måndag, december 03, 2007

Reparera a-kassan!

Idag skriver jag i en krönika i NSD om att a-kassan behöver repareras:

"Reparera a-kassan!"

De flesta av oss har någon gång blivit tvungen att gå från ett jobb. Det sker inte alltid frivilligt och i värsta fall står man där med rumpan bar.
Då sätter arbetslöshetskassan, mer känd som a-kassan, in som en bro mellan det gamla jobbet och det kommande.

En bra nivå på a-kassan underlättar att både kunna och våga gå från ett jobb som inte längre passar, eller ens kommer att finnas kvar.

En bra nivå på a-kassan gör att man inte måste ta första bästa jobb även om det är ett som till exempel ligger långt under ens utbildningsnivå. En bra a-kassa ger alltså rätt man/kvinna på rätt plats. Den bro som a-kassan utgör är dock trasig för tillfället.

Den borgerliga regeringen har genom sin orättvisa politik gjort den så pass fallfärdig att folk bara ska våga springa över den så snabbt de kan, oavsett vad som väntar på andra sidan.

Det försämrar flexibiliteten på arbetsmarknaden i och med att en anställd kanske inte vågar gå ifrån det jobb han/hon har, utan krampaktigt håller fast vid det tills företaget måste lägga ner.

Det har protesterats mot borgarnas behandling av a-kassan och protesterna lär knappast bli mindre när högkonjunkturen så småningom övergår i lågkonjunktur.

Förutom att ge sig på a-kassan har den borgerliga regeringen även inför direktiv om att man som arbetslös snabbt ska vara beredd att flytta dit jobben finns. Intentionen är helt ok, men borgarna missar att vi i Sverige har kommit en bra bit vad gäller jämställdhet.

Tack vare socialdemokratins målmedvetna jämställdhetspolitik har våra välfärdssystem byggts upp så att oftast båda makarna i en familj har arbete. För att kunna flytta måste det alltså passa båda makarna och inte bara den ena.

Den bro som a-kassan utgör ska självklart inte vara så bekväm att man ska vilja bosätta sig på den. Missbruk av a-kassan kan aldrig accepteras, lika lite som missbruk av någon annan försäkring kan accepteras. På den borgerliga retoriken låter det dock som att varenda människa som får a-kassa är "bidragsfuskare", vilket självklart varken är sant eller är ett argument för att slå sönder den.

Att förstöra a-kassan är ett omodernt sätt att bedriva arbetsmarknadspolitik och piska verkar vara det enda verktyget som borgerligheten förstår sig på.

Vid en socialdemokratisk valseger 2010 måste a-kassan repareras. Sverige har råd med - och tjänar på - rättvisa.

Claes Nordmark


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Mattias sa...

Du kallar alltså en marginell förändring av a-kassan för att "rasera" densamma? Detta trots att a-kassan förändras mer i riktning mot hur den ursprungligen var tänkt.

Eller räknar du in även de förändringar som (S) föreslagit i opposition: mer pengar till de högavlönade och en särskild akademikerskatt?

Anonym sa...

Jag skulle inte kalla alla dessa försämringar, avgiftshöjningar och hårdare krav för "marginella". Det är bara naivt att kalla det för det.

eller är det "rättvist" att jag som studerar på universitet får betala 350 kr/mån till min a-kassa precis samma som en arbetare som har inkomst? Det är bara EN av förändringarna (försämringarna).

Men moderatslavarna har mycket lätt för att kalla det för "marginella".

Man känner av den svindyra avgiften varje månadsskifte. Jag har inte sett röken av "skatteavdraget", ett avdrag som tillkommer de som redan lyckats fått in sin fot på arbetsmarknaden.

Alla de i "utanförskapet" får känna sig totalt blåsta!

Men moderaterna och deras lydande skuggpartier c, fp och kd fortsätter med sin moderatpropaganda.

Som ex-centerpartist skäms jag för mitt ex-parti!

Mattias sa...

Nej, a-kassan är inte optimalt utformad och den är inte helt rättvis. Den har dock aldrig varit helt rättvis, och just studenter har varit en utsatt grupp de senaste 10 åren.

Jag hade hoppats att den borgerliga regeringen skulle förbättra för just studentmedlemmar, och jag är besviken att de inte gjort det.

Samtidigt kan jag inte se förändringarna som annat än marginella; ersättningsnivåerna är något lägre efter 200 dagar och det finns ett tidigare slut på ersättningen.

Den stora förändringen är att göra arbetslöshetsförsäkringen till mer av en försäkring och mindre ett bidrag, där systemet finansierar sig själv. Det bästa vore om det helt och hållet blev en försäkring där varje kassa finansierade sig helt själva och helt själva bestämde reglerna.

Men, ändringen är ett steg i rätt riktning.