måndag, oktober 08, 2007

Det går framåt i irakiska Kurdistan

I gårdagens DN publicerades artikeln "Sverige förebild i Kurdistan" av Michael Winiarski och tyvärr verkar inte artiklen finnas på DN.se. Winiarski har i artikeln besökt irakiska Kurdistan där han har träffat en av ministrarna i KRG (den "regionala regeringen" i irakiska Kurdistan), Taha Barwary. Barwary har bott ett 20-tal år i Sverige och jag har träffat honom ett flertal gånger. Han är en av fem ministrar i KRG som har bott i Sverige och som nu återvänt (nåja, han är i Sverige rätt ofta).

Barwary vill i irakiska Kurdistan tillämpa den skandinaviska modellen med jämställdhet, öppenhet, tolerans och demokrati och samverkan mellan de offentliga myndigheterna, det civila samhället och den privata sektorn. Det är en bra plan. Och det vore beundransvärt om det gick att genomföra. När jag var på plats i irakiska Kurdistan 2005 så fanns det på nästan varje PUK-kontor (PUK = kurdiska sossarna i Irak) material från ABF eller socialdemokraterna om bland annat demokrati och organisation. Viljan finns alltså, men miljön runt irakiska Kurdistan är minst sagt tuff. Det kräver att våldet hålls borta, men precis som Winiarski påpekar i artikeln är säkerheten bra, mycket bättre än i de södra delarna av landet. Vi får se hur Storbritanniens tillbakadragande av trupper påverkar situationen, förhoppningsvis inte till det sämre.

Winiarski träffar även många svensk-kurder som dels är på semester och dels har flyttat tillbaka. Här har Sverige ett guldläge att för utökade kontakter i en del av Mellanöstern som redan nu är på ekonomisk frammarsch. Att ha en generös flyktingpolitik kan alltså förutom att vara moraliskt riktigt även ge en hel del tillbaka, vilket ibland glöms bort. Frågan är när vi åter ska öppna vår ambassad i Bagdad och i samband med det samtidigt öppnar vårt första svenska konsulat i irakiska Kurdistan.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: