söndag, mars 16, 2008

Jag talade på Sergels Torg om Halabja

Den här helgen har kurdfrågan varit i fokus för mig. I egenskap av att vara ansvarig för socialdemokraternas kurdnätverk skickade socialdemokraterna mig igår som representant för att hålla ett tal med en hälsning till det kurdiska partiet KDP (partiet finns i irakiska Kurdistan) som hade 105-årsjubileum till minne av partiets grundares, Mustafa Barzani, födelsedag.

Idag är det exakt tjugo år sedan Saddam Husseins armé bombade den kurdiska staden Halabja med kemiska vapen. Av den anledningen höll jag ett tal på Sergels Torg där även Mona Sahlin, Sven-Otto Littorin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand var på plats och tände ljus till minne av offren i Halabja. Det var det tredje året i rad jag talade till minnet av Halabja, mina två tidigare tal hittas här och här.
Idag har även jag och Urban Ahlin, riksdagsledamot för socialdemokraterna och partiets talesman i utrikespolitiska frågor, gjort ett uttalande om att vi aldrig får glömma Halabjas offer. Uttalandet hittas här. Det som hände i Halabja den 16 mars 1988 var fruktansvärt och visar att kemiska vapen bör förpassas till historien.

Jag kom precis hem från en gala till minne av Halabja som arrangerades av Womanaid. Både listan med talare och artister var imponerande och jag tycker att galan som helhet var mycket bra.

För övrigt ser jag fram emot vårens två resor till Turkiet och förhoppningsvis till irakiska Kurdistan. Jag har tyvärr inte fått klartecken på resan till irakiska Kurdistan ännu, men förhoppningsvis blir den av.

På den övre bilden, som är tagen av Gurgîn Bakircioglu, håller jag mitt tal. På bilden närmast ovan står jag och min goda vän Shoresh Rahem och ser på bilder från dagarna efter attacken mot Halabja. Det var faktiskt tack vare (och tillsammans med) Shoresh som jag 2005 besökte irakiska Kurdistan och just Halabja. Nedan ytterligare en bild från när jag höll talet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag föstår inte vad är specielt med halabja jämfört med 2millj i Ruwand och 1,5mil i turkiet .

Claes Nordmark sa...

Jag förstår inte riktigt hur du menar. Det finns väl inget som säger att t.ex. över de 800 000 som dog i folkmordet i Rwanda är mindre värda för att jag lyfter fram offren i Halabja och al-Anfal-kampanjen?

Jag har tidigare skrivit om just folkmordet i Rwanda här:

http://claesnordmark.blogspot.com/2006/01/rwanda-ett-folkmord-som-enkelt-kunde.html

sakine sa...

Claes,
Synd att jag missade ditt tal! Det gick säkert jättebra. Vi ses väl snart.

Claes Nordmark sa...

Det gick ok ;-) Jo, vore kul att ses snart!

Annika Andersson sa...

Påminner vagt om den där mystiske mufaren... vad heter han nu igen..?

:-)


Annika

Claes Nordmark sa...

Fredrik Reinfeldt... ;-)