kurdiska folket har insett att terror och väpnad kamp endast stärker den djupa staten i Turkiet.

Sedan länge cirkulerar finns en narkotika handel värd 50 miljarder dollar/årligen i östra Turkiet. Denna handeln bedrivs av PKK och korrupta militärer. Att påstå att det inte finns krafter inom den turkiska militären som vill få ett slut på detta krig är trams. Samma sak gäller PKK. Det finns seriösa rapporter om hur högt uppsatta militärer planerar terrorattacker mot militärposteringar för att kunna fortsätta erhålla lön och vara stationerade i omårdet. Detta för att fortsätta kunna bedriva narkotikahandel, vapensmuggling mm.

Turkiet är idag ett kandidatland där vi ser ett "fredligt" inbördeskrig. Å ena sidan har vi folket som vill demokratisera landet och inta sin plats i Eu och på den andra sidan en stat med dess militär och byråkrati som vill hålla Turkiet i isolation. Dessa krafter vill se en fortsättning på det auktoritära styret.

Här måste alla olika grupper enas under ett gemensamt tak och kämpa gemensamt för demokrati.

Vad PKK har gjort sedan valtutgången den 22 juli har varit att försöka skapa en kurd-turk konflikt medan DTP "tvingats" till att agera deras språkrör.

Detta håller inte längre. Att AK P plockade hem hela 55% av rösterna bland kurderna i östra Turkiet ska tolkas som att kurderna är trötta på krig, terror och statsterrorism. För kurderna i irakiska Kurdistan måste relationerna till Turkiet vara goda. Även där utgör PKKs meningslösa kamp ett hinder och stärker de krafter som vill se en fortsättning på det här kriget. PKK vill som redan nämnts även se en fortsättning på det här kriget.

I slutändan handlar det om den krigsindustri baserad narkotikahandel och vapensmuggling som vissa krafter vi kvarhålla.

De största förlorarna blir det kurdiska folket i östra Turkiet men även turkarna.

Nu får det banne mig vara nog!

Som Turkiet-anhängare ser jag inga som helst problem med ökat självstyre för kurderna i norra irak. Ja, jag lider inte heller av någon kurdfobi som får mig betrakta 4 miljoner kurders självständighet som ett hot. Jag hoppas av hela mitt hjärta att PKK-problemet undanröjs så att vi en dag får se ett demokratiskt Kurdistan som är allierad med Turkiet. Självfallet är detta beroende på hur den demokratiska kampen i Turkiet utveklar sig.

AK P och DTP representerar mellan 85-90% av kurderna i östra Turkiet och att stänga ut ett helt folk utanför den demokratiska processen och samtidigt förvänta sig att de inte ska visa reaktion är dumheter.

Dock ser jag positivt på utvecklingen och en dag ska kurderna få de rättigheter som har förvägrats dom sedan den turkiska republiken grundades.

Diyarbekir- Mellansösterns nästa Paris säger jag!

Och hoppas att Turkiets folk nu gör gemensam sak mot den djupa staten och PKK som sedan valet 2007 har visat att man mer än gärna springer deras ärenden.

NOT:
Siffran på 50 miljarder narkotikadollar i östra Turkiet har jag fått från Susurluk-rapporten. En statlig utredning som företogs i slutet av 90-talet.

Ibo sa...

Hade ingen aning om att det fanns en park i Kordestan för att hedra Palme:)!

Coolt:)!
Visar bara att det finns en stark band mellan Sverige och Kurderna:)