tisdag, oktober 23, 2007

En spänd väntan på ett krig?

Igår erbjöd PKK vapenvila om den turkiska armén slutar angripa deras ställningar. Samtidigt vill USA ha ett trepartssamtal mellan den amerikanska, den turkiska och den irakiska regeringen. Trots att både PKK och turkiska armén har lidit förluster verkar det finnas en möjlighet att ett större krig uteblir. Det finns dock många olika spekulationer. Vissa tror att Turkiet bara skramlar med vapnen för att få USA att ta Iraks regering och KRG, Kurdistan regional government/regeringen i irakiska Kurdistan, i örat så att de tar tag i situationen med PKK.

En av huvudorsakerna till att Turkiet laddat upp med ca 100 000 man vid gränsen är dock att man vill störa stabiliteten i irakiska Kurdistan. Ju friare kurderna blir i irakiska Kurdistan, desto mer kan det inspirera kurderna i Turkiet, något man absolut inte gillar. Sen handlar det även mycket om att att man inte vill se att den oljerika staden Kirkuk hamnar i kurdernas händer.

Det är inte heller inte lätt för regeringen Erdogan att inte agera, eftersom de turkiska soldaterna som har dött i strider den sista tiden inte bara har lett till nationell sorg, utan även har piskat upp nationalistiska stämningar som kräver att armén korsar gränsen och gör slut på PKK. Det man snarare borde göra är att förbättra situationen för kurder, assyrier och andra minoriteter i de sydöstra delarna av Turkiet, vilket skulle leda till minskat stöd för våldshandlingar. Att PKK:s metoder har legitimitet bland många kurder grundar sig just i att de uppfattas stå upp emot det förtryck som kurder så länge har utsatts för.

Vad beträffar Sveriges roll så måste regeringen pressa på i frågan för en diplomatisk lösning. Om den turkiska armén korsar gränsen kan det bli ett större krig och det vinner ingen på. Och att tro att frågan har en militär lösning är befängt.

Jag fick på ett tidigare inlägg en fråga om de två falangerna inom PKK. Är ingen expert, men ska svara så gott jag kan. Som vanligt i en organisation med två fraktioner har de inga officiella namn, men den ena kallar den andra för "kemalister" och dessa "kemalister" kallar den andra falangen för "primitiva nationalister". Kemalisterna vill att Abdullah Öcalans ord exakt ska följas, eftersom han är den ideologiske fadern. Företrädarna för den falangen gillar Kemal Atatürk, gillar ej kurder från irakiska Kurdistan, gillar ej AKP m.m. i den här falangen hittas inte så mycket vanligt folk. Nationalisterna förespråkar desto mer av kurdisk enighet. De gillar kurder från irakiska Kurdistan, gillar ej Kemal Atatürk m.m. och i den här falangen hittas flest av vanligt folk. Vad jag har hört är kemalisterna svaga, men har Öcalans ord att stödja sig på, medan nationalisterna är mycket starkare.

Imorgon är jag inbjuden till en (S)-förening i Uppsala för att prata om kurdfrågan. Diskussionen kommer säkerligen att handla mycket om den nu pågående konflikten.

På söndag anordnar Kurdiska riksförbundet tillsammans med flera andra organisationer ett protestmöte mot krigshotet klockan 13.00 på Sergels Torg. Själv kan jag tyvärr inte vara med, eftersom jag är bortrest, men hade såklart annars varit på plats.

Läs mer i DN och SvD.

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant

43 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du egentligen vad du pratar om. Hur i hela fridens namn vet du att PKK har legitimiet bland den kurdiska befolkningen, när senast utförde du en opinionsundersökning?
Du verkar basera din uppfattning på det på det stöd PKK har i Sverige och låt mig gissa, bland din bekantskapskrets. Låt dig dock inte luras utav stödet här. Det stödet är självklar då många utav kurderna i Sverige är aktiva i eller sympatiserar med PKK.

Det du borde göra om du nu brinner så starkt för frågan är att besöka östra Turkiet och försöka bilda dig en egen uppfattning och inte ta för givet vad dina PKK-vänner målar upp för dig. Då kommer du få en helt annan uppfattning av läget. Missnöjet är stort bland befolkningen i öst. Delvist för att de saknar en del rättigheter men framförallt för deras ekonomiska misär. Ja häpnadsväckande nog är det den ekonomiska realiteten som oroar mest. Att de skulle stödja PKK är en ren lögn. Jag syftar på de stora flertalet, självklart finns det en del symatisörer. Hur vet jag allt detta? Enkelt, jag har själv varit i området två gånger de senaste fem åren.

/ Mesut Güngörmus

Claes Nordmark sa...

Mesut: Jag har varit där i maj 2004, i juli 2005 och nu senast så bevakade jag parlamentsvalet i Sirnak-provinsen i juli 2007. Jag skulle ha varit där för två veckor sedan, men resan blev inställt och jag åker istället dit i april om allt går enligt planerna. Har även skrivit om det tidigare på bloggen.

Men självklart har du rätt i att inte alla kurder stödjer PKK, om det jag skrivit kan uppfattas på det sättet så ber jag om ursäkt för det.

Frozan sa...

Mesut, sluta uppfatta en text så som du vill.

Turkiet har Europas starkaste armé på över 600 000 hänsynslösa unga män. Hur ska den kurdiska befolkningen (både i Turkiet och i Irak) skyddas. Ngn som har ett svar??/Frozan

Anonym sa...

Till claes: jag tror att du har uppfattat det helt fel när det gäller fraktoner inom PKK! Det finns ingen kemalist fraktion inom PKK, det har utomstående hittat på för att ge dålig bild av PKK. Desutom är det just PKK som driver mest o starkast för att kurderna ska ena sig!! Ibland händer det att den kurdiske folkledaren öcalan utalar sig om ataturk för vissa politiska syften o då använder några det mot PKK! Heregud, Öcalan sitter i fängelse i turkiet, hela väst världen som är så fin o demokatiskt vände ryggen mot kurdiska folket för rädslan av USA genom att inte ge politiskt asyl till Öcalan. O han kom till europa just för lösa den kurdiska frågan med fredllga metoder. Efter när Öcalan har dömts till livstid o PKK valde vapen villa istället för att kriga ännu hårdare, då helt plötsligt valde EU att terrorstämpla PKK. Men man tog inte upp turkiets terror mot kurderna som pågot i 100 år. Tack EU!! Så claes, har du frågor fundeingar ex.PKK så bör du fråga kunniga personer nära PKK istället för folk so är mot de o gör allt för krossa de! Svan

Osman sa...

3 miljarder dollar. Det är vad Turkiet erhåller från handeln med kurderna i norra Irak.

Den el som kurderna i norra Irak använder säljs av turkiska företag och den turkiska staten.

Livsmedel för 100-tals miljoner dollar exporteras till norra Iraks kurder från Turkiet.

Dricksvattnet i norra Irak kommer från Turkiet.

Barzani, mannen som hotar Turkiet med terror, har företag som verkar i Turkiet.

Nu undrar jag om man verkligen kan säga att Turkiet är så fientligt inställda till norra Iraks kurder som många felaktigt verkar tro.

I flera turkiska städer samlas idag tiotusentals turkar för att demonstrera mot PKKs terror. Även i östra Turkiet demonstrerar man även om många kurder är rädda för PKK.

54% av östra Turkiets kurder (OBS! Jag syftar inte på de miljoner och åter miljoner kurder som lever i anatolien och västra Turkiet) röstade på AK partiet

Varför tror du att man gjorde det?

Mitt svar är att AK P gav kurdfrågan ett erkännande. Därefter har man mellan 2002-2007 givit kurderna flera betydelsefulla kulturella rättigheter. Men framförallt har man satsat ekonomiskt i östra Turkiet. Miljarder dollar har satsats i regionen och el och vatten har dragits till tusentals kurdsiak byar. Innan valet och även efter valet ville AK Partiet grunda 4-5 universitet i östra Turkiet.

Tror du att man pratar om dom där 4-5 universiteten i Turkiet idag? Tror du att PKKs terror kommer att bana vägen för dessa satsningar?

Nej, PKK vill stoppa den deokratiska utvecklingen i Turkiet som du, jag och hela världen har fått bevittna sedan 2002. Man vill skapa kaos i Turkiet. Målet är att skapa splittringar mellan kurder och turkar. Målet är att Turkiet ska ramla ner i en listigt gilldrad fälla genom att slå till hårt mot den kurdiska befolkningen i östra Turkiet.

PKKs mål är att skapa kaos inom Turkiet gränser.

DTP har idag över 20 riksdagsledamöter i den turkiska riskdagen. Ett parti som enligt Abdullah Öcalan röstades in i riksdagen tacka vare hans uttalanden innan valet.

Fakta är följande:

DTP är PKK:s politiska springpojkar. Sedan valet den 22 juli har man på ett klart och tydligt sätt visat att man inte är intresserade av att lösa kurd frågan med fredliga medel. DTP har på ett öppet sätt sagt att man står på terrorns sida. DTP har inte kunnat ta avstånd från en terrororganisation som EU och FN stämplad som just en terroristorganiation.

PKK har visat att man inte är intresserade av fred. Terrorn försöker man använde som ett maktmedel mot Turkiet. Med vapnets makt vill man återuppväcka dom nationalistiska stämningarna bland Turkiets kurder.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att östra Turkiets kurder har insett vad PKK är för någon organisation. Insett att PKK är en terroristorgansiation utan några mål och som springer främmande makters ärenden.

Detta skriver jag i egenskap av en person med en kurdisk far!

Idag utgör inte den "djupa staten" eller mörka krafter inom den turkiska militären det största hindret för en lösning av kurdfrågan i Turkiet.

Det största hindret idag utgör PKK och man drar sig inte för att mörda turkiska medborgare (civila kurder) och soldater för att hindra den turkiska demokratisn utveckling.

Jag har vid flertalet tillfällen på din blogg skrivit att jag mer än gärna ser ett självständigt och demokratist Kurdistan i norra Irak. Jag har även skrivit att ett demokratiskt Kurdistan i framtiden behöver Turkiet som allierad och förebild för sin demokrati.

Idag är jag öppen för sanktioner mot kurderna (stäng gränsen och stoppa försäljningen av vatten och el) i norra Irak.

Idag är jag för en väpnad invasion förutsatt att KGR, den irakiska centraregeringen och USA gör något konkret mot PKK.

EU reformerna är lagda på hyllan! Det har gått 3 månader sedan AK P omvaldes.

Tacka vet jag PKK! Men landets enighet ska inte en extremnatioanlistisk terrororgansiation kunna hota!

Turkiet kommer inte att slå till mot sina kurdiska medborgare!

Turkiet kommer inte att hamna i PKKs lömska fälla!

Turkiets folk står enade i den här frågan och den här gången har Turkiet rätten på sin sida!

Det visade sig att demokratin var det effektivaste vapnet mot PKKs extremnationalism och terror! Nu får kurdvänner som betraktar sig själva som demokrater ta ställning:

Demokrati eller terror?

TEK VATAN!
TEK MILLET!
TEK BAYRAK!
TEK DEVLET!

Länge leve demokratin i Turkiet!

Anonym sa...

Ok, saknas det lite nyanser i den här diskussionen?
Man kanske kan försöka se från olika aspekter på frågan? Kanske till och med från den andras perspektiv?
Vilken demokrati i Turkiet?

Anonym sa...

hahaaa,,, osman, du är rolig alla fall. Du sliter o drar dig i håret o gör allt för folk ska vara på din linje mot den kurdiska kampen utan någon resultat. Den turkiska terror staten har i 30 år górt allt de kan kan för ge en dålig av PKK men misslykats. Turkiska terror staten har förstörd 5000 kurdiska byar, gjort 3 milj kurder hemlösa, mördat, fängslat o våldtagit civila kurder, de har förbjudit kurdiska språket, kulturen, kallat kurder för bergsturkar, de har sprit falska anklagelser om PKK, att de säljer droger, kidnappar civila, skyller alla ofren på PKK o.s.v. Har man lyckats att krossa kampen nej, o du tror att du ska lyckas, du måste verkligen vara förvirrad. Ge kurderna land tillbaka o PKK lägger ner vapnen. Heja kurdisk enighet, biji serok, ÖCALAN, M.BARZANI o QAZI

Osman sa...

Anonym:

Ni går tillbaka till historien.

JA! Det kurdiska folkets existens i den turkiska republiken förnekades fram till 90-talet! Ingen snack om saken!

JA! Minst 3500 byar har bränts ner. Här har majoriteten av byarna bränts ner av den turkiska militären, men även PKK har bränt ner byar.

JA! Det kurdiska språket har varit förbjudet!

JA! Newroz och den kurdiska kulturen har förnekats och försökts kvävas. Detta har varit statens politik sedan 1923!

JA! Mörka krafter inom den turkiska militären har tillsammans med paramilitära militanter mördat civila, arresterat oskyldiga kurder och dödat PKK aktivister utan åtal!

JA! Miljoner kurder har tvingats till att lämna sina byar pga PKKs ska frihetskamp för ett marxist leninistiskt Kurdistan.

JA! När PKK bildades 1978 fick det ett stort stöd av contra gerillan inom den turkiska militären och inledde meddetsamma sin jakt på andra kurdiska vänsteraktvister i östra Turkiet. Syftet var att krossa alla revolutionära kurdiska vänsterpartier i östra Turkiet. Detta låg även i den turkiska contra gerillans intresse! Till slut stod PKK ensam kvar och kunde inleda sin ska befrielsekamp som ALDRIG fick majoriteten va det kurdiska folket bakom sig!

JA! PKK har mördat tusentals kurder som inte velat rätta sig i deras led i östra Turkiet!

JA! Vi har en livstidsdömd PKKare i svensk fängelse. Han sitter där för att han mördade en kurdisk avhoppar i Sverige!

JA! Det finns flera exempel ute i Europa där PKKare mördat avhoppare och interna kritiker!

JA! De kurder som tog parti på statens sida under 80 och 90-talet fick sina byar nedbrända och medlemmar av den klanen mördades!

JA! PKK är en terroristorganisation som är ett produkt av en förtryckande förnekelsepolitik från den turkiska regimens sida!

JA! PKK är en kriminell organisation som idag smugglar människor, är storsäljare av framförallt vapen i Europa men även narkotika.

Men vad kämpar PKK för idag?

Varför väljer man att öka sina attacker just nu när vi har 22 DTP ledamöter i den turkiska riskdagen?

Varför lade ni ner er terror när er fuhrer Abdullah Öcalan blev tillfångatagen 1999 och under en tid då MHP och det likasinnade partiet DSP hade makten?

Varför tog ni upp er terror när Erdogan 2003 blev den första premiärministern i Turkiets historia som öppet erkände kurdfrågan?

Vad vill ni idag? Vad tror ni att blodspillan kommer att leda till?

Kurdbyarna i Konya, bland annat min fars röstade på DEHAP 2002. Inte en endaste jävel röstade på något annat parti!

Idag står turken och kurden enade under demokratins fana ska du veta! Konyakurderna har tagit ställning!

Och det är min fasta övertygelse att ingen "djup stat", militär eller PKK ska kunna ändra på det!

EN NATION!
ETT FOLK!
EN FANA!
EN STAT!

Länge leve den turkiska demokratin!

Enade vi stå!

Anonym sa...

Ja, nu har den turkiska terror staten förbjudit all turkisk media att raportera det senaste händelse, nämligen att 35 turkiska soldater dödades i strid o 8st tillfångatogs av kurdisk gerilla. Oftast när PKK tillfångar tar turkiska soldater så behandlar de soldaterna mkt väl o släpss ofta senare fria. Men när turkiet griper kurdiska gerilla medlemmar så torterar man de till döds o hugger av deras huvud o sedan skryter man o tar foto bilder. Den kurdiska tv kanalen ROJ TV visade bilder på de fånga soldaterna o man såg att det var stakars unga killar, många av kurdisk ursprung som den turkiska terror staten skickar till fronten. Dags att kurder o turkar tillsammans höjer rösten o säger att det får vara nog,ett slut på kriget! Ett 110% självständig kurdisk stat o inget mindre. Irfan

Osman sa...

Anonym:

12 dödade soldater och 8 tillfångatagna säger man i turkisk media.

Anonym sa...

osman, en spontan fråga bara: varför skaffar du inte en egen blogg?
Håller med det du säger men är det inte bättre att du uttrycker dina tankar på en egen arena?

Osman sa...

Osman:

Den finns men jag har inte skrivit på den. Här är länken:

http://www.euphrat.blogspot.com

Det som finns att läsa där just nu är en kommentar som väntar på att bli publicerad på Fredrik Malms blogg. Jag reggade den för att ingen skulle kunna skriva som Osman på Claes blogg.

Jag kommer med ett blogginlägg i slutet av veckan.

Länge leve den turkiska demokratin!

PKKs mål är den den turkiska demokratin!

Osman sa...

Vad vill PKK?

Ovan skriver jag att Turkiet har ett handelsbyte med kurderna i norra Irak som är värt omkring 3 miljarder dollar per år.

Säg en gerillaorganisation eller terroristorganisation som inte vill skada fiendens (staten som är fienden)ekonomi? Tala om för mig om det finns en endaste gerillarörelse ute i världen som inte vill att fienden skall förblöda ekonomiskt?

3 miljarder dollar ramlar in från den kurdiska regeringen i norra Irak till Turkiet varje år.

Men PKK slår inte till mot de lastbilar som fraktar livsmedel till norra Iraks kurder. Inte heller slår man till mot elledingarna mellan Turkiet och norra Irak. Oljeledningen från norra Irak till Turkiet väljer man att inte heller slå till emot.

Vilka slår man då till emot?

Civila och soldater.

Å ena sidan trillar 3 miljarde dollar in från norra Irak in till Turkiet. PKK fortsätter sin meningslösa terror och använder all makt i sin värld för att skapa poltisk kaos i Turkiet.

Detta kallar jag för en terroristorganisation utan syfte och mål.

Ett mördarliga som i mina ögon utgör ett mycket stort hinder i Turkiets väg för att bli en demokrati.

Anonym sa...

Osman, anonym och alla andra:
Det här är ju inte en diskussion, ni kör ju bara på era monologer. Att skrika sig hes gör ju ingenting för att komma närmare en lösning, då gör ni ju bara samma sag som händer i Turkiet, fast på en blogg.

Svårt att se att ni får någons sympati på det. Men ni kanske inte är ute efter det. Ni kanske bara vill höras.

Nyanser tack!

Lycka till!

Claes Nordmark sa...

Det är spännande och intressant med många kommentarer, men jag måste tyvärr i viss mån instämma i den senaste anonyma kommentaren ovan och uppmuntra alla ni som skriver kommentarer att göra det i god konstruktiv ton, så leder förhoppningsvis diskussionen till något positivt istället för att alla blir mer osams.

Anonym/Svan: De jag pratar om PKK med är folk som har god kännedom om organisationen.

Osman: Jag är förvirrad, är det en eller flera "Osman" som skriver kommentarer? Hur som helst, om man läser dina kommentarer kan man nästan tro att allt blivit frid och fröjd och himmelriket har kommit till jorden i Turkiet tack vare AKP, men så är inte riktigt fallet.

Förstår inte hur du menar med "ETT FOLK!" - i Turkiet finns det många olika folk som turkar, kurder, assyrier, armenier, araber m.fl. och om inte minoriteterna i landet får bättre rättigheter kommer stämningen knappast att bli bättre och Turkiet kommer aldrig att bli medlem i EU.

Tror du förresten inte att Turkiet har ett intresse av att kurderna inte ska få kontroll över Kirkuk?

Jag ser fram emot att läsa din blogg när du startar upp den, eftersom den säkert kommer att vara väldigt uppdaterad med tanke på hur ofta du kommenterar på min blogg.

För övrigt hoppas jag fortfarande att den pågående konflikten kan lösas på diplomatisk väg så att så få människor som möjligt behöver sätta livet till - något som verkar vara på väg att hända efter att Iraks premiärminister al-Maliki sagt att man ska stänga PKK:s kontor i landet.

Osman sa...

Claes Normark:

Kurfrågan fick ett erkännande när AK P kom till makten.

Kurderna har fått flera kulturella rättigheter sedan AKP kom till makten.

Stora ekonomiska satsningar har genomförts i östra Turkiet.

AKP fick 54% av kurdernas röster i östra Turkiet.

Efter presidentvalet åkte den nyvalda fd utrikesministern Abdullah Gul till östra Turkiet och lovade fortsatta rättigheter och ekonomiska satsningar.

DTP och PKK provocerade fram en konflikt som har stoppat EU reformerna men framförallt arbetet med den nya grundlagen.

Bara 3 månader efter AKPs valframgångar så drog PKK igång sina attacker. Gav man freden en chans? Gav man AKP en chans? Nej! OCh det är även syftet med terrorn.

ETT FOLK innebär för mig att Turkiets mångfald samlas inom ramarna för en demokratisk republik där alla medborgare oavsett etniskt ursprung och tro är jämlika och lever i fred.

Turkiet har inget intresse av att det bildas en kurdisk stat i norra Irak. Turkiet har inte heller ett intresse av att kurderna tar över oljan i Kirkuk. Detta är ingen hemlighet, men samtidigt så inser man att det inte ligger inom ens kontroll och det är i ljuset av det som du ska se handelsutbytet mellan Turkiet och kurderna i norra Irak som är värt 3 miljarder dollar per år idag.

Däremot har Turkiet en rätt att försvara sina gränser och även att slå till utanför gränserna. Detta i enlighet med folkrätten.

PKKs främsta mål är den demokratiska utvecklingen i Turkiet som startade 2002.

Turkiet är ett kandidatland till EU. Detta borde rimligen innebära att kurderna borde kunna bedriva en fredlig kamp för sina rättigheter. Dessutom finns över 20 ledamöter för DTP som öppet säger att man står bakom PKK och dess terror.

Nu undrar jag Cales Nordmark vad som idag legitimerar PKKs väpnade kamp.

Om inte Irak och USA inom en snar framtid slår till mot PKKs terrorbaser i norra Irak, så anser jag att det kommer att bli nödvändigt med en invasion.

Och nej, det räcker inte med att stänga ner kontor. Terrorbaserna skall stängas ner och PKK ledare överlämnas till Turkiet.

Anonym sa...

Ja ja ja, vi har fattat du är en lögnare OSMAN, ja vi har fattat att du är vilse o hjärntvättad av AKPs terror media oxo! Musti

Osman sa...

Anonym:

Jo vi har förstått att ni vill skapa kaos i Turkiet!

Jo vi har förstått att ert största syfte är att den turkiska staten ska behandla kurderna som under 80 och 90-talet!

Jo vi har förstått att ni inte är intresserade av att lösa kurdfrågan med fredliga medel.

Jo vi har förstått exakt vad ni vill!

Jag minns inte liknande demonstrationer under 90-talet som dom jag bevittnar idag mot PKKs terror.

Rätten är på Turkiets sida den här gången!

Därav Europas uppslutning bakom Turkiet!

Det största vapnet mot er extremism är DEMOKRATI!

Och den vägen ska Turkiet slå in på igen när lugnet lagts sig! Och dom där turkiska medborgare som röstade på DTP (1 miljon) skall vinnas tillbaka!

Länge leve den turkiska demokratin!

TEK VATAN!
TEK MILLET!
TEK BAYRAK!
TEK DEVLET!

Anonym sa...

Osman, det visar sig mer o mer att du är en turkisk fachist! Helt enketlt en som sponsrar turkisk terror!

Rebecka sa...

Men hallå hur kan du påstå att Turkiet är en demokrati!
Dem förtrycker kurderna fortfarande och gör allt för att förstöra kurdernas självständigehet och uppbyggnad av sitt kurdistan!
Turkiet vill inte se kurderna lyckas med något!
Det är skitsnack att säga att turkiet är så bra och det är ett jätte demokratiskt land,vilket jag inte tycker är fallet!!
Inte när man inte accepterar andra människor och deras språk och kultur.
Går turkiet in i kurdistan! så kan ni glömma EU! Jag hoppas att turkiet inte kommer med i EU, dem är långt ifrån klara med att få vara med i EU!!

BOZKURT sa...

Turkiet FANNS före EU.FINNS idag.Kommer att FINNAS efter EU.

Femte kolonnarnas bäst före datum går ut 5 November 2007.Datumet är då USA måste bestämma sig om de våger stå emot turkiska krigsmaskineriet eller att slå ut PKK(inkl Barzani &Talabani)!

För att se frammåt måste man ha kunskap i historia.

I historien kan man läsa att turken har stort tålamod,men att dess slagkraft blir än värre när tålamodet nått sin gräns.

Det är vad klanen kommer att smaka på.

I detta avseende är Cypern-Konflikten ett praktexempel.

Allt annat är eletronisk skitsnack..

Osman du glömmer TEK DIL.

Inte vill vi väl att "kurder" för all framtid skall vara imperialisters verktyg?

Osman sa...

Turkisk fascist?

PKK anhängare stämplar kurder som inte vill följa PKKs linje som föräddare och lakejer. Därför är det föga förvånande att du stämplar mig som en fascist. Låt mig inte gå in på hur många kurder som fallit offer för PKKs terror bara för att man var av en annan uppfattning i kurdfrågan.

PKK är en organisation som mördade en kurdisk avhoppare på Segelstorg. Då kan du föreställa dig vad man har gjort bland kurderna i östra Turkiet.

Med detta vill jag inte dra ett streck över staten Turkiets förnekande och förtryck av det kurdiska folket.
När jag träffar turkar som inte inser eller förnekar förtrycket av det kurdiska folket brukar jag alltid hänvisa till 70 och 80-talets Turkiet. Under 70 och 80 talet rådde det sammandrabbningar mellan vänstern och extremhögern i Turkiets städer. Redan innan Kenan Evren genomförde sin militärkupp 1982 så var fängelserna i Turkiet överfulla med politiska fångar från såväl vänstern som högern. Dessa människor som arresterades av polismakten och militären i turkiska städer utsattes för den grymmaste tortyr som ni kan föreställa er.

Då inser ni att det inte går att föreställa sig vad östra Turkiets politiska fångar (kurder)utsattes för av denna fascistiska militärmakt. En militärmakt vars ledare kallade kurder för bergskurder. Jag vet vad denna militära makt gjorde i kurdiska byar flera år innan PKK drog igång sin väpnade kamp/terror.

Man åkte in i hela byar med pansarvagnar med stora turkiska fanor på medan högtalar skrek ut den turkiska nationalsången på högsta volym. Vad man gjorde sedan vill jag inte ens tänka på.

Jag är ingen förnekare av kurdfrågan. Jag har förståelse för att PKKs väpnade kamp och terror fick ett starkt fotfäste i östra Turkiet i början av 80-talet och framåt.

Men jag vet även vad PKKs separatistiska terror har lett till och det är följande:

1 30-40.000 dödade kurder.

2 Tusentals "försvinnanden" och tortyr och lättvidnliga fängslanden av regionens människor.

3 Undantagslagar i kurdiska städer.

4 En söndertrasad infrastruktur

5 En kurdisk befolkning som levt i misär och krig

6 3500 nedbrända byar.

7 En kurdisk diaspora där kanske över 1 miljon människor tvingats till att lämna sina hem.

Men jag har även bevittnat utvecklingen i Turkiet under 90-talet och speciellt efter Abdullah Öcalans tillfångatagande.

Jag har sett den demokratiska utvecklingen mellan 2000- och fram till idag.

Jag har sett hur en regering med hela FOLKET bakom sig har givit kurderna flera kulturella rättigheter.

Jag har sett hur stora ekonomiska satsningar har genomförts i Turkiet!

Jag har sett hur antalet resande från västra Turkiet/Anatolien ökat lavinartat och bidragit till en ekonomisk välfärd i kurdiska städer som Diyarbakir.

Jag har sett en stat som erkänner sina kurdiska medborgare som ett folk med ett eget språk och kultur.

Men jag har även sett hur PKK har försvagats och tappat stöd bland kurderna. Jag har sett hur folkvalda politiker som säger sig representera kurdfrågan göra allt i sin makt för att krossa den här positiva utvecklingen.

Och jag ser hur PKK idag gör allt i sin makt för att krossa den här demokratiska utvecklingen. Jag ser idag hur PKK gör allt i sin makt för att underblåsa nationalistiska stämningar bland såväl turkar och kurder.

Och det tar jag avstånd ifrån och därför anser jag att PKK idag är det största hindret i lösningen av kurdfrågan.

Och alla ni PKKare, jag har en far och flera farbröder som växte upp i det gamla Turkiet. Jag tänker inte avslöja var dom står poltiskt i kurdfrågan. Dock kan jag avslöja att en av dom fick följande fråga för ett par månader sedan:

Vad är PKKs mål idag? Vad är det som man vill uppnå med sin terror?

Han hade inget svar. Däremot så hade han långa utläggningar om såväl PKK och Dehap för 11 år sedan när jag ställde samma fråga.

Tänk på det! Och glöm inte att det inte är några sektkemalister eller fascister som styr Turkiet idag.

Det är demokrater som inte gör skillnad på en turk eller kurd som styr Turkiet.

Så avfärda mig gärna som det ena eller det andra, jag har slutat se på PKKare som kurder för länge sedan.

Det poltiska arenan för en lösning av kurdfrågan med fredliga medel fanns där! Den stod öppen för såväl DTP, AKP och de övriga partierna.

Men den här gången var det faktiskt inte staten som höll den stängd eller vägrade öppna den.

Det var en terroristorganisation och nu återstår det att se om terrorn kan övervinna demokrati.

Jag tror på en seger för demokratin och freden!

Osman sa...

Bozkurt:

Nej Bozkurt! Medan jag skriver mina kommentarer på Claes blogg så lyssnar jag alltid på musik. Det kan vara allt från kurdisk, turkisk till armenisk musik. @ven mehter dyker upp ska du veta!Turkiet är en mosaik i mina ögon och det är där som vår nations styrka ligger om du frågar mig!

Regimen ska inte kväsa denna potential, utan tvärtom uppmuntra den.

Den turkiska regimens förnekelsepolitik har kostat Turkiet 40.000 människoliv och 300 miljarder dollar.

Hade vårt land inte förnekat kurdernas existens hade vi aldrig haft ett PKK.Det hade aldrig existerat en plattform för denna organisation att växa sig stark.

Även om PKK aldrig har representerat majoriteten av kurderna och idag endast representerar 1 miljon kurder så spiller dom blod genom sin vidriga terror.

Klart vi ska bekämpa dom med militära medel. Men det största vapnet och det är det vapnet som dom fruktar mest är: DEMOKRATI!

Jag har följt MHP sedan valet! MHP är idag ett parti som mer och mer lyfter fram demokratin i Turkiet. Detta trodde jag aldrig.

Jag trodde att ni skulle ägna er åt att bråka med DTP ledamöterna, men det gjorde ni inte. Tvärtom så sträckte ni fram vänskapens hand som DTPs ledamöter tog i.

Tyvärr skjuter dom idag på er, på mig, på vårt folk och vår demokrati.

Osman sa...

med den andra handen.

Claes Nordmark sa...

Osman: I all korthet så ser jag fram emot att du börjar skriva på din egna blogg, eftersom du just nu skriver mer på min blogg än vad jag själv gör och du lämnar rätt lite utrymmet åt andra att kommentera. Ska försöka kommentera dina kommentarer imorgon, nu är det tyvärr lite för sent på kvällen för mig att hinna göra det.

Anonym sa...

Osman: det spelar ingen roll hur långa o hur ofta du skriver här på bloggen, du är fortfarande en som sprider lögner! Som sagt, ingen vettig människa kan ta dig på allvar! Jag tror nog att alla har börjat inse att du är en liten turkisk farshist! Sen försvarar du MHP oxo, då måste du verkligen vara hjärntvättad! MHP= djupa statens terror parti, AKP= Hizbullah terrorist parti! Turkiet= terror stat!

BarbarPappa sa...

Håller med om vad Osman säger.

Han uppger konkreta fakta om upprinnelsen, och motbevisar PKKs så kallade syfte med sin terror.

Turkiet har en juridisk o laglig rätt att försvara sitt lands gränser och dess befolkning, de har även fått klartecken från EU om operationer inne på irakisk mark.

I mina ögon har Osman knäckt alla här ganska grovt,

Anonym sa...

Rebecka jag själv vill inte att mitt land ska bli en del av Eu heller,
För att Eu kommer suga allt som vi har, och vi turkar har inget gemenskap med er Kristna eller vad man ska kalla er ni själva vet inte ens vad ni är. De räcker med turkar som bor i EU. Inget land har rätt att angripa Turkiet för inrikes grej. Kurder som tror på väst makter om att få ett eget land eller stat mm början av 19- talet irakier gick också på den där lögnen som engelskmännen lovade, och irakier gjorde värsta misstaget som dem kunde göra, nu under 100 år så har irakier drabbas av väst makter. Så går det till. De inte Turkiet som är terrorister utan de väst världen som är terrorister, diktaturer som tvingar andra länder och massa andra grejer som att sälja vapen till krigsdrabbade områden sen så leker väst makter humnaister efter åt..

Osman sa...

Anonym:

Du bor i EU men tycker inte att Turkiet ska bli medlem i EU? Då tycker jag att du åker hem till Turkiet.

I Turkiet vill majoriteten av befolkningen se landet i EU en dag. Dom största anhängarna till EU är framförallt Turkiets kurdiska befokning, eftersom dom ser ett EU medlemskap som en garanti för kulturella rättigheter och ekonomisk väldärd. Något som dom delar med turkarna.

Jag hoppas att Turkiet en dag blir medlem i EU.

Claes Nordmark sa...

Först av allt, tänk på tonen kära vänner så att stämningen inte spårar ur. Att kalla varandra fula saker bidrar inte till en konstruktiv diskussion.

Anonym (den senaste anonym i raden av anonyma): Jag har svårt att se att kurderna skulle få en bit av Turkiet efter att landet blivit medlem i EU. Varför? Jo, för att om landet blir medlem i EU så måste först alla krav på rättigheter åt alla invånare i landet uppfyllas och då kommer inte kurderna eller någon annan minoritet (hoppas jag) att behöva kräva ett eget land för då har de redan fått de rättigheter de vill ha (så länge de inte promt vill ha ett eget land). Personligen tror jag inte att det är en bra idé att stycka av en bit av Turkiet, men däremot kanske landet skulle kunna ha lite mindre hård central styrning.

Osman: Du var inne på en intressant sak i en av dina kommentarer. Du menar att det var PKK som har provocerat fram den här koflikten, eftersom man vill störa AKP när partiet nått stora framgångar bland kurder. I valet gick MHP och CHP ut med att man ville invadera irakiska Kurdistan på jakt efter "terrorister", AKP ville inte göra det. Efter valet blir det bråk mellan turkiska armén och PKK och flera människor får sätta livet till. AKP kräver mandat i parlamentet för att gå över gränsen till irakiska Kurdistan. Vem vinner på detta? PKK? Eller kan det vara så att det var den turkiska militären som provocerat fram konflikten för att tvinga AKP att ge militären rätt att gå in i irakiska Kurdistan? Militären måste väl ändå vara väldigt medveten om att det finns otroligt starka nationalistiska stämningar i landet och om man lyckas piska upp dessa rejält så måste till och med AKP böja sig för dem trots att man i valrörelsen sa att man inte ville gå in i irakiska Kurdistan (och på så vis säkrade många kurdiska röster)? Så kan det vara så att militären sett sin chans att få tillbaka lite av den makt som tagits ifrån den? (Och nej, jag försöker inte ta PKK i försvar.)

Osman sa...

Då har jag svarat fast på min egen lilla blogg!

www.euphrat.blogspot.com

Notera inlägget under svaret till dig Claes. Den kommentaren ansåg Frdrik Malm inte värd att publicerapå sin blogg den 23 oktober.

Visst tjatar jag om samma saker och upprepar mig! Men det är ett måste tydligen!

Osman sa...

"Konfrontationspolitikens mål"

Bloggandet har börjat! Detta är mitt bidrag till fortsatt demokrati och fred i Turkiet

www.euphrat.blogspot.com

Glöm inte att skriva kommentarer!

Leyla Zana Claes!! Du undrade över varför hon gick ut och sade att det var dags att splittra Turkiet bara dagar innan valet den 22 juli. Det skulle ju bara stärka MHP och antidemokraterna som inte vill se en lösning av kurdfrågan.

Du har svaret i min blogg! Allt är så uppenbart!

Anonym sa...

hehee.. jag måste åter säga att osman är ett skämt

Osman sa...

Anonym:

Min pappa är kurd vilket gör mig till en kurd! Jag är kurd och jag är turk!

Och varken PKK eller DTP representerar varken min far eller mig!

Nybloggat:

"Protester mot DTP och PKK i sydöstra Turkiet"

http://euphrat.blogspot.com/2007/10/protester-mot-dtp-och-pkk-i-sydstra.html

Anonym sa...

hehehee osman, din fars släkt har ju ´röstat på DTP i alla dessa år, tills nu. Ser du inte själv vilket skämt du är. Biji kurd o kurdistan

Osman sa...

Anonym:

Ja, men snälla Anonym förklara DTP:s väljar tapp på över 1 miljon röster?

2002 fick ni bara 2 miljoner röster i ett land med 15 miljoner kurder? Och så utger ni er för att vara kurdernas representant? Idag har ni inte fler än 1 miljon och dom hoppas jag att ni också tappar.

Ja 2002 röstade kurderna i Konya på DEHAP!

2007 står vi än en gång på enighetens och demokratins sida!

Och DTP och PKK har än en gång visat sitt verkliga ansikte!

Biji ett demokratiskt Turkiet!

Biji EU medlemskap om 15 år.

Biji mänskliga rättigheter för kurderna och turkarna i Turkiet!

Biji ekonomiska satsningar i östra Turkiet!

Biji min nya blogg!

www.euphrat.blogspot.com

VAD VILL PKK IDAG?

Råder samma förtryck i Turkiet som under 80 och 90-talet?

Nej! Ni väljer våldets och konfrontationens väg för att kunna fortsätta existera.

Majoriteten av kurderna och turkarna står på demokratins, enighetens och fredens väg.

Först satte kemalisterna upp sig mot demokratin!

Idag är det ni! Och jag är övertygad om att kurder har vaknat nu.

www.euphrat.blogspot.com

En kurds och en turks röst!

Anonym sa...

Så ja osman, det hjälper inte om du skriver på kurdiska, ingen tar dig på allvar ändå! I lördags var ett kurdisk PKK vänligt demonstration utanför turkiska ambasaden o i söndags (idag 28/10) var det en stor kurdisk demonstration där vi kurder använde enbart den kurdiska nationella flaggan, tusentals deltog! Du kan ge dig fan på att vi kurder har vaknat! Bort med turkisk militär på kurdisk mark! Biji kurd o kurdistan

Osman sa...

Jo jag vet att kurderna i Europa stöttar PKK och deras terror.

Men inte en endast PKKare som springer runt på demonstrationer i Europa kan förklara för mig varför regeringspartiet AKP fick 54% av rösterna i östra Turkiet/turkiska kurdistan.

Förklara! Och varför krigar PKK mot en regering som har majoriteten av det kurdiska folket bakom sig.

För inte tro ni väl att Turkiet hade samlat över 150.000 soldater längst gränsen till norra Irak och hotat med invasion om PKK inte hade massakerat över 50 civila och soldater under oktober månad.

Vad är ni ute efter?

Kurden har vaknat!

Och om regeringen sköter sina kort rätt så kommer ni PKK att se att Turkiets kurder är på demokratins och fredens sida.

Först försökte ni få oppinionen i Europa mot Turkiet genom att påstå att Abdullah Öcalan hade förgiftats.

Nu leker ni med det kurdiska folkets öde för att säkra er fortsatta existens.

Men kom ihåg, det är inga kemalister som styr Turkiet sedan 2002.

Det är demokrater och det är däför som ni har pekat ut dom som era största fiender.

Jag är kurd! Ni representerar INTE mig, min familj eller min släkt!

PKK kommer inte lyckas att stoppa den demokratiska utvecklingen i Turkiet!

Polo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Claes Nordmark sa...

Jag har här tagit bort en kommentar, förklaring till detta är:

1.) Målet för den anonyma person som skrev kommentaren är hela tiden samma sak: Att dra alla kurder över en kam och göra dem till terrorister. Sådana generaliseringar får man skriva om på en egen blogg eftersom min blogg inte är ett klotterplank för smörja.

2.) Att skriva på min blogg har inget med "yttrandefrihet", mänskliga rättigheter eller annat att göra. Den anonyma personen, som brukar skriva under olika alias, skriver ofta obalanserade kommenterarer som påhopp på mig eller andra i en otrevlig ton (något som han återigen bevisade i den kommentar jag ovan tagit bort).

3.) Vem som avgör om kommentarer ska få publiceras på min blogg eller ej är bestämmer jag och endast jag. Jag är publiceringsansvarig för denna blogg, vilket innebär att jag är ansvarig för allt som skrivs på den - även kommentarer som denna anonyma person skriver. Tycker jag en kommentar inte håller måttet så tar jag bort den, punkt slut.

Polo sa...

Vi ska vara ärliga nu och inte förvränga. Det verkar som om det måste passa exakt till den mallen om hur vissa tycker och tänker för att över huvud taget få sin röst publicerad...

Jag har aldrig skrivit anonyma inlägg. JAg har till och med skrivit in ämnen som inte med PKK-kurder att göra men som handlade om själva tådrubriken men ändå har du tagit bort dem.

Jag har bara skrivit att det inte är första gången PKK-kräver vapenvila och hänvisade till följande länkar:

År 2005
http://www.guardian.co.uk/turkey/story/0,12700,1552941,00.html

År 2006
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5395102.stm

...ändå så har PKK-kurdterrorister dödat och lemlästat hundratals människor sedan dess.

P.S.Som sagt var, medan vi gör vårt bästa för att dra inne med vissa "obehagliga" nyheter här i Sverige blir hundratals barn föräldralösa varje år samt civila och soldater lemlästade... i bästa fall allt pga PKK-kurdterrorn.

Claes Nordmark sa...

Är du inte anonym? Så om jag försöker leta upp "Polo", "Pepe" eller något annat av de namn du använder dig av på www.hitta.se så dyker din hemadress upp? Nja, så är det förståss inte och visst är du anonym. Antagligen är det därför du gör så fega påhopp på på mig.

Visst ska vi vara ärliga och det du skrev var väl inte speciellt schyssta ord om mig, eller hur? Dessutom försöker du göra mig till personligt ansvarig för de människor som skadas och dödas i konflikten mellan den turkiska militären och PKK trots att jag upprepade gånger har sagt att jag inte tror på våld som politisk metod och sagt att jag inte vill se något krig.

För att få kommentarer publicerade på min blogg behöver man inte skriva efter någon viss mall för att få sina åsikter publicerade, men man måste hålla en god ton och hålla låta bli att kränka folk och göra personliga påhopp - något som du upprepade gånger bevisat att du inte klarar av. Dessutom försöker du om och om igen göra alla kurder till terrorister, vilket ungefär är lika balanserat som att säga att alla palestinier är terrorister.

Anonym sa...

Till claes!! Jag undrar om du har läst eller hört nåt om de turkiska farcister som attaker kurder i europa! Turkiska terrorister har attakerad flera kurdiska föreningar, förstörd många kurdiska, armeniska resturanger, vandaliserad många kurdiska hem, o sist såg jag nu att turkiska farcister hade attakerat en kurdisk förening i ryssland o de skadade 5 kurder o sköt ihjäl en lokal kurdisk politiker! De flesta kurder har flytt från kurdistan just för att skydda sig mot den turkiska terorrn, men nu är vi inte ens säkra i europa! Tycker att du borde upplysa vår situation på nåt sätt! Melke