söndag, april 27, 2008

Systrar i alla väder

Tidigt i våras kom min kompis Lezma Hawez till mig med en idé. Han tyckte att fler medlemmar ur vårt systerparti PUK (det kurdiska sossepartiet i Irak) bosatta i Sverige borde engagera sig i socialdemokraterna. Sagt och gjort så skissade vi upp en plan för hur ett sådant introduktionsseminarium skulle se ut och igår genomfördes det med PUK:are från hela Mälardalen. Trots att securitas-vakten som skulle låsa upp åt oss var en halvtimme sen och trots att vaktmästaren hade missat att ställa iordning föreläsningssalen gick det riktigt bra.Jag introducerade PUK:arna till (s) arbete i Mellanöstern och kurdfrågan. Mikael Sundesten, politisk sekreterare för (s) i Riksdagen, höll i ett pass om partiets historia och ideologi. Lasse Dahlberg, oppositionslandstingsråd (s) i Stockholms län (= min chef), höll i ett pass om partiets organisation och Shoresh Rahem, aktiv i både (s) och PUK, pratade om vikten av lokalt engagemang.

Det är intressant att jämföra (s) och PUK. (s) har under många år verkat i en fredlig miljö, med fredligt inställda grannar och utan att vara förtryckta. PUK har verkat i en miljö av krig och hot, med grannar (Turkiet, Iran, Syrien) som absolut inte vill se mer frihet för kurderna samt haft många som förtryckt dem - senast i raden var Saddam Hussein. Det innebär att det finns många olikheter mellan hur de båda partierna fungerar, men även likheter. Jag ser verkligen fram emot att åka ner till irakiska Kurdistan i slutet av maj!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gubbigt upplägg. Känner du inga kunniga kvinnor?

Claes Nordmark sa...

Anonym: Det har du helt rätt i och från början var två kvinnor inbokade på schemat.

Båda blev dock tvungna att lämna återbud precis innan och då blev det till att snabbt stuva om i schemat för att inte behöva ställa in.

Anonym sa...

Claes Nordmark, du vet väl att PUK med specielt Jalal talabani i spetsen har länge ansets som förrädare av kurderna!? Kort info: PUK är ursprungligen en utbrytar grupp från KDP som då leddes av Mustafa Barzani. Kort efter utbrytningen så vände PUK vapnen mot KDP och de slogs sins emellan. I Den tiden så var Mustafa Barzani i princip den enda stora ledaren i hela Kurdistan. Sen har PUK och KDP varit i krig med varandra i många långa år med över 10,000 offer! Sen Har PUK varit stark allierad med Iran och KDPI från Iran har lidit starkt av att PUK har överlämnat många av dess medlemmar till Iran samt att Iranska agenter har fått fria händer att härja o mörda KDPI`s medlemmar som hade sökt skydd i PUK`s kontrollerade områden! Sen har PUK varit allierad med PKK men senare valt att alliera sig med Turkiet och skickat tusentals pesmerga sida vid sida med turkiska soldater krigat mot PKK`s gerilla styrkor. Så lite kortfattat har PUK krigat mot legedariska ledare som Mustafa Barzani och A.Öcalan när de 2 ledarna ledde kurdernas frihets kamp i norra och södra Kurdistan mot Turkiet och mot saddam hussein! Sen vet jag att alla kurdiska partier har krigat mot varandra och länder som Turkiet och Iran har varit starkt involverad i dessa inbördes strider men måste ändå påpeka att PUK har gjort det lite mer än de andra samt mot stora o högt respekterade ledare!! Än idag är PUK`s politik mkt svag när det gäller hela den kurdiska frågan. PUK är helt tysta mot länder som syrien och Irans förintelse politik mot kurderna där, samt att Jalal Talabani mer eler mindre stöttar mer Turkiet istället för kurderna. Ex, han pratar mkt mer possitivt om AKP istället för DTP, samt att han är mkt tuffare mot PKK istället för den turkiska armens övergrepp mot kurderna! Medan KDP som ledds av mahsod Barzani öppet tar upp de andra kurdiska delarna problem och uppmanar de länder som styr över kurderna där att inte föra ett förintelse politik mot kurderna istället ska de ha en dialog med kurderna. Och Barzani har sagt många ggr att han är redo att göra allt för att medla mellan PKK och turkiet, samt fördömt många ggr turkiet bombningar mot civila kurdiska byar o PKK`s fästen! Men jag tycker att det är väldigt bra att ni sammarbetar med en kurdisk parti även om det är PUK, för att vi kurder behöver all hjälp vi kan få!! Så tack för din och din parti`s hjälp för kurderna!! Cemil Behdina