söndag, januari 20, 2008

Världens viktigaste val

Häromdagen skrev jag i NSD om det amerikanska valet:

"Världens viktigaste val"

It´s showtime! Det amerikanska primärvalet där demokrater och republikaner ska utse sina presidentkandidater pågår för fullt. Den 5 februari avgörs primärvalet i den så kallade ”supertisdagen” då partimedlemmarna i 22 delstater röstar. Segrarna gör sedan upp om presidentposten den 4 november i världens största politiska happening.

Oavsett om vi vill det eller ej påverkar presidentvalet oss väldigt mycket. Det är utan tvekan världens viktigaste val. I frågor som till exempel rör miljön, internationell säkerhet, FN, aborter, HIV/AIDS och inte minst ekonomin är vi direkt beroende av presidentens omdöme.

Mellan kandidaterna inom respektive parti är de politiska skillnaderna små. Primärvalet handlar snarare om vem som lyckas framstå som bäst lämpad att leda landet. Bland demokraterna står det med all sannolikhet mellan Barack Obama eller Hillary Clinton. Min favorit är Obama. Precis som många amerikaner tycker jag det räcker med Bush-dynastin. En Clinton-dynasti skulle bli en dynasti för mycket. Medan Clinton, som redan har bott åtta år i Vita huset, skulle vara en ny sida i en bok är Obama är en helt oskriven bok.

På den republikanska sidan är det mer öppet. Kandidaterna är i en svensks ögon en udda skara: en metodist (Mike Huckabee), en mormon (Mitt Romney), en 72-årig krigsveteran (John McCain) samt ett ”liberalt” alternativ (Rudy Giuliani). Den sistnämnde har just på grund av sin ”liberalism” små chanser att vinna republikanernas förtroende.

Något naivt framstår det i svensk media som att det redan är avgjort att den av Obama eller Clinton som får demokraternas förtroende blir president. Så är definitivt inte fallet. En majoritet av amerikanerna säger sig öppna att rösta på en svart eller en kvinna. Det kan dock bli annorlunda när de väl står med röstsedlarna i handen och den gamla trygga vita mannen som dessutom är krigsveteran (jag tror McCain vinner på den republikanska sidan) ställs mot en svart eller en kvinna. Då riskerar tyvärr den amerikanska konservatismen att möjliggöra att den gamla vita mannen vinner.

Oavsett valutgången blir vi åtminstone äntligen av med George W Bush. Låt oss bara hoppas att den person som den 20 januari 2009 svär presidenteden heter Obama eller Clinton. Allra bäst för både USA och världen vore om Obama, politikens svar på Tiger Woods, blir den som får flytta in i Vita huset.

Claes Nordmark, Stockholm, kommer ursprungligen från Boden, men jobbar idag som politisk sekreterare i Stockholms läns landsting


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Fredrik Antonsson sa...

Claes,

Välkommen hem !
Kan Du tänka Dig att även jag som "värdekonservativ" Moderat delar din åsikt om vem jag skulle vilja se som USA:s nästa president. Republikanerna har ju egentligen ingen riktigt gångbar kandidat, och Obama verkar en man med visioner, en förändringsvilja och ambitioner att göra något bra. Hillary Clinton framkallar dessvärre mest konvulsioner hos mig...