måndag, september 17, 2007

Stora och små framsteg i Turkiet

Michael Winiarski har den senaste veckan skrivit två intressanta artiklar i DN om utvecklingen i Turkiet. Den första handlar om att regeringen håller på att ta fram en ny grundlag som ska "stärka medborgarnas grundläggande politiska rättigheter, minska befogenheterna för presidenten och i stället öka parlamentets makt". Dock tas inte kurders rättigheter upp eller förbudet mot att bära muslimsk huvudduk, men det är ändå positivt att man tänker ta fram en ny grundlag istället för den som skapades i militärkuppen 1980. Just militärens inflytande kommer enligt den nya grundlagen att minskas, vilket också är positivt och om en ny grundlag blir verklighet är det för första gången någonsin som landet får en civil författning, alltså en som tas fram utan militärens inblandning eller föregående kupp.

Den andra artikeln Winiarski har skrivit handlar om att pressfriheten långsamt men säkert blivit bättre i landet. Av någon anledning finns inte artikeln på nätet, men den var med i lördagens DN. Winiarski har träffat och intervjuat Etyen Mahcupyan som tog över som chefsredaktör på tidningen Agos efter Hrant Dink som mördades av en 17-årig ultranationalist. Mahcupyan menar att på 1990-talet blev minst 37 journalister mördade i landet, medan Dink hittills är den enda som mördats på 2000-talet.

Enligt journalisten och medieforskaren Ragip Duran som Winiarski också har träffat finns det fyra grundsatser som pressen i Turkiet inte har fått ifrågasätta:
  1. Kurdfrågan är lika med "terrorism"
  2. Den armeniska frågan är lika med "armenier dödade turkar under 1900-talets början
  3. Politisk islam är likamed "reaktionärt"
  4. Armén är enbart något positivt

Dessa grundsatser börjar dock enligt Duran att vattnas ur, vilket stärker tesen att Turkiet närmar sig ett EU-medlemskap. Dels genom stora steg som en ny grundlag skulle kunna bli, men även genom mindre steg som genom ett öppnare pressklimat.

Jag har för övrigt nåtts av rykten om att det inom CHP (republikanska folkpartiet), som är medlem i Socialistinternationalen men som jag vill ska uteslutas, pågår en maktkamp efter parlamentsvalet 22 juli. Det som kampen ska handla om är att partiledaren, Deniz Baykal, som ägnade sig åt populistisk nationalism/ultranationalism kan vara på väg att bli avsatt från sin post. Om ryktet stämmer tycker jag inte att det är en dag för sent. Försvinner Baykal finns det en möjlighet för CHP att byta politik och eventuellt kunna fortsätta vara medlem i Socialistinternationalen.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant

20 kommentarer:

Osman sa...

Bock och bug for annu ett balanserat och upplysande blogginlagg om Turkiet.

Det du skriver stammer till fullo om du fragar mig. Tyvarr tas inte kurderna eller huvudduksfragan upp i grundlagen.

AKP regeringen har det inte latt. Dagen efter det att president Abdullah Gul anlande till sydostra Turkiet hittade ankarapolisen 300 kg TNT i en minibuss. Polisen sager att det var PKK som lag bakom bomben. Om uppgiften stammer skulle det inte forvana mig ett dugg. Om nagon skulle pasta att en militarstodd terrororganisation lag bakom det skulle jag inte heller bli forvanad. Det finns kriminella element inom den turkiska militaren som inte drar sig for att kasta bomber pa sin egen befolkning.

DTP/PKK upplever AKP som ett hot mot sitt inflytande bland kurderna i sydostra Turkiet.

Du har skrivit om Semdinli affaren tidigare. Nu ska militarerna som kastade bomber pa turkiska medborgare (kurdisk bokhandlare i sydostra Turkiet)inte atalas i en civil domstol, utan i militarens egna domstolar.

Det var en sak att satta militaren och CHP pa plats den 22 juli. Den biten skotte Turkiets folk pa ett ypperligt satt genom att ge sitt massiva stod till AKP.

Men hur i helskotta ska man komma at en civil byrakrati som bestar av "sektkemalister" som jag skulle vilja kalla dom for? Har har vi CHP-menatalitet pa mycket hog niva. Vad jag menar ar att det inte racker med att andra pa lagstiftningen. Rattsvasendets aktorer ar i forsta hand bundna till en statsideologi som ar fientlig mot den muslimska identiteten, den kurdiska identiteten och aven mot modiga demokrater. Med andra ord fientlig gentemot majoriteten av sin befolkning.

Jag fruktar fler Hrant Dink incidenter. Jag fruktar fortfarande vad grupperingar som stods av den turkiska militaren ska hitta pa. Jag fruktar PKK:s terror.

Jag tror att den "djupa staten" borjar kanna sig hotad pa allvar.

For demokrati passar varken den turkiska militaren, den "djupa staten" eller PKK/DTP:s intressen.

Men AKP far fortsatte med sina reformer.

Det vi ser nu ar en fredlig och demokratisk revolution. Den pagar fortfarande och dess fiender ar fortfarande manga och starka.

Och du ar en aktor i det hela. Ser fram emot dina rapporter fran/om Turkiet.

Anonym sa...

Först o främst så tycker jag att Osman ska sluta fjäska! Sen tycker jag att det är dags att bli vuxen o se sanningen oxo! Senast för igår blev 4 DTP medlemmar skjutna av byväktare o polisen grep byväktar ledaren men blev genast släppt oxo. Senast för igår blev en 75 årig gubbe svårt misshandlad av byväktare sedan han valt att återvända till sin by o ville ha tillbaka sitt mark! Senast för igår greps en kurdisk DTP borgmästare för att han pratade kurdiska på nån politiskt möte! Sen tycker jag att Claes nordmark ska berätta till de okunniga lite san fakta!Den partiet som gynnas absolut mest av demokratin är DTP, just därför gör turkiska fashister o terrotiste allt de kan för att förhindra att demokratin odlas i turkiet! I min mening är DTP den enda riktiga demokratiska partiet i turkiet! Sen är AKP mkt mer demokratisk än de andra turkiska partierna men kan inte jämföras med DTP. AKP fruktar militären o turkiska terorister! Eller vad tycker Claes!??
Staden Batman

Osman sa...

anonym:

Var har du fått alla uppgifter ifrån? I ärlighetens namn så tar jag PKK:s propaganda med en nypa salt. Även om dina uppgifter skulle stämma skulle jag dra mig för att ta det till mig, eftersom jag inte har något förtroende för DTP. DTP har sedan valet visat att man är PKK:s springpojkar. DTP har slagit in på konfrontationens väg. Och konfrontationens väg leder inte till en lösning av kurdfrågan. Det kanske man borde förstå efter 40.000 dödade människor, tusentals nedbrända kurdiska byar, försvinnanden och tortyr. Men nej, PKK fortsätter sin vidriga terror och DTP hyllar dom öppet i media. Inget har man lärt sig sedan 1984. Ja, då får man leva med att man tappar stöd bland kurderna. För kurderna är trötta på krig och konflikt. Välfärd och mänskliga rättigheter är vad man vill ha!

Och det är därför som AKP är kurdernas parti idag och INTE DTP. 55% av östra Turkiets kurder röstade på detta parti. Resterande 45% fördelades mellan olika turkiska partier och DTP.

Fjäsk? Jag har läst blogginlägg av Claes Normark där han i häftiga ordalag kritiserat Turkiet. Han påstod också bestämt i ett annat blogginlägg att det förekom valfusk i östra Turkiet när han var där som övervakare.

Anledningen till att jag tycker bra om Nordmarks rapporter om Turkiet är för att han är balanserad och drivs av ärliga avsikter. Och inte av hat och extremism.

Snart ska Cleas N till Turkiet igen. Kanske kommer han skriva ett mycket kritiskt inlägg om Turkiet här han kommer hem.

Om detta inträffar så kommer jag att ta det till mig. För jag vet vad som driver honom.

Claes Nordmark sa...

Osman: Tack. Och tack för att du som vanligt bidrar med information. Låter verkligen otrevligt att polisen hittat 300 kg sprängmedel när Gül kommit till sydöstra Turkiet. Att AKP uppfattas som ett hot av DTP kände jag definitivt av på plats i sydöstra delarna av landet vid valet - men det är inte så konstigt med tanke på att AKP snor väljare från DTP (och så gjorde ju AKP en ful variant när de i parlamentet tillsammans med CHP bestämde att vallistorna skulle vara långa och svårlästa för analfabeter och folk med dålig syn). Sen var ändå väldigt många DTP-anhängare lättade dagen efter valet över att AKP ändå vann, eftersom de ändå i DTP:s ögon är bra mycket bättre än de andra partierna.

I din första kommentar ovan kommer du åt den kanske aboslut viktigaste saken för Turkiet att komma till rätta med - den civila byråkratin bestående av "sektkemalister" eller "sektsekulära" som man även skulle kunna kalla dem. Löser man problemet med dem (och militären) har man löst grundproblemet i landet, den blinda "tron" till kemalismen. I värsta fall kommer "den djupa staten" att sparka bakut när den märker att den på allvar är hotad. I bästa fall så kommer den bara att tyna bort, men jag är rädd för att den inte stilla kommer att se på de förändringar som sker.

Anonym: Först av allt så ser vi i ditt exempel att byväktarsystemet är en gammal kvarleva som bör tas bort. Här har kurderna själva ett ansvar att sluta låta dessa byväktare bestämma, men jag har förståelse för att sådana gamla strukturer kan ta tid att förändra. Jag uppfattar DTP som ett väldigt demokratiskt parti, men är har inte erfarenhet nog att avgöra om det är mer eller mindre demokratiskt än AKP. Spontant kan jag tycka att det är svårt att jämföra DTP och AKP eftersom partierna har olika roller i turkisk politik. DTP driver många viktiga frågor kanske främst för minoriteterna och demokratin medan AKP har blivit det statsbärande partiet som måste våga genomföra stora reformer. Det hade varit bra om DTP fått in fler ledamöter i parlamentet, men nu blev det tyvärr inte så. Förhoppningsvis är partiet ännu starkare nästa val så att kurd- och minoritetsfrågan kan ta ännu större plats i turkisk politik. Och visst är det sant att fascister inte vill att demokratin utvecklas i landet.

Osman: Jag uppfattade på plats i landet inte att DTP hade så jättestarka kopplingar till PKK, men det är nog nästintill omöjligt för DTP att ta avstånd från PKK med tanke på historien i dessa delar av landet. Men jag måste fråga er båda (kanske är det en dum fråga?), är verkligen PKK och armén i strider i dagsläget? Jag hörde ingenting om det när jag var där.

Anonym sa...

DTP har öppet tagit avstånd o fördömt om all våld både från PKKs o militärens sida!! Varför måste man ta avstånd från hela PKK organisationen!? Varför måste inte alla turkiska partier ta avstånd från militärens terror, varför måste de inte ta avstånd från den turkiska statens terror!!? PKK är kurdernas största organisation! Vissa skriver här på bloggen att PKK fick en miljon röster i den turkiska valet, men PKK har aldrig ställt upp i nån val. DTP o PKK är två helt olika partier. Det enda de har gemmensamt är att båda är kurdiska partier o kämpar i sida vid sida. De kommer bra överrens helt enkelt. Jag såg aldrig att Kurdledaren Öcalan släpptes från fängelset o deltog i valet i de kurdiska städerna! Jag såg aldrig att PKK ledarna kom ner från bergen o drev en val kampanj! Jag såg aldrig kurdiska organisationer ifrån europa som är pro PKK delta i valet! Inga kurdiska tidningar, eller tv kanaler var på plats o gjorde reklam för PKK! Så sluta blanda ihop PKK med DTP. Sen tycker jag att Claes Nordmark ska köpa en parabol så att du får in de kurdiska kanalerna så du hänger med lite bättre. Eller så kan du besöka kurdiska föreningar i sverige eller varför inte fråga kurderna i Kurdistan när du är på plats! Varje dag är det strider mellan Kurdiska gerilla o turkiska armen. Nyligen dödades 11 kurdiska gerilla som DTP anklagade den turkiska armen för att ha använt giftgas(förbjudet). O DTPs ledare blev genast åtalad. PKK har i sin tur gjort hämnd attaker o dödat 19 turkiska soldater o så fortsätter det varje dag! Varför fortsätter kriget, jo för den turkiska staten vägrar behandla oss kurder som kurder o som människor, de vägrar göra vårt språk officilet, de vägra erkänna vår kultur o.s.v. Turkiet har förbjudit den kurdiska nyår NEWROZ i alla dessa år men i de senaste åren har man gjort det lagligt efter påtryckningar från EU o nu hävdar man att det är turkisk nyår o man ser turkiska ministrar o premiär minister o militärer fira Newroz o hoppa över elden i turkisk TV. Som sagt nåt är fel i den turkiska sestemet!!

Anonym sa...

Anledningen att du inte såg så många strider var att den kurdiska gerrilan gjorde allt de kunde för att ligga lågt så att det inte skulle drabba DTP o AKP. Ju mer strider o turkiska förluster desto mer skulle det gynna CHP o MHP!
Staden Batman

Claes Nordmark sa...

Anonym: Jag har vid tidigare tillfälle i en kommentar uttryckt min frustration över just det att när jag skrivit om DTP så vill andra (inte Osman) ibland koppla samman det med vad de kallar "kurdterrorism" och PKK. Jag tycker inte heller att DTP och PKK är samma organisation och är väldigt glad över att DTP tar avstånd från våldshandlingar från samtliga sidor.

Tycker dock du bör ta det lugnt med att anklaga mig för diverse saker. Har jag någonstans anklagat DTP för att stödja våldshandlingar? Nej, det har jag inte. Jag har snarare skrivit i positiva ordalag om DTP, men det verkar du ha missat. Och angående att du tycker att jag kan "fråga kurderna i Kurdistan" när jag är på plats: vad tror du egentligen jag gör när jag är där? Shoppar? Nej, i stort sett är det enda jag gör att träffa folk för att prata politik och av dem jag träffade när jag i somras var där och bevakade valet var en överväldigande majoritet kurder. Om du inte tror att jag är engagerad i frågan om kurders/minoriteters rättigheter kan ju läsa dessa artiklar jag har skrivit i ämnet:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article211257.ab

http://www.expressen.se/1.257815

http://www.expressen.se/debatt/1.769328/islamistisk-seger-i-dag-ar-bra-for-demokratin

För övrigt anser jag det fruktansvärt fel att man från den turkiska statens håll har förbjudit newroz - jag brukar själv fira newroz med kurder här i Sverige.

P.S. Du får gärna köpa en parabol åt mig, men jag pratar inte kurdiska så då får du nog översätta programmen åt mig. D.S.

Osman sa...

DTP:s bidrag till lösningen av kurdfrågan:

Partiledaren Ahmet Turk anklagade den turkiska militären för att ha använt kemiska stridsmedel mot PKK gerillan för någon månad sedan. Några bevis för anklagelsen kunde han inte presentera.

Därmed anklagade DTP den turkiska militären för att bryta mot folkrätten och olika konventioner som Turkiet har ingått mot användandet av kemiska och biologiska stridsmedel. Innebär detta att Ahmet Turk har direktkontakt med en väpnad organisation som är terroriststämplad av Turkiet, EU och USA? Det måste trots allt bli slutsatsen.

DTP:s kvinnliga riksdagsledamot Sabahat Tuncer sade öppet i media för några veckor sedan " att ingen kan kalla våra bröder och systrar i PKK för terrorister".

Diyarbakirs borgmästare/kommunalråd sade för ett par veckor sedan att staden Diyarbakir är vårt fäste och att man beredd på krig.

Detta är vad DTP har bidragit med till lösningen av kurdfrågan. Genom provokativa uttalanden har man inte bara satt sig själva i en svårare sits, utan även AKP som just nu jobbar för full maskin med att framställa en ny och civil grundlag. DTP:s konfrontationspolitik stärker ingen annan än extremnationalisterna och militären i Turkiet.

Personligen blev jag väldigt glad över att DTP fick en representation efter valet. Jag trodde att DTP skulle bli en viktig aktör i kurdfrågan, men hittills har jag bara blivit besviken.

Ett par dagar (kanske en vecka) innan valet kom Leyla Zana med ett mycket intressant uttalande som fick mig att tappa hakan.

Hon sade att det nu "var dags att splittra Turkiet". Detta bidrog starkt till att det ultranationalistiska partiet MHP tog sig in i riksdagen. Detta uttalande uppmärksammades även av Claes N i ett av sina blogginlägg om valet i Turkiet.

Här har ni ett litet prov på hur en etnisk baserad konfrontationspolitik kan se ut.
Flera journalister var övertygade om att Leyla Zanas uttalande sparkade in MHP in i riksdagen. Förmodligen var det syftet med uttalandet. För om ni frågar mig så har DTP än en gång bevisat att man är PKK:s politiska arm. Och för att PKK skall kunna överleva som organisation, så krävs en stat ( och militär) som slår till hårt mot kurderna. Och DTP representerar trots allt 1 miljon kurder och det tappade stödet för PKK/DTP skulle öka om den turkiska staten förbjöd DTP. Detta i sin tur skulle leda till fortsatt behov av PKK som väpnad organisation.

För varför kan inte ett parti som sitter i den turkiska riksdagen ta avstånd från en väpnad organisation som har stämplats som en terrororganisation av både Turkiet, USA och EU?

Varför väljer DTP att ta upp Abdullah Öcalan öde en kort tid efter valet? Abdullah Öcalan må vara "Atakurd" för många kurder både i Turkiet och Europa, men han är en dömd terrorist. På vilket sätt bidrar man till den kurdiska frågan genom att sätta hans fängslande på agendan?

Jag har ett hum om vad DTP är för något: Så här skriver en turkisk krönikör om DTP på tidningen Zaman som jag uppfattar som liberal:

"The DTP is actually like the Kurdish version of the Republican People’s Party (CHP). It is a leftist appearing nationalist elitist party that is isolated from the values and interests of the public. It does not exert an effort to increase the prosperity of the region, democracy and freedoms. Considering the issues it is concerned with, it appears more like an ideological party than a party of the people.

Tension is the most significant obstacle to Turkey’s freedoms. There are two circles that lose ground when tensions disappear. The existence of mafias and Kurdish nationalists depend on tension. Normalization appears to be the biggest enemy of ethnic nationalism and terror. Let’s analyze Baydemir’s words from this perspective. He never refrains from provoking tension during periods of normalization. He prefers to provoke tension instead of express an idea and when he does express an idea, he is keen to irritate others and create tension in that form."

Mehmet Kamis

http://www.todayszaman.com/tz-web/yazarDetay.do?haberno=121545

Jag håller med könikören. Konfrontationspolitik som syftar till åtal och slutligen ett stängande av DTP som parti. Därefter kan DTP framställa den turkiska staten och den turkiska demokratin som falsk och rasistisk.

DTP refuses to declare PKK terrorists

The Democratic Society Party (DTP) on Sunday responded to a recent call from Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan to publicly acknowledge the Kurdistan Workers’ Party (PKK) as a terrorist organization.

“Nobody should expect us to declare our brothers terrorists. No Kurd would ever say that,” said DTP İstanbul deputy Sabahat Tuncel, speaking at a ceremony to mark the opening of a new park named after internationally renowned Turkish author Yaşar Kemal in the southeastern province of Batman.

http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=121683

För DTP kurdfrågan beroende av Abdullah Öcalan och PKK. Abdullagh Öcalans öde är uppenbarligen viktigare för detta elitistiska parti än miljoner kurders öde.

Åtal har redan väckts mot flera DTP ledamöter. Även mot Diyarbakirs borgmästare. Åklagare vill även stänga DTP.

Hur kommer debatten gå om detta blir verklighet?

PKKarna kommer än en gång säga att den turkiska staten är kurdfientlig och att den turkiska demokratin är ett skämt.

Claes N:

Kan man förvänta sig att ett pari som finns representerat i den turkiska riksdagen skall ta avstånd från en väpnad organisation som är stämplad som en terroristorganisation av Turkiet, EU och Europa?

Det finns två maktfaktorer som jag ser som stora hinder i kampen för lösningen av kurdfrågan.

Den största är den turkiska militären som vill ha ett krig i östra Turkiet. Den andra är PKK som mer än gärna ger dom detta krig. DTP är dock ett stort hinder för kurdfrågans lösning på det politiska planet, liksom CHP är det för demokratiseringen av Turkiet i sin helhet.

DTP är kurdernas CHP.

Där har ni svaret till varför DTP förlorade över 1 miljon röster i valet 2007. Där har ni även svaret till varför AKP fick 55% av kurdernas röster i östra Turkiet. Detta medan resterande 45% födelades mellan olika partier.

DTP borde rannsaka sig och inse att kurderna inte är ute efter konfrontation.

DTP borde fråga sig varför AKP har blivit kurderna parti nr 1.

PKK borde fråga sig varför man för krig mot den turkiska militären idag.

Den civila "sektkemalistiska" byråkratin kommer förmodligen att förbjuda DTP. Detta kommer DTP att utnyttja. Detta kommer även att utnyttjas ute I Europa som ett argument mot Turkiet.

Newroz är inte förbjudet i Turkiet.

Anonym sa...

Hehee ni får inte ta illa men osman borde bli medlem i den turkiska militärens propeganda gren! Jag tror inte nån vettig människa kan ta dina politiska åsikter på allvar! Jag frågar återigen varför måste inte de turkiska partierna ta avstånd från den turkiska statens terror mot den kurdiska befolkningen!? Den turkiska staten har stängt alla kurdiska partier, man har gripit tusentals medlemmar av de! Man har mördat flera parti medlemmar o partiledare. Nu när DTP har kommit i turkiska parlamentet så vill turkiska staten förbjuda partiet o det innebär att alla ledande politiker inom DTP kommer kastas i fängelse. Hur ska kurdiska partier ha nån chans att etablera sig när de har en hel terror stat mot sig!? Ni kan ju fråga Leyla Zanas man Mehdi zana som lever här i sverige om hur det var i turkisk fängelse. Fråga hur många år han satt i fängelse, fråga gärna varför o vad de gjorde med honom. Ni borde skämmas som försöker lägga nån skuld på det kurdiska folket, DTP o PKK.

Claes Nordmark sa...

Anonym: For the record så håller inte jag och Osman håller med varandra i allt som sägs, tycker därför att det är fel av dig "anonym" att skriva "ni" i de fall du syftar på vad Osman har skrivit. Extra fel blir det när du skriver att även jag försöker lägga skuld på DTP, vilket jag inte har gjort, men det tycks du fortfarande inte vilja förstå.

Men visst, DTP har sina brister, precis som de andra partierna har sina.

Dessutom har jag träffat Leyla Zanas syster i Turkiet, det var ett väldigt intressant möte, så än en gång: det vore trevligt om du kunde försöka förstå att jag är engagerad FÖR kurders/minoriteternas rättigheter i Turkiet och inte EMOT.

För övrigt är det synd om Diyarbakirs borgmästare, Osman Baydemir, har sagt det Osman ovan påstår eftersom jag tycker att Baydemir är en balanserad och vettig person. OM han har sagt det vill säga.

Osman: Angående din fråga "Kan man förvänta sig att ett pari som finns representerat i den turkiska riksdagen skall ta avstånd från en väpnad organisation som är stämplad som en terroristorganisation av Turkiet, EU och Europa?" har jag en motfråga: Är det olagligt att inte ta avstånd från en sådan organisation? Innebär det att man inte tar avstånd från den att man automatiskt stödjer den? Jag har förståelse för att PKK-frågan är känslig både för anhängare och motståndare till DTP, men jag hoppas att man inte ska döma hela DTP:s politik utifrån PKK, eftersom det är två olika organisationer. (Med detta sagt har jag dock ingen som helst önskan att nästla in mig i en diskussion om DTP:s förhållande till PKK.)

Osman sa...

Claes N: Din motfråga är befogad, men som jag skriver i en kommentar ovan så tar man denna organisation i försvar. Riksdagsledmöter för DTP säger öppet att PKK gerillan är deras bröder. Detta är ingenting som man sticker under stolen med. Uppenbart är att man vill föra en konfrontationspolitik och jag frågar mig hur man då skall bidra till en lösning av kurdfrågan. Jag hade gärna sett DTP som en frisk fläkt i den turkiska riksdagen och saker bådade gott när man hälsade på MHP:s partiledare. Allt gick lugnt till.

Tills presidentvalet i riksdagen. Innan valet besökte Abdullah Gul alla partier för att söka deras stöd. DTP krävde en massa svar av Abdullah Gul vad gäller kurdfrågan. Gul sa att han inte kunde lova något, eftersom han ännu inte var president. I omröstningen visade DTP att man inte hade något förtroende för Gul och röstade blankt.

Personligen anser jag att ett parti som finns representerat i den turkiska riksdagen bör ta avstånd från en organisation som är terroriststämplad av både EU och USA.

2003 förbjöds ETA:s politiska parti Batasuna av en spansk domstol. Ett av skälen var just att Batasuna inte förmådde ta avstånd från ETA som var terroriststämplat av EU.

Jag är ingen anhängare av förbjud av partier. Och den nya grundlagen som AKP jobbar med just nu kommer göra det mycket svårt att förbjuda partier i framtiden.

I en tid när AKP håller på att införa en civil och demokratiskt grundlag och när Abdullah Gul gör sin första officiella inrikesresa till sydöstra Turkiet, så väljer DTP att slå in på konfrontationens väg.

Jag ifrågasätter DTP:s avsikter.

Samtidigt som jag frågar mig vad PKK krig syftar till ar 2007. Det är inte 80- eller 90-tal längre.

Vad krigar dom för? För någon militär eller stat har dom inte lyckats tvinga till förhandlingsbordet sedan 1984.

55% av kurderna i östra Turkiet röstade på AKP. PKK för ett krig mot ett parti som majoriteten av kurderna gav sin röst till. PKK krigar mot det kurdiska folket!

Anonym sa...

Först o främst vill jag säga till Claes: Jag vet att du bryr dig om den kurdiska frågan o kurdiska rättigheter på ett ärligt sätt! Du är till och med en av de bästa inom den svenska politiken som jobbar o bryr sig om den kurdiska frågan på ett riktigt bra sätt! Du är inte den bästa, finns några bättre men absulot en av de bästa =)!! Att du träffar DTP ledamöter, att du jobbar som valövervakare på plats i turkiet o kurdiska områden är guld värd för den kurdiska folket! En stor kurdisk folkledare sa en gång att det räcker med enbart den kurdiska befolkningen i Europa för att lösa den kurdiska frågan o det håller jag med i 100%. Därför finns det planer på att bilda inom de närmsta åren en ny svensk-kurdisk organisation här i sverige o se till att den blir absolut störst med flest antal medlemmar! Samt att den har stöd från de andra stora partierna i Kurdistan som ex. DTP, KRG regeringen i södra Kurdistan o några andra partier! På så sätt kan man arbeta ordentligt med kurdiska frågan, få in nån bra svensk-kurdisk person in i riksdagen, svensk media kan vända sig till den nya organisationen för få fakta om kurdiska kultur, politik o.s.v. O sist men inte minst för att få de kurder som lever i sverige att bli integrerade i den svenska samhället, att de lär sig de kurdiska språket o mkt mer. jag har åkt runt lite i sverige: dalarna, örebro, göteborg, uppsala o sthlm o träffat kurder där o alla längtar till en sådan organisation som kan hjälpa de alla dessa saker, o nästan alla ville att man skulle satsa på barnen så att de lär sig det svenska språket perfekt o att man ska motivera de att läsa vidare o få en utbildning! O då undrar jag om det går för sig att kontakta dig Claes när tiden är mogen för att be om hjälp med det du kan!? Kemo

Osman sa...

Anonym skriver:

"Först o främst vill jag säga till Claes: Jag vet att du bryr dig om den kurdiska frågan o kurdiska rättigheter på ett ärligt sätt! Du är till och med en av de bästa inom den svenska politiken som jobbar o bryr sig om den kurdiska frågan på ett riktigt bra sätt!"

"Att du träffar DTP ledamöter, att du jobbar som valövervakare på plats i turkiet o kurdiska områden är guld värd för den kurdiska folket!"

Håller med! Men Claes Nordmark och andra svenska politiker som är engagerade i den kurdiska frågan bör även vända sig till kurderna i det andra läget. Jag syftar självfallet på AKP. AKP är det största partiet bland kurderna i Turkiet idag.

När det gäller kurderna ute Europa så skulle jag vilja beskriva dom som en "diaspora" som ofta befinner sig långt långt borta från händelsernas centrum (östra Turkiet). DTP är även ett parti som står väldigt långt borta från det sin befolkning som man påstår sig representera.

Jag förstår att DTP sliter sig i håret sedan 2002. AKP har på allvar tagit sig an kurdfrågan.

En god tid innan valet 2002 erbjöd DTP/PKK den turkiska militären ett samarbete mot "islamismen" som bredde ut sig i östra Turkiet bland kurderna.

Militären ville inte vara med.

Skillnaden mellan DTP och dom sk "islamisterna" i östra Turkiet är helt enkelt att "islamisterna" levererar en välbehövlig service till befolkningen. Detta har varit fallet sedan 2002 då AKP kom till makten. Detta skedde samtidigt som kurderna fick fler kulturella rättigheter.

För ingen ska tro att kurderna i detta försummade område är intresserade av seminarier om zorohostrianism när det vardagliga livet går ut på att föra en ständig kamp för att försörja sig själv och sin familj.

Låt oss nu se hur röstfördelningen ser ut i DTP:s "fäste" Diyarbakir:

DTP: fick 225.042 st. röster.

AKP: fick 216.060 st. röster.

DP: fick 24.927 st. röster.

MHP: fick 12.336 st. röster.

CHP: fick 10.667 st. röster.

Målet i kommunalvalen är att få väck Osman Baydemir och tillsätta posten med en AKP:are. Blir detta verklighet så kommer vi ha en premiärminister (Erdogan) som kommer ha ett personligt engagemang i borgmästarens arbete.

Diyarbakir kommer att blomstra. Eller grunden för ett blomstrande Diyarbakir kommer att läggas.

Bygga Kurdistan-simbassänger och hålla seminarier med historieromantiska inslag kan DTP ägna sig åt.

Till alla turkisk talande läsare:

Klicka på länken nedan och lyssna på premiärminister Erdogans planer för Diyarbakir. Kort och gott säger han att Diyarbakir ska förvandlas till ett ekonomiskt centra i mellanöstern. Vidare understryker han att det är viktigt att planera långsiktigt för att uppnå detta mål och bygga ut infrastrukturen. AKP ska även grunda flera universitet i östra Turkiet, varav ett kommer att ligga i Diyarbakir.

http://youtube.com/watch?v=6oSfiOnFvQo

Bygga Kurdistan -simbassänger och komma med provokativa uttalandet går inte hem hos det kurdiska folket längre. Precis som turken i väst inte gick på CHP:s och militärens dumheter månaderna innan valet.

Men var nu beredda på åtal mot DTP ledamöter, en eventuell nedstängning av DTP och bomdåd. Provokatörer i alla läger kommer att dyka upp. Det är min teori iallfall.

Provokatörerna och sabotörernas intressen börjar alltmer att sammanfalla. Man har iofs alltid suttit i samma båt!!

Claes Nordmark sa...

Anonym/Kemo: Tack! Svar på din fråga: det är bara att du hör av dig.

Osman: Jag tror att de flesta som läser det du skriver har förstått din poäng om att AKP är större än DTP bland kurder. Med all respekt så kan det uppfattas som lite tjatigt om du skriver det i varje kommentar.

Ber om ursäkt för korta svar, har lite väl mycket med jobbet idag.

Osman sa...

Claes N:

Det kan jag förstå. Men svenska politiker och den svenska allmänheten måste inse att DTP/PKK inte representerar majoriteten av kurderna i Turkiet. Har du gjort klart detta för dina läsare i något blogginlägg?

Anser du att DTP ska ta avstånd från PKK som är en terrororganisation?

Claes Nordmark sa...

Osman: Och så var vi där igen...
Jag har tidigare sagt det och jag säger det igen - jag är inte intresserad av att snärja in mig i en diskussion om DTP:s relation till PKK. Min enkla hållning är att jag som socialdemokrat inte stödjer våldsmetoder i en demokratisk process. Punkt slut.

Osman sa...

Claes N:

Jag nöjer mig med ditt svar.

Men DTP tar fortfarande en terrororganisation (PKK) i försvar.

Och detta har du förståelse för.

Det är synd.

Anonym sa...

att ens debattera kommer inte ens på tal..kan man diskutera med en vägg,nej ..men vill ändå bara skicka ett inlägg som är faktiskt objektiv.Först och främst kan man inte sitta i ett land och komma med kommentarer om ett land när man själv inte har liknande problem.Eftersom man inte vet vad innebörden är.Se bara på 11 sep..efter det dådet så kom det till terrorist lagar i många länder.även i sverige då..och hur demokratiskt är den lagen egentligen?men faktum är att den finns och det är eventuellt för att försöka hålla säkerheten mot terrorismen.Så genom en händelse i usa så skapar sverige en ny lag fast det inte hänt något här..men kanske känner hotbilden därför skapar man denna lag.Så vad skulle sverige göra då om dåden hände här i sverige?bara ha lagen kvar inget mer?jodå mycket mer kan jag tänka mig,så om de dåden som hänt i turkiet hade hänt i sverige så skulle jag vilja se sveriges svar på det då,men nu är det inte så därför är det lätt att sitta här och hålla med vissa,eller tycka att andra gör fel.när man inte har de allvarliga proplemen här,eller ens haft såna.Kurderna (då menar jag inte alla)vill ha en egen stat i turkiet,vilket är omöjligt för inget land skulle ge bort delar av landet.pkk är en terrorist organisation som vill detta och säkert många i östra turkiet har dessa tankar.Men istället för att leva i turkiet och försöka ha det bra som andra,utan att försöka skapa kaos,och hela tiden anklaga turkiet för saker.Ett exempel..så vill de ha skolor som ska endast pratas på kurdiska..många i östra turkiet kan inte ens turkiska.Vad säger man i sverige..bor man i sverige så ska man följa svenska lagar o regler.man ska prata svenska.tänk om skolor här plötsligt hade arabiska,kurdiska,turkiska,jugoslaviska,grekiska osv som huvudspråk och ingen kunde svenska?det skulle vara ok,knappas..redan idag är många emot friskolor tex.eller om samerna började med bombdåd,skjuta ner folk osv..för att de inte får leva själva som egen stat eget land sameland tex..då skulle kanske vi i sverige och regeringen säga:ja men det är ju klart de fanns ju här för länge sedan.nä man skulle nog inte tillåta detta.
nog om det,jag kan inte sitta och klaga på något land om något för att alla länder har det inte på samma sätt eller har samma problem.I holland är det väldigt liberalt,inte i sverige..vad är sverige då mot holland?..diktatoriskt eller?..nej där är det så..här är det såhär.Men även i sverige finns det lagar och regler..så föreställ dig/er bara hur det skulle se ut i sverige om människor här skapade våld,bomdåd osv..kanske också såg terroristledaren som säpo fångat in som sin ledare,och vill att sverige ska släppa honom fri.ja kan man vara ärlig inom sig så kan man nog tänka sig hur det skulle vara även här i sverige:
Tukiet har en lag som heter "Bekämpning av terrorism" och enligt den gällande lagen (lagparagraf 7/2) är det förbjudet att göra reklam för PKK-kurdernas terroristorganisation.

I Turkiet är det enbart PKK-kurderna som vill ha ett självständigt kurdistan inom den suveräna staten Turkiets gränser...de vägrar att inse Turkiets territoriella integritet.

Även Sverige har lagar som skydar dess territoriella integritet. Se gärna lagen om Yttrandefrihetsbrott samt lagen om tryckfrihetsbrott:Läs Tryckfrihetsförordning (1949:105)
http://www.riksdagen.se/webbnav/inde...1&bet=1949:105

4 § Med beaktande av det i 1 kap. angivna syftet med en allmän
tryckfrihet skall såsom tryckfrihetsbrott anses följande
gärningar, om de begås genom tryckt skrift och är straffbara
enligt lag:

1. högförräderi, förövat med uppsåt att riket eller del därav
skall med våldsamma eller eljest lagstridiga medel eller med
utländskt bistånd läggas under främmande makt eller bringas i
beroende av sådan makt eller att del av riket skall sålunda
lösryckas eller att åtgärd eller beslut av statschefen,
regeringen, riksdagen eller högsta domarmakten skall med
utländskt bistånd framtvingas eller hindras, såframt gärningen
innebär fara för uppsåtets förverkligande;

försök, förberedelse eller stämpling till sådant högförräderi;

2. krigsanstiftan, såframt fara för att riket skall invecklas i
krig eller andra fientligheter framkallas med utländskt
bistånd;

3. spioneri, varigenom någon för att gå främmande makt till
handa obehörigen befordrar, lämnar eller röjer uppgift rörande
försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt,
underhandlingar, beslut, eller något förhållande i övrigt, vars
uppenbarande för främmande makt kan medföra men för
totalförsvaret eller eljest för rikets säkerhet, vare sig
uppgiften är riktig eller ej;

försök, förberedelse eller stämpling till sådant spioneri;

4. obehörig befattning med hemlig uppgift, varigenom någon utan
syfte att gå främmande makt till handa obehörigen befordrar,
lämnar eller röjer uppgift rörande något förhållande av hemlig
natur, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för
rikets försvar eller för folkförsörjningen vid krig eller av
krig föranledda utomordentliga förhållanden eller eljest för
rikets säkerhet, vare sig uppgiften är riktig eller ej;

försök eller förberedelse till sådan obehörig befattning med
hemlig uppgift;

stämpling till sådant brott, om detta är att anse som grovt,
vid vilken bedömning särskilt skall beaktas om gärningen
innefattade tillhandagående av främmande makt eller var av
synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig
eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den
brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild
tjänst betrotts honom;

5. vårdslöshet med hemlig uppgift, varigenom någon av grov
oaktsamhet begår gärning som avses under 4;

6. uppror, förövad med uppsåt att statsskicket skall med
vapenmakt eller eljest med våldsamma medel omstörtas eller att
åtgärd eller beslut av statschefen, regeringen, riksdagen eller
högsta domarmakten skall sålunda framtvingas eller hindras,
såframt gärningen innebär fara för uppsåtets förverkligande;

försök, förberedelse eller stämpling till sådant uppror;

7. landsförräderi eller landssvek, i vad därigenom, då riket är
i krig eller eljest i lag meddelade bestämmelser om sådant
brott äger tillämpning, någon missleder eller förråder dem som
är verksamma för rikets försvar eller förleder dem till myteri,
trolöshet eller modlöshet, förråder egendom som är av betydelse
för totalförsvaret eller begår annan liknande förrädisk gärning
som är ägnad att medföra men för totalförsvaret eller
innefattar bistånd åt fienden;

försök, förberedelse eller stämpling till sådant landsförräderi
eller landssvek;

8. landsskadlig vårdslöshet, i vad därigenom någon av
oaktsamhet begår gärning som avses under 7;

9. ryktesspridning till fara för rikets säkerhet, varigenom, då
riket är i krig eller eljest i lag meddelade bestämmelser om
sådant brott äger tillämpning, någon sprider falska rykten
eller andra osanna påståenden, som är ägnade att framkalla fara
för rikets säkerhet, eller till främmande makt framför eller
låter framkomma sådana rykten eller påståenden eller bland
krigsmän sprider falska rykten eller andra osanna påståenden
som är ägnade att framkalla trolöshet eller modlöshet;

10. uppvigling, varigenom någon uppmanar eller eljest söker
förleda till brottslig gärning, svikande av medborgerlig
skyldighet eller ohörsamhet mot myndighet eller åsidosättande
av vad som åligger krigsman i tjänsten;

etc...

Som du säkerligen känner till är PKK terroriststämplat av både FN, EU, USA och Interpol.

Jämför gärna också med Tysklands lagar där det är förbjudet och olagligt med allt som har med PKK att göra....dvs göra reklam för PKK, dela ut flygblad för PKK, hyra ut lokaler för PKK etc.

Se nedanstående länk som berättar hur Tyskar behandlar PKKare:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/76374.stm

Synd att denna bistra verklighet har undgått vissa svenska politiker...det är ju trots allt så många som har förlorat sina liv pga terrorattacker.

Reality

Obs mitt inlägg är inte för någon eller emot någon.Bara säger som det är.

Claes Nordmark sa...

Varför...

...ska jag låta mig ställas till svars för åsikter från någon som inte ens vågar uppge vad han heter? Jag debatterar inte med maskerade människor på ett torgmöte och förstår inte varför jag skulle göra det på min blogg.

...förstår inte folk som är anonyma som du (och speciellt du som verkar väldigt förtjust i lagar, både turkiska och svenska) att jag enligt svensk lag är ansvarig för allt som skrivs på min blogg - alltså även kommentarer från anonyma - och därför har det inget med "yttrandefrihet" att få skriva vad man vill på min blogg. Min blogg är inget klotterplank.

...får jag inte ha en åsikt om situationen i ett annat land bara för att jag inte bor där? Om det alltid vore så, så skulle apartheid fortfarande råda i Sydafrika och Nelson Mandela fortfarande sitta i fängelset.

...är du och många andra helt hysteriskt besatta av att jag ska ta ställning för eller emot PKK?

...tror du att du besitter en absolut sanning för att du själv hävdar att du är "objektiv"? Att du "bara säger som det är" finns det nog väldigt många som har en helt annan uppfattning om.

Anonym sa...

Jag fattar inte hur man kan jämföra smutsiga terror staten turkiet med SVERIGE!!? Jag fattar inte varför man blandar den kurdiska frihets organisationen PKK med Turkiets terror mot den kurdiska samt turkiska befolkningen! PKK har funnits i cirka 30år o turkiska staten har terroriserat människors sen den grundades!! Vi får inte glömma hur många militär kupper som har gjorts av armen o man har hängt o dödat turkiska premiär ministrar, fängslad andra ministrar o 10 tusentals andra människor!