söndag, februari 10, 2008

Tal på Komalas dag

Igår var jag socialdemokraternas representant på Komalas dag (Komala är ett kurdiskt, socialdemokratiskt parti i Iran). Festen hölls i Kista i Stockholm och det var en härlig tillställning.

Här följer mitt tal:

***********

Kära vänner,

Jag vill tacka så mycket för inbjudan hit ikväll och från socialdemokraterna vill jag önska er ett stort grattis på Komalas dag! Jag hade igår förmånen att få träffa Komalas generalsekreterare Abdullah Mohtadi som har talat här ikväll. Vi diskuterade Komalas utveckling och situationen i Iran. Jag måste säga att jag är imponerad av Komalas positiva utveckling de senaste åren och genom partiets arbete för social rättvisa, jämställdhet, demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och en ekologiskt hållbar utveckling så förtjänar Komala att kallas både modernt och socialdemokratiskt. Jag är glad att Komala har ansökt om medlemskap i socialistinternationalen och det vore bra om partiet blev medlem så att det kan delta i den internationella socialdemokratins utveckling.

Något som däremot inte är positivt är den politiska utvecklingen i Iran som är värre än på flera år. Den paranoide och maktfullkomlige presidenten Mahmoud Ahmadijenad verkar ha som mål att föra landet tillbaka till 1980-talet. Antalet tortyrfall ökar, yttrandefriheten har blivit sämre och kvinnornas frihet är väldigt begränsad. Med stöd av landets sharialagar dömdes så sent som den här veckan två kvinnor till 99 piskrapp för vad som kallas ”olovligt umgänge” med två män – den ena kvinnans make tyckte dock att straffet inte var nog hårt och domen ändrades därför så att kvinnorna istället för att piskas nu ska stenas till döds.

Att vara kurd och politiskt aktiv i Iran är väldigt farligt. Kontrollen och förföljelsen av politiskt aktiva ökar och möten måste hållas i hemlighet, eller så får man helt enkelt gå över gränsen till irakiska Kurdistan där man kan träffas och tala fritt. För den som försöker tala och skriva fritt i Iran kan det gå väldigt dåligt. Fråga bara de kurdiska regimkritiska journalisterna Hassan Adnanpour och Abdolvahed Botimar som länge har torterats i fängelset Sanadadj. Högsta domstolen har dömt dem till döden och avrättningen kan verkställas inom kort.

I fängelset Sanadadj torterades dessutom den kurdiska studenten Ebrahim Lotfollahi till döds bara för några veckor sedan. Regimen hävdade att han hade hängt sig själv, men allt tyder på att han har avlidit till följd av tortyr där han har fått många hårda slag mot sitt huvud. Ebrahims familj fick inte ens begrava honom själva och varför han blev arresterad är fortfarande inte klart. Snart är det dags för presidentval och val till parlamentet. Ahmadinejad har bestämt att det inte är någon idé för personer som inte stödjer honom att ställa upp och det finns risk för att så många som 90 % av dem som vill ställa upp i valet kommer att hindras från att göra det. Ahmadinejad tål ingen kritik och ayatollorna försvarar honom med dåliga argument om att ”han måste få vara i fred och göra sitt jobb”. Det har till och med gått så långt att ex-presidenten Mohammad Khatami har reagerat mot Ahmadinejad. Khatami är en person som jag riktar väldigt skarp kritik mot, men till och med han har sagt att det inte är någon idé för folk att ställa upp i valet, eftersom processen är väldigt odemokratiskt.

Ahmadinejad har inte bara drömmar om att fortsätta styra landet. Han har även drömmar om att göra Iran till en kärnvapenmakt. För oavsett vilka ursäkter man har för att anrika uran så är den verkliga anledningen just en dröm om att utveckla kärnvapen. Om Ahmadinejad och hans fanatiska och odemokratiska vänskapskrets får kärnvapen till sitt förfogande har vi alla anledning att vara mycket rädda. Detta får absolut inte ske! Ahmadinejads drömmar om ett hotfullt, expansivt och kärnvapenbestyckat Iran måste stoppas! Men omvärlden får aldrig blunda för de mänskliga rättigheterna i landet om regimen är tillmötesgående i kärnvapenfrågan!

Det är alltså lätt att konstatera Iran inte är ett demokratiskt land. Hur agerar då den svenska borgerliga regeringen mot Iran? Jo, det ska jag säga er – man bjuder in representanter från denna förtryckarregim för att diskutera frågan om gemensam narkotikabekämpning. I en delegation från Iran som bjudits in till Sverige av socialdepartementet ingick bland annat Ahmad-Reza Radan som är polismästare i Teheran. På hans order brukar poliserna misshandla människor offentligt med anklagelser om att de har brutit mot den islamiska republikens lagar. Polisen brukar själva filma dessa misshandlar för att sända dem i iransk tv som avskräckande exempel. Att bekämpa narkotika ska vi självklart fortsätta göra. Men syftet med besöket från iransk sida var inte huvudsakligen att bekämpa narkotika, utan det var att legitimera sitt arbetssätt i Iran och visa upp att Iran är ett demokratiskt land med goda kontakter med Sverige. Det är fruktansvärt olämpligt att den borgerliga regeringen bjöd in denna delegation och jag hoppas verkligen att det inte kommer att upprepas!

Trots att situationen i Iran är fruktansvärd så måste ändå arbetet med att demokratisera landet fortsätta. Och jag vet att detta arbete en dag kommer att lyckas. Målmedvetenhet och tålamod är nyckelorden. Se till exempel på det federala Irak där det går bra för delstaten Kurdistan. Där finns både demokrati och yttrandefrihet. En dag kommer även Iran att vara en demokratisk och federal stat, men det kommer att tyvärr dröja. I processen att göra Iran demokratiskt har Komala en mycket viktig och tung roll att spela. Men glöm inte att ni aldrig är ensamma! Vi socialdemokrater stödjer er kamp!

Tack.

***********

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

Sureyya sa...

Det var ju så typiskt att vi skulle ses under såna omständigheter. Menmen
Bra tal!

Osman sa...

Yuksek: PKK är inte en terrororganisation

http://kurd.se/index.asp?p=article&strCategori=Politik&intID=1288&lang=SE

Hur ska DTP vara med och bidra till en lösning av kurdfrågan i Turkiet när dom öppet ger sitt stöd till en terrororganisation?

Anser du att det är rätt att försöka bomba till sig rättigheter i ett land som är kandidatland till EU?

Vad har DTP i riksdagen att göra om man betraktar PKKs terrorism och våld som legitimt?

DTP är ju enligt dig ett socialdemokratiskt parti. Är det förenligt med socialdemokrati att stödja terror?

Lahdo sa...

Ett demokratisk parti som vädjar om ca 20 miljoners kurders rättigheter, nationalitet och kultur är ingen terrorist. Terrorist är istället den som berövar ett lands nationalitet ,kultur och rättvisa(Turkiet).

En fana,
Ett folk,
Ett land,
Ett språk

Biji Kurdistan, Biji PKK

Osman sluta att förneka 20 miljoner kurder deras nationalitet.

Anonym sa...

Ett splittrad Turkiet i minst 10 olika delar där den minsta delen ska tillhöra turkarna o den största till kurderna. Resten kan delas på Syrianer, assyrer, greker, armenier, lazer o.s.v. Det är den enda o bästa lösningen, Jag vet att många turkar oroar sig just för denna senario men tyvär... den dagen kommer! Turkiet har mördat mer än 2 miljon människor, kurder, armenier, syrianer, greker, lazer, alleviter... o nu får ni sota för det! Det ska va så skönt att ta ner alla de turkiska flaggorna o prträtter på ataturk från de kurdiska städerna, istället ska det hängas den kurdiska flaggan o porträtter på våra ledare A.Öcalan, musta barzani, qazi mohamed, sex said, seid reza.... SKÖNT! Mast från solna

Osman sa...

Kära Lahdo:

Vem har förnekat det kurdiska folkets nationalitet? Jag har skrivit femtioelva gånger till dig att AK P fick 50% av rösterna i östra Turkiet,de kemalistiska partierna 30% medan DTP (PKK) fick nöja sig med ynka 20%.

1 miljon kurder i Turkiet röstade på DTP och deras vänsterfascism.

Då ska vi komma ihåg att DTP INTE vågade ställa upp i hela Turkiet som ett parti. De flesta kurderna i Turkiet bor i Anatolien och västra Turkiet.

20 miljoner kurder och bara 1 miljon röstade på DTP, under en tid då ett fritt Kurdistan sakta men säkert börjat ta form i norra Irak.

Vad beror detta på? Varför är det på det viset att partiet vars slogan var:

EN NATION!
ETT FOLK!
EN FANA!
EN STAT!

fick majoriteten av kurdernas röster?

Lahdo i din värld får PKK som spränger kurdiska ungdomar i luften i Diyarbakir vara ett demokratiskt parti alla dagar i veckan.

Men i Turkiet, EU och USA så är ni ingenting annat än en simpel vänsternationalistisk organisation som ALDRIG har lyckats få majoriteten av kurderna bakom sig sedan 1984.
¨
Ta ett djupt andatag nu och försök att kväsa hatet inom er som uppenbarligen har gått i arv av era föräldrar.

Det är nya tider nu! Häng med i utvecklingen!

Lahdo sa...

Äntligen, första gången du inte skriver en uppsats i blogg inlägget.

DTP fick ca 2.3 miljoner röster inte 1 miljon så som du lögnaktigt skriver.

Vi är medvetna om varför AKP fick en del röster i Kurdistan. 1)Erdogan kom till Amed och drog rövar historier.2) Dem kurdiska invånarna trakasserades systematisk att inte rösta DTP. 3)Rädslan att ultra nationalisterna CHP/MHP inte får makten.

AKP som förnekar, förföljer, förtrycker och trakasserar Kurder får gärna vara demokratisk i din värld.


Det är inget arv som kommer ifrån föräldrarna. Det är den fascistiska turkiska politik som verkar gå i arv och ogillandet kommer ifrån förtrycket och förföljelserna.

Jag håller med dig att det är nya tider, alltså nya tider att bedriva förtrycket.

Så länge inte man ifrågasätter den Turkiska politik så händer inget illa. Vi såg ju vad som hände med Turgut Özal och vi ser vad som händer med Hran Dink ,Orhan Pamuk och andra kurdiska intellektuella.

Det är hopplöst att argumentera mot Osman och min tid behövs mer åt studier och sporten. Efter som Osman glatt verkar kommentera alla blogg inlägg om kurder med sina långa uppsatser. Faktum är att detta är Osmans enda sysselsättning förutom att vara en arbetslös Turk och inte fysiker eller kemist som du påstår.

Osman sa...

Tjena Lahdo:

Nu är du verkligen ute och cyklar. DTPs 20 riksdagsledamöter ställde upp som oberoende kandidater i olika valkretsar i östra Turkiet där man vara säkra på att bli inröstad. Det var inte bara DTP medlemmar som ställde upp som oberoende kandidater utan flera andra.

Sammanlagt fick de oberoende ledamöterna 1.822.253 eller % 5,20 av alla röster. 1 miljon av dessa fick DTP:s 20 kandidater som idag sitter i den turkiska riksdagen.

Enligt Clars Nordmark som var nere i sydöstra Turkiet så trakkaserades och hotades alla kurder att inte rösta på DTP eller AK P. 20% av kurderna i östra Turkiet valde ändå att rösta på DTP medan 54% av kurderna valde att ge sin röst till AK P.

AK P är utpekat som ett fiende parti av DTP och PKK eftersom man slår undan benen för dessa organisationer. Glöm inte att AK P är Turkiets största parti. Dessutom valde PKK att peka ut AK P som "Kurdernas fiende NR 1" bara månader efter valet den 22 juli, dvs efter det förödande valnederlaget.

Varför är Turkiet ett kandidatland till EU om förtrycket nu är så omfattande?

Ja du har rätt. Den djupa staten hotar kurderna lika mycket som turkarna.

Varför säljer ni er då så billigt till den djupa staten genom att göra exakt som dom vill? Ni ger dom ju det krig som dom vill.

Ni hade chansen att sitta i riksdagen och kämpa mot den djupa staten såsom AK P nu gör. Istället ballade ni ur och det ordentligt!

Lahdo:

Jag är inte fysiker eller kemist. Jag läste en naturvetenskaplig kurs bara.

Jag kommer fortsätta att skriva kommentarer.

2,3 miljoner är alltså fel.

1 miljon kurder. Resterande 19 miljoner kurder upplever inte att dom är förtryckta och assimilerade.

Eller så är dom bara jävligt trötta på PKKs och militärens krig som bara har gynnat dom.

Lycka till med studierna.

Och så är jag kurd och turk. Stolt sådan också!

Anonym sa...

...du är så fin-på alla sätt o vis

Anonym sa...

det var menat till dig alltså, Claes-det sista/du vet nog vem

Anonym sa...

Osman säger att det finns 20 miljoner kurder och att 19 miljoner inte röstade på DTP. Sedan när har åldern för rösträtten tagits bort och till att innefatta alla oavsätt ålder. Osmans retorik är lika tragiskt som hans syn på kurdfrågan.Fråga osman om kurderna har rätten till att bilda kurdistan där norra kurdistan ingår.


Mycket text utan någonting konkret. Bara AKP stödjande retorik, som syftar till att glorifiera Herr Erdogan och hans turkislamistiska politik. Han och hans parti är aktiva när det kommer till att förbättra förhållandena för bärandet av slöjan. Han iver är så stor att han på ett lätt sett gör förändringar i författningen. Men när det kommer till kurdfrågan så försöker han framställa det som någonting omöjligt. AKP och han har inte intresset eller viljan.


1. AKP spelade på religionen och lovade att lösa kurdfrågan. Detta fick dom muslimska kurderna att ta AKP på allvar då partiet enligt dom är muslimskt. Dom litade på att AKP skulle lösa kurdfrågan En sak som AKP inte uppfyllde.

2. Förhållandena i Kurdistan är svåra och omges av förtryck. Fuskeri förekommer och AKP har köpt upp röster genom att erbjuda klanledare pengar och makt i utbyte för hela klanens röster( som i många fall handlar om tusentals röster.

3. Militären har försvårat situationen för byborna i många byar i norra Kurdistan och hotat byborna att inte rösta på DTP. Detta påverkar självklart byborna och i värsta fall fått dom från att rösta.

4. Då den turkiska staten som en del av deras assimilationspolitik, lagt grunden till en geoekonomisk politik som skapat kurdiska deportationer till den Turkiska regionen, är norra Kurdistan idag en ekonomiskt och socialt underutvecklat region. Dom kurderna som inte flyttar till den turkiska regionen, tvingas endå åka till regionen för att jobba under vissa årstider. Valet genomfördes under sommaren, då hundratusentals kurder söker sig till den turkiska regionen för att kunna försörja sin familj i norra Kurdistan. Reglerna som omger valet säger att man måste rösta där man är inskriven. Detta hindrade dessa hundratusentals kurder från att rösta.

5. En stor mängd kurdiska familjer som har tvingats söka sig till den turkiska delen av landet på grund av förtrycket som även innefattar en ekonomisk förtryck, lever i slumområden och har inte skrivit in sig i den nya staden på grund av olika orsaker och därför inte är berättigade att rösta i valet.

6. Mellan 1 till 2 miljoner kurder från norra Kurdistan lever i diasporan.


7.Dom ställde upp som oberoende kandidater i 45 städer och inte som ett parti som innefattar hela Turkiet och norra Kurdistan.


8. En stor mängd kurdiska röster räknades inte och man räknade in döda individer som röstande på turkiska partieri den kurdiska regionen.9. Valdeltagandet i den kurdiska regionen är lägre, då pessimismen hos kurderna har ökat, detta då omvärlden har under en lång tid blundat och blundar för förtrycket av ett etnisk folk som i vissa fall kan likställas med etnisk rensning. Turkiet med sin ekonomiska, politiska och militära relation till västvärlden slipper en öppen kritik med en bestämd ton likt regimer som Burma, Iran och Burma.
Osman försöker sedan få oss att tänka till genom att fråga oss varför enligt honom 19 miljoner av 20 miljoner inte röstade på DTP.

Men Osman verkar ha en människofrämmande syn på vad åldersgränsen på rösträtten är. Enligt hans retorik ovan kan man redan vid födseln rösta. Enligt honom borde alla 20 miljoner kurder oavsett ålder kunnat rösta. Samma desperata retorik som Osman framför till oss ovan har den turkiska staten.


När en journalist frågade Erdogan varför hans parti som idag har en egen majoritet i parlamentet inte ger kurderna deras rättigheter och rätten att få tala och använda sitt språk i samhällets alla skikt.

Erdogans svar var att om Turkiet ger kurderna rätten att få använda sitt språk i samhällets alla skikt, så är det det samma som att erkänna att behovet finns, vilket enligt honom inte finns, då i turkiet som ska man prata turkiska.

Osman sa...

Erdogan har så rätt.

Men du verkar ha glömt att han inte lägre erkänner "kurdfrågan". Det slutade han göra när PKK inte kunde acceptera de demokratiska valen den 22 juli 2007 och började sprida sin terror i Turkiet. Det var bara månaderna efter valet. En politiker är en politiker och Erdogan pressades hårt av PKK:s terror och DTPs konfrontationspolitik som enbart syftade till 2 saker:

1. Underblåsa nationalistiska stämningarna i Turkiet och låta kurden i öst bevittna detta.
2. Kasta in Turkiet i ett kurdiskt-turkiskt brödrakrig. Detta genom statsterrorism.

Dock misslyckades PKK med sina desperata planer.

Samhällets alla skikt? Vad menar du med det?

Menar du att kurdiska barn i Turkiet inte ska lära sig språket som talas av 50 miljoner av Turkiets 70 miljoner medborgare?

Menar du att en kurdisk pågavask inte ska kunna söka till ett toppuniversitet i Ankara bara för att vissa PKKurder "vill använda det kurdiska språket i samhällets alla skikt".

Menar du att nästa generationens kurdiska affärsmän inte ska kunna handla med sina landsmän i staden Kayseri bara några hundra kilometer från Diyarbakir bara för att "kurdiska ska användas" i samhällets alla skikt.

Jag ber väldigt mycket om ursäkt, men det verkar som att kurderna i östra Turkiet verkar vara mer rädda för assimilation än vad kurderna i Konya är. Då ska man ha i åtanke att kuderna i Konya har levt i minoritet bland turkar i 120-150 år. Inte fan är vi assimilerade för det. För i ärlighetens namn som har tom en icke kurdiska talande "halvblod" som jag stenhård koll på "töre" och vad som gäller när jordbruksmark ska gå i arv.

Ni är vänsternationalister och eftersom nationalismen driver er så blir det ideligen fel. Ni har lyckats med den enastående bedriften att blanda nationalism med kommunism. Dålig häxblanding måste jag få lov att säga.

Se bara hur du förklarar att 50% av kurderna i öst röstade på AK P medan 30% röstade på kemalistiska partier.

Erdogan har väldigt rätt. Jag vill se följande i Turkiet vad gäller kulturella rättigheter etc i framtiden:

1- Privata TV kanaler på kurdiska. Liksaså radio kanaler.

2- Kurdiska institut vid landets universitet.

3- Kurdiska som hemspråk för de ungar som vill det från grundskola upp till gymansiet.

Men just nu skulle det inte falla mig i att propagera för detta. Anledningarna är väldigt många. PKK, kriget i östra Turkiet, antidemokratiska element inom den turkiska staten, MHP, CHP och DTP.

Där har ni hindren för en lösning av kurdfrågan i Turkiet.

Dock måste mina kära PKKurdiska vänner förstå en sak:

Den kurdiska identiteten är erkänd av den turkiska staten. Men lägg det åt sidan.

Framförallt har vi en regering idag som positivt särbehandlar östra/sydöstra Turkiet på det ekonomiska planet.

Diyarbakir kommer att falla. Det kurdiska folket i öst har noga följt turken i väst och hur Erdogan vägrade att invadera norra Irak/Kurdistan. De ekonomiska satsningarna går i en rasande fart i öst. Detta medan kurden ser hur PKK försöker tillintetgöra AK P ansträngningar för kurderna i öst.

Och glöm än en gång inte. AK P är Turkiets största kurdiska parti.
75 storkurder sitter i riksdagen och arbetar för kurdernas rättigheter.

Nu har PKK krigat med den turkiska militären i 25 år.

Ska vi låta freden och demokratin få chansen i 25 år nu?

Redan nästa år är det match igen.

Diyarbakir kommer att falla i AK P:s händer.

Och jag kommer gladeligen skicka iväg ett par tusenlappar till mina landsmän i denna vackra och fina stad som var det osmanska rikets 4:e rikaste provins innan det gick käpprätt åt helvete.

Men visst, inga PKKurder och kommunister på Diyarbakirs gator.

Sen ska denna vackra historiska stad få angenämnt besök av självaste Osman.

Vem vet, kanske hittar jag mig en fruga så mina ungar får lära sig det vackraste av alla språk i världen, dvs kurdiska.