torsdag, april 10, 2008

Mitt tal på 20-årsdagen av attacken mot Halabja

Jag har tidigare skrivit om 20-årsdagen av attacken mot den kurdiska staden Halabja då över 5 000 människor dog. Här kan ni se nästan hela mitt tal tack vare Gurgîn Bakircioglu som har filmat.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vi tackar o bockar för ditt stöd o engegemang för den kurdiska frågan! Men vi skulle uppskatta betydligt mer om du o många andra svenska politiker vågade ta er an lite mer känsligare uppgifter. Ex. den nuvarande turkiska terrorn mot kurderna, bl.a. på den senaste newroz firandet. Där såg vi klart o tydligt hur den turkiska poliserna misshandlade kurdiska kvinnor i 60-70års åldern, hur poliserna misshandlade de folkvalda kurdiska politiker, hur de turkiska poliserna stolt bröt armen på kurdiska pojkar framför kameran! Ni kanske borde protestera lite mer högljud på att vår frihets kvinna Leyla Zana åter dömdes till 2års fängelse för att hon hade sagt att kurderna har 3 ledare: Barzani, Talabani och den folk käre ledaren herr Öcalan. Men ni är helt tysta på dessa lite mer känsligare områden. EU är helt frånvarande... väldigt dåligt! Masoud Feyli

Claes Nordmark sa...

Tack för vänliga ord!

Jag håller definitivt med dig om att både svenska och andra länders politiker måste höja rösterna mot våld och förtryck mot kurder.

Jag tycker dock att du missbedömer mig om du klumpar ihop mig med andra som inte höjer rösten till ett "ni politiker". Läs vad jag har skrivit på bloggen tidigare och googla på mitt namn + Aftonbladet eller Expressen så ser du att jag är väldigt kritisk till det förtryck som sker.

Anonym sa...

Tack för ditt engagemang för den kurdiska frågan Claes. Det var ett jättebra tal.

Till Anonym vill jag säga attjag såg
det våld som polisen utövade mot demonstrater det var fruktansvärd och förkastligt. Det värsta var när n polis på ett omänskligt sätt bröt armen på en ung pojke, som gav mig mardrömmar flera dagar efter.

Men som vanligt nämner du här Abdullah Öcalan igen. Detta är återigen så synd, att det en sån stor del av det kurdiska folket ska vilseleddas och beundra en person som har gjort mer skada en gagn mot sitt eget befolkning.

Det är skamligt och jag skäms om den okunskap som tycks existera hos många kurder angående Abdullah Öcalans och de brott som han begick mot sina egna PKK-medlemmar under sin tid som ledare för PKK.

Jag kan enkelt säga att en stor majoritet av kurderna i Sverige inte stöder Abdullah Öcalan.

Det är bara se på hur många kurder som går på evangemang annordnade av PKK och de som är engagerade av mer demokratiskt präglade rörelser som Kurdiska föreningen i Sverige, där alla får sin röst hörda.

Med vänliga hälsningar

Anonym sa...

Till anonym: först o främst så finns det inga evangemang som annordnas av PKK här i sverige eftersom de är terrorstämplade, däremot annordnas de av vanliga civila kurder som kanske sympatiserar med PKK. Sen tror jag att du misstar dig kraftigt om du tror att PKK har svag stöd bland det kurdiska civilbefolkningen! PKK anses vara den organisation som har mest anhängare bland kurderna, o det erkänner de flesta kurdiska partier oxo inofficielt! Men om du vill prata om evenemang så ska jag upplysa dig lite grand: Senaste newroz firandet i sverigen som annordnades av anhängare till PKK i solna hallen så var det cirka 6000 kurder där! I tyskland så var det upp till 40.000 kurder i en enda sal! I Diyarbakir så var det upp till en miljon kurder som samlades och skrek högt: PKK är folket o folket är PKK, frige Öcalan. EN miljon, det är rekord genom tiderna. sen ska vi inte prata om andra kurdiska städer i turkiet och syrien! När anhängare till PKK demonstrerar ex. i Tyskland så samlas mer än 100.000 tusen kurder! Så snälla anonym, läs mer fakta iställe för svart måla miljontals kurder! Det är år 2008 och det finns många kurdiska tv kanaler: Roj tv, Kurdistan tv, Kurdsattv, MMC, Tisk o.s.v. Det är bara titta och se fakta. Sen vill jag gärna påmmina dig att PKK och dess anhängare var de första genom tiderna att lyckas starta en Kurdisk TV kanal, MED TV!! Och det banade vägen för alla andra kurdiska partier att ta lärdom från PKK och starta andra TV kanaler. Idag är det lördag och jag ska ut o festa, med kompisar från PKK, KDP,YNK,KOMALA, KDPI, svenska vänner som skiter i politik, svenska vänner som älskar politik. Skål för demokrati och alla som kämpar för det! Masoud Feyli

Fredrik Antonsson sa...

Jag tycker att Du höll ett alldeles utmärkt tal Claes! Var stolt över ditt engagemang och din förmåga att förmedla detsamma...

Fredrik Antonsson sa...

Bara en helt irrelevant fråga Claes, han som filmar är han släkt med min stora idol, Kennedy?

Anonym sa...

Hmm...att lägga ut tal med sig själv...

Claes Nordmark sa...

Fredrik: Inte en blekaste aning.

Anonym: Jo, visst känns det lite konstigt att se och höra sig själv på film, men jag tycker det är bra att kunna erbjuda de som läser den här bloggen att inte bara få läsa vad jag skriver utan även höra vad jag säger. Speciellt i ett så viktigt ämne som attacken mot Halabja.

Anonym sa...

är jag den enda som vet att nerv gasen kom från tyskland

är nån som har frågat tyska regeringen hur de kunde sälja nervgas till saddam?

om jag hade makt i kurdistan då skulle jag stämma tyskland på miljarder

man få FAN inte glömma att det är ni rika länder som sälja vapen till de fattiga länder
det är där folkmord händer me vapen från europa

Claes ditt svar tack