onsdag, november 07, 2007

Bye, bye 301?

Äntligen kommer det en god nyhet som rör Turkiet - EU kräver att artikel 301 i den turkiska grundlagen omedelbart förändras! Detta har jag krävt många gånger här på bloggen och det är på sin plats att EU höjer rösten mot den begränsning av yttrandefriheten och demokratin i Turkiet som 301 utgör.

Det är i samband med den årliga rapporten där EU-kommissionen gör en bedömning av hur långt Turkiet kommit i sin EU-anpassning som kravet lyfts fram. Det finns såklart att den turkiska opinionen, eller rättare sagt de nationalistiska och ultranationalistiska delarna av den, kommer att reagera häftigt emot detta krav. Premiärminister Erdogan har förstått att det blir en svår tid inrikespolitiskt för honom och president Gül när förändringar som denna ska föras fram och han har helt rätt i att EU:s regeringar nu måste sända uppmuntrande signaler för att opinionen i landet ska fortsätta att stödja reformerna.

Förresten så har det varit lugnt i rapporteringen från Turkiet de senaste dagarna. Är det månne ett resultat av att USA har markerat närvaro i frågan om en turkisk invasion i irakiska Kurdistan? Jag tror det. Och det skulle heller inte förvåna mig om KRG (Kurdistan regional government, den "lokala" regeringen i irakiska Kurdistan) har gett löften till USA om att inte stödja PKK som agerar på deras mark.

Jag har varit i kontakt med en kompis som befinner sig nere i sydöstra Turkiet. Han berättade att det definitivt inte var någon trevlig stämning. Det pågick väldigt aggressiva pro-Turkiska demonstrationer, alla var tvungna att ha turkiska flaggor på sina affärer och att prata kurdiska i dagsläget är ingen smart idé. De slagord som skreks var inte riktade mot PKK - utan mot Iraks kurdiske president Jalal Talabani och KRG:s president Massoud Barzani. Som tidigare har sagts så retar alltså uppenbarligen kurdernas frihet i irakiska Kurdistan de turkiska nationalisterna rejält.

Andra bloggar om: , , , och annat intressant

9 kommentarer:

Osman sa...

Tjena Claes!

Demokratiseringen av Turkiet står AKP för!

AKP är även partiet som för första gången i republikens historia har tagit tag i kurdproblemet! Först genom att erkänna den och sedan skrida till verket på alla plan.

AKP är även det största kurdiska partiet idag. Räknar vi bara östra Turkiet/turkiska Kurdistan kurdiska röster så plockade partiet hem hela 54% av rösterna.

Medan DTP bara har 20 kurdiska ledamöter i riksdagen så mäktar AKP med hela 75 stycken.

Men av någon konstig anledning så förklarar PKK krig mot det största kurdiska partiet i Turkiet.

Medan PKK bombar soldater och civila går DTP ut och säger att PKK terroristerna är bröder och systrar. Vidare pratar man om att Abdullah Öcalan borde friges och därefter ges en plats i den turkiska riksdagen.

Hur i helvete går detta ihop?

DTP har verkligen visat vad man är för en samling lirare.

Man är ingenting annat än en samling extrema kurdnatioanlister som tappar mark.

Och sanna mina ord Claes, om AKP forstätter på den inslagna vägen och sköter sina kort rätt så kommer "den gyllene demokratiska vägen" att erövra Diyarbakir från fanatikerna i DTP.

Det är som sagt kommunalval 2008.

Och om detta sker så ska jag fira med en stor fet kubansk cigarr.

För övrigt så anser jag att du stödjer våld och terror. Sug på den du!

Nä, tiden kommer förhoppningsvis visa att DTP inte är ett socialdemokratiskt parti, utan en organisation som agerar lakejer åt PKK som har väldigt diffusa mål.

Nu har dom åtal på sig. Och kanske kommer DTP att stängas ner. Det hoppas jag verkligen inte.

Men då kommer du att skriva om hur staten Turkiet inte tolererar något kurdiskt parti etc etc, och då kommer jag kontra med AKP:s nya östra-Turkiet satsningar.

Och så kommer vi hålla på så ett bra tag framöver.

Och trampa på samma plats.

För jag hoppas verkligen att du har insett att varken DTP eller PKK vill se ett demokratiskt Turkiet.

För tappar man 1 miljon röster på 5 år så kan man tappa 1 miljon röster till under ytterligare 5 år.

Därför ligger det i såväl PKKs som DTPs intressen att Turkiet INTE demokratiseras.

Kurdernas CHP är DTP.

Men hittills har dom misslyckats med sina mål.

Claes Nordmark sa...

"För övrigt så anser jag att du stödjer våld och terror. Sug på den du!"

Jag suger på den, men tycker att bara att den smakar tom och ogrundad. Ärligt talat tråkar det mest bara ut mig att du hela tiden tjatar och försöker få mig att ta ställning för PKK.

Jag fascineras av förändringen i ditt sätt att skriva. Tidigare när du skrev kommentarer var det mer analys, nu upprepar du samma saker om och om igen som att AKP fick flest röster bland alla kurder, DTP och PKK sitter i samma båt och så vidare.

Osman sa...

Claes Normark:

Anser du att DTP ska ta avstånd från PKK?

Har du förståelse för att DTP kallar terrorister i PKK för sina bröder och systrar?

Har du förståelse för DTP:s krav om ett frisläppande av Abdullah Öcalan?

Anledningen till att jag skriver att du "stödjer terror" är helt enkelt för att du som socialdemokrat betraktar DTP som ett demokratiskt parti med en uppriktig avsikt att få till en lösning av kurdfrågan på ett fredligt sätt. Du anser även att DTP representerar kurderna i Turkiet.

Och en annan sak som varken du eller Fredrik Malm har lyckats svara på trots ert stora och brinnande intresse för kurdfrågan i Turkiet är:

Varför kom AKP att bli det största kurdiska partiet efter valet den 22 juli?

Varför i hela fridens namn tappade DTP över 1 miljon röster i det senaste valet?

Jag kommer fortsätta att tjata vidare om att DTP och PKK inte representerar kurdera i Turkiet. För PKK lobbyn i Sverige och övriga Europa framställer sig själva som kurdfrågans främsta representanter, vilket är en ren och skär lögn.

Nu till en analys:

Med glädje ser jag på medan DTP och PKK skjuter sig själva i foten. Nu har man röstat fram ett gäng hökar på toppposter inom partiet. Målet är att kastas ut ur riksdagen eftersom man på så vis hoppas att det ska leda till en radikalisering bland kurderna.

Dom etablerade partierna har is i magen. Förvisso väcker åklagarna åtal mot DTP politiker, men hittills sitter DTP ledamöterna säkert och fortsätter med sina provokationer.

Fantastiskt spännande tider väntar.

OCh varför tror du att PKK valde att döda fler än 70 människor under loppet av ett par veckor bara 3 månader efter valet den 22 juli?

Värt att understryka:

AKP har 75 stycken kurdiska riksdagsledamöter.

DTP har 20.

Anonym sa...

Nu ser du claes att osman är ett skämt, så som hela turkiska staten är!! Osman vill att du till varje pris ska kalla PKK o DTP för terrorister, samt att du ska kalla alla kurder som stöttar DTP eller PKK för terrorister!? Annars blir du själv en som stödjer terror enligt osman!? Tänk dig då hur kurderna i turkiet har det när de kämpar för sina rättigheter, oavset om de är anhängare till PKK eller DTP. Det räcker nu, Edi Bese

regge sa...

Visst är det märkligt att DTP riksdagsledamöter visste precis var de tillfångatagna turkiska soldater befann sig samt var PKK-kurdterrorister håller hus och kan bara gå dit och träffa dem. Det är ju bekräftat också på detta sätt att DTP, (PKKs politiska gren) har nära samarbete med PKK-kurdterrororganisationen.PKK är terroriststämplat av EU, FN, USA, Interpol och Turkiet. Sverige terrorstämplade PKK december 1984.

En av DTP riksdagsledmöternas man är också en PKKare och är aktiv som terrorist. Frun sitter i turkiska riksadagen, mannen dödar oskyldiga civila och soldater som är tvungna att försvara sitt land mot terrorism. Är det inte märkligt det hela?

DTP-riksdagsledamoten vars man är en aktiv PKK-anhängare heter Fatma Kurtulan. Hennes man som är PKK-terrorist (Salman Kurtulan) finns i nedanstående länk. Mannen till vänster med sitt vapen mellan benen i den lilla bilden:
http://www.zaman.com.tr/haber.do?
haberno=611076

Läs gärna också nedanstående artikel på engelska:
http://www.guardian.co.uk/worldlatest/story/0,,-7064087,00.html

Turkiet borde göra som Spanien gjorde mot Bastuna (Etas politiska gren)och åtala alla DTP-ledamöter som öppet hyllar ett terrornätverk som PKK som dagligen dödar oskyldiga människor.

Claes Nordmark sa...

Osman: Sluta påtvinga mig uppfattningar som jag inte har. Att du vill få det till att jag "stödjer terror" för att jag inte säger att DTP och PKK är samma sak är ett från din sida ungefär som att försöka sig på ett långskott i fotboll från det egna målet in i motståndarens på en fotbollsplan som är dubbelt så lång som en vanlig.

I den monolog du har här ovan där du pratar för dig själv så undrar jag om jag får skjuta in en liten fråga: Tycker du att något som AKP gör/har gjort är fel, eller är AKP i dina ögon lika felfritt som militärens agerande är i ögonen på en ultranationalist?

Du upprepar om och om igen att AKP har fått fler ledamöter i parlamentet än DTP, vad menar du att det innebär egentligen? Är det ett "bevis" för att DTP ska lägga ner? Om socialdemokraterna har fler invandrare på riksdagsplats än moderaterna, innebär det att moderaterna ska lägga ner hela sin partiverksamhet? Självklart inte.

Edi Bese: Jo, jag har redan för rätt länge sen förstått att det inte är lätt att vara kurd i Turkiet (eller i något annat land heller för den delen).

regge (som annars har kallat sig "polo" eller "macro" och en massa andra namn): Jag ser att du har skrivit exakt samma kommentar på Fredrik Malms blogg, spammar du alltid bloggar som inte skriver exakt som du tycker?

Turkiet borde göra som Spanien och införa yttrandefrihet och demokratiska val så att landet kan bli medlem i EU. Då skulle spänningarna i landet minska och våldsdåd från samtliga parter upphöra.

Osman sa...

Claes Normark:

Ledamöter för DTP kallar PKK gerillorna för sina bröder och systrar.

DTP vägrar att ta avstånd från PKK.

DTP försvarar PKKs terror.

DTP säger öppet att ett avståndstagande från PKK skulle vara ett hån från partiets sida mot sina väljare.

DTP hycklar inte med att man är PKKs representanter. Man säger det öppet. Hänger du verkligen med i vad DTP har för sig?

AKP har fört en mycket bra kurdpolitik sedan man kom till makten 2002. Det uppskattades av östra Turkiets kurdiska befolkning och pariet tog hem 54% av rösterna i turkiska Kurdistan. Detta medan DTP bara tog 25% av rösterna i östra Turkiet.

Varför är du inte förmögen att förklara detta faktum?

Enda kritiken som jag har av AKP är att demokratiseringen/reformerna av Turkiet stannat av den senaste tiden.

Å andra sidan undrar jag om det är möjligt att diskutera kurdernas kulturella rättigheter när PKK massakerar turkiska soldater och civila samt kidnappar civila kurder i östra Turkiet?

Detta medan DTP fortsätter med sina provokationer och öppna stöd för terror.

Hur ska Turkiet demokratiseras när PKK och DTP gör allt i sin makt för att underblåsa natioanlistiska stämningar bland den turkiska befolkningen?

Hur ska dom sociala och ekonomiska kriterierna som EU har som krav att uppfylla kunna uppnås i östra Turkiet när terrorister bombar, dödar och kidnappar människor?

Du tar avstånd från PKK, men inte från partiet som öppet ger sitt stöd till PKK.

Senast i förra veckan krävde den nyvalda partiledaren att Turkiet skulle släppa PKK ledaren Abdullah Öcalan.

Du har skrivit i ett inlägg att du förstår att DTP inte kan ta asvtånd från PKK.

Då är min fråga:

Varför tror du att Batasuna stängdes ner?

Och varför skulle inte Turkiet kunna stänga ner ett parti som öppet ger sitt stöd till en terroristorganisation?

Visst är det intressant att man diskuterade en ny och mer demokratisk grundlag när PKK från ingenstans fick för sig att massakera turkiska soldater och kidnappa civila.

Bland annat skulle AKP regeringen göra det svårare att stänga ner politiska partier.

Dom diskusionerna är lagda på is just nu.

Och DTP gör allting i sin makt för att samla på sig så många åtal som möjligt och slutligen få sitt parti nedstängd. På så vis hoppas man att kurderna ska radikaliseras.

Varför tror du att DTP representanterna som du träffade i Turkiet inte hade någon förståelse för Leyla Zanas uttalande några veckor innan valet om att det var dags att dela in Turkiet?

Det skulle ju bara stärka MHP.

Det är ju det dom vill.

Och under tiden forstätter du att ha förståelse för att ett parti som har 20 ledamöter i den turkiska riskdagen samtidigt som dom hyllar mördare och öppet tar terrorn i försvar.

Det är inte att bidra till kurdfrågan.

Inte enligt 75% av östra Turkiets befolkning.

Anonym sa...

PKK är folket o folket är vanliga civila kurder. Om nu PKK inte har nåt stöd bland de 25 miljoner kurder som lever i turkiet så borde den turkiska staten tillåta PKK att föra politik i turkiet. Då kan de lägga ner vapnen o om det visar sig att PKK inte har nåt stöd av folket så garanterar jag att PKK kommer försvinna. Men nej tack säger militären för de vet att PKK kommer lyckas stort med politiken o alla kurder skulle enas under ett gemensamt kurdisk parti, nämligen: PKK!! PKK är inte DTP men alla är vi stolta kurder, det enar oss mot den turkiska terrorn!!

Ibo sa...

Jag är kurd men jag tror nästan att
det senaste månadernas upptrappade våld är en sorglig symfoni komponerad av turkiska säkerhetstjänsten tillsammans med vissa ledare inom
PKK.

Jag tror fan det.

Allt för skälpa AKP och president Abdullah Gul.
Allt för att hindra ett inträdande
i EU och en lösning av kurdfrågan.