söndag, oktober 21, 2007

Kampanj, flyktingfrågan och 100-årsjubileum

I fredags var jag i Södertälje och kampanjade. Vi besökte bland annat en gymnasieskola och stod på gågatan samt vid pendeltågsstationen. Det som slog mig var hur fullständigt övergripande dominant som flyktingfrågan är bland alla Södertäljebor, både svenskar och invandrare. Och med tanke på att Södertälje kommun har tagit emot fler flyktingar (3 000 beräknas komma till Södertälje bara i år) från Irak än vad hela USA har gjort så förstår man att situationen blivit ohållbar.

Anders Lago, kommunalråd (s) i Södertälje, sa igår på ett seminarium med tema "storstad" att det finns två saker som gör honom tårögd vad gäller flyktingar som kommer från t.ex. Irak till Södertälje. Det första är när man får höra vilka fruktansvärda händelser de varit med om i Irak som tvingat dem att fly landet. Det andra är den ohumana situation de hamnar i när de bor 15-20 personer i samma lilla tvåa i Södertälje - och där hamnar de att bo inte bara i några månader, utan i år efter år.

Den 2 mars i år skrev Lago tillsammans med kommunalråden från Malmö, Ilmar Reepalu (s), och Göteborg, Göran Johansson (s), på DN-debatt om att det svenska flyktingmottagandet inte längre är människovärdigt. De menar bland annat att den så kallade ebo-lagstiftningen, som säger att den enskilda asylsökanden själv får välja var han eller hon vill bo, måste avskaffas. Det i syfte att den asylsökanden inte ska hamna i ett segregerat bostadsområde där utsikten till egen försörjning är näst intil obefintlig. De tre kommunalråden tar även upp att det är skamligt att vissa kommuner (Täby, Danderyd, Vellinge) inte tar sitt ansvar och flyktingmottagandet och i stort sett inte tar emot några flyktingar över huvud taget.

Det här är inga enkla frågor. Men det är likväl frågor som måste diskuteras, för som det ser ut i t.ex. Södertälje så är situationen inte längre hållbar. Och vi socialdemokrater måste våga diskutera detta utan att tro att vi för den skull automatiskt blir Sverigedemokrater, för om vi inte gör det riskerar situationen att bli ännu värre vilket i sin tur kan leda till en ännu mer onyanserad debatt - något som ingen vinner på förutom rasisterna. Jag tror dessutom att vi måste diskutera frågan ännu mer med perspektiv på just exemplena i Södertälje och Malmö, eftersom det är till dessa områden som rasisterna oftast hänvisar.

Till sist: Igår firade Socialdemokraterna i Stockholms län 100-årsjubileum. Organisationen grundades av Socialdemokraterna i Stockholms stad genom att 500 kronor avsattes för att grunda den. Symboliskt betalade (S) i Stockholms läns ordförande, Mikael Damberg, tillbaka de 500 kronorna till (S) i Stockholms stads ordförande, Bosse Ringholm. Det ingick dock ingen ränta, något som ex-finansminister Ringholm inte var sen att påpeka - och med ränta hade de 500 kronorna istället varit 1,5 miljoner...

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: