fredag, augusti 24, 2007

Bomber mot folkomröstning

Jag är faktiskt förvånad att det - än så länge - inte har skett något stort attentat i irakiska Kurdistan efter attentaten den 14 augusti i staden Sijnar utanför Mosul där det främst bor yazidiska kurder. Hur många som dog i attentaten är inte klart, men över 500 människor tros ha dödats, siffror upp till 700 har till och med nämnts.

Att attentat i allt högre mån riktas mot irakiska Kurdistan just nu är tyvärr ingen större förvåning. Den 17 november hålls en folkomröstning om den oljerika staden Kirkuk ska tillhöra Irak eller irakiska Kurdistan. Genom attentaten försöker man få kurderna på andra tankar, alltså att avstå från folkomröstningen. Jag tror det vore en dum idé att backa från paragraf 140 (den paragraf i landets konstitution som ligger till grund för folkomröstningen) och folkomröstningen bör genomföras. Därför kommer vi nog tyvärr att få se fler attentat innan folkomröstningen har genomförts.

Att resultatet i folkomröstningen skulle bli något annat än att Kirkuk ska tillhöra irakiska Kurdistan har jag väldigt svårt att se. Hur de arabiska ledarna och Turkiet kommer att reagera på ett Kirkuk som tillhör kurderna är rätt uppenbart: de kommer - minst sagt - inte att gilla det. Fredrik Malm menar att det kommer att leda till "regelrätta strider mellan kurdiska peshmerga på ena sidan och al-Qaida, Mahdimilisen och turkiska underrättelsetjänsten på den andra sidan". I värsta fall kan det givetvis bli så. al-Quaida och Mahdimilisen kommer säkerligen att strida, men jag hoppas att den turkiska underrättelsetjänsten kan hålla fingarna borta. Frågan är väl hur mycket det inflytande det politiska styret (AKP) har över underrättelsetjänsten, för det skulle knappast gynna demokratireformerna i Turkiet att vara nere och strida i irakiska Kurdistan?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tragiskt att de länder som förtrycker o dödar det kurdiska folket fortfarande inte har fattat att de inte vinner nåt på våldets väg. Utan kurdernas kampvilja blir bara starkare! Efter massakern på kurdiska yezidier så talas det öppet från kurdiskt håll att det är dags att ena de stora kurdiska aktörerna, nämligen PDK,YNK o PKK:s politiska grenar när det gäller den kurdiska frågan. Känn på det...

Anonym sa...

Vi tackar dig claes för att du skrev om massakern på kurdiska yezidier. Vi vill fråga dig en fråga claes, hur kommer det sig att det inte finns en enda riksdags ledamot med kurdisk ursprung. Det finns ju uppemot 70-100 tusen människor med kurdisk ursprung i sverige, det förvånar mig mkt att vi inte har lyckats med att få in nån eftersom många är politiskt aktiva. Jag tror själv att felet ligger hos oss med kurdisk ursprung som inte har lagt mkt kraft bakom det. Ar det inte dags kanske? Har du några synpunkter, förslags m.m.

Nedruk sa...

Jag kan inte föreställa mig att kriget mellan kurder och Al Qaida skulle intensifieras pga en folkomröstning i Kirkuk. Det "kalla" krig som finns mellan Al Qaida och KRG har mer med Qaida-USA relationen att göra och mindre med KRG:s eventuella styrkeförhållanden i framtiden - för det är ju KRG:s maktställning som folkomröstningen i grund och botten handlar om.

Däremot påverkas Turkiet av KRG:s styrkeförhållanden. Idag har KRG en väldigt svag förhandlingsposition, den är så svag att Turkiet inte ens är intresserad av några förhandlingar. Hamnar Kirkuk under KRG:s styre så förändras förhållandet och Turkiet kommer att sitta vid förhandlingsbordet med KRG; om läget i Norra Irak och om läget i sydöstra Turkiet.

AKP:s ”välvilja”:
AKP-regeringen gör så gott den kan för att förhindra ett starkt kurdiskt förhandlingsläge genom att dra i alla trådar som går att dra i för att stoppa en folkomröstning i Kirkuk. AKP är dessvärre fortfarande omogen för en demokratisk ickevåldslösning på kurdfrågan. Att AKP inte kör en hårdare linje mot kurder i Turkiet beror på partiets relation till den sekulära militären : iaf långt mer än vad det har med islamisternas tilltro till muslimska minoriteters rättigheter att göra (frågan man ska ställa sig här är: vad har olika islamistiska grupper/organisationer haft för syn på olika etniska muslimska grupperingars relation till de muslimska nationerna?). Hade militären inte varit ”sekularstisk” (läs: den turkiska militären har likt alla andra militärer i världen till uppgift att skydda den Turkiska staten mot hot, till skillnad från demokratiska länder så drivs den turkiska militären inte bara av den uppgiften utan också av en speciell turkisk sekulär militärideologi) så hade den använts mot kurder av AKP-regeringen, precis som den använts av andra regeringar innan AKP. En seriös vilja till att lösa kurdfrågan demokratiskt måste ses och sättas i större sammanhang och perspektiv än enbart Irakiska, Turkiska, Iranska eller kurdiska nationalintressen. Ett sådant förhållande kan man, underligt nog, skönja i Irak: men förhållandet är bräckligt av en rad olika anledningar.

Jag efterlyser en analys som inbegriper de analyserade parternas ideologier (en uppmaning till både dig Claes och till Fredrik Malm).

Ibish sa...

Jag hoppas bara att allting lugnar ner sig. Jag tycker nästan att Oljan nästan är en förbannelse än en välsignelse i den här frågan. Hade det inte funnits någon Olja i Kirkuk hade ingen intresserat sig för den.

Visst är det skitbra med naturtillgångar rent samhällsekonomiskt då finns det pengar att bygga nya vägar, sjukhus, skolor.

Men som situationen ser ut där nere vet man egentligen inte hur mycket av dom pengarna ändå skulle gå till samhället eller i korrupta byråkraters fickor.


Jag tycker iaf att Oljan är värd så mycket människoliv.

Vi kurder har trots allt nåt så långt nu när vi bara för 16 år sen låg vid förtvivlans gräns.

När hundratusentals kurder var på flykt från Saddams styrkor efter gulfkriget 1991.


Tänk om någon då hade berättad om allt det som skett sen dess med det autonoma kurdiska området i norra Irak.


Eller att kurdiskt nyhetsändingar på den nationella turkiska tv-kanalen i en tid då själva ordet "kurd" var strängt förbjudet att yttra i samma media.

Det skulle ha låtit som en mycket mycket avlägsen dröm.

Nej jag tycker inte oljan är värd
människoliv.

Titta på israelerna. De har fått apelsiner växa där det tidigare var öken.

Claes Nordmark sa...

Tack för alla intressanta kommentarer!

Anonym: Jo, det är synd att det inte finns någon med kurdisk bakgrund i Riksdagen. Eventuellt kommer Gulan Avci (fp) att komma in som ersättare, eftersom det spekuleras i att Carl B Hamilton (fp) eventuellt ska ersätta Leijonborg om han avgår som minister = i sådant fall kommer Avci in. Varför det i dagsläget inte finns någon med kurdisk bakgrund i Riksdagen är svårt att exakt säga, för precis som du säger är kurder väldigt aktiva i politiken. Det enda tipset som jag kan försöka mig på är att man måste tänka på att för att bli nominerad till Riksdagen för ett parti så måste man ha väldigt bra koll på samtliga politiska frågor samt de politiska ideologierna. Man bör ha koll på hur svenska lagar funkar, välfärdssystemen, skolan, vården, omsorgen och mycket mer, så för att bli nominerad till Riksdagen bör man alltså sätta sig in i väldigt många områden. Men jag tror det bara är en tidsfråga innan någon med kurdisk bakgrund kommer in i Riksdagen och eventuellt blir som sagt Avci från folkpartiet först. Man ska också ha i åtanke att de olika partierna driver kurdfrågan på olika sätt (vissa driver den knappt alls).

Nedruk: Vad annat kan jag säga än att du är väldigt påläst! Väldigt intressant kommentar.

Ibish: Angående oljan så sa många jag mötte sist jag var i irakiska Kurdistan lite ironiskt att "om vårt land hade exporterat sand istället för olja så hade USA aldrig störtat Saddam Hussein...". Instämmer i att oljan - tyvärr - är anledning till konflikt, naturtillgångar är ofta det. Vi får hoppas att det lugnar ner sig, men tyvärr kommer nog attentaten att fortsätta fram till folkomröstningen och kanske tyvärr även efteråt.

Anonym sa...

Gulan avci försökte komma in men den kurdiska folket visade sitt missnöje med henne. Anledningen var bl.a. att hon döljer många sanningar i svensk media. Ex. att de flesta kurder från turkiet är för Öcalan, för DTP o.s.v. Utan att hon kritiserar den kurdiska kampen så fort det dyker upp en möjlighet. Hon säger att hon inte är trogen nån kurdisk parti men alla kurder vet vad hon sympatiserar med. Hoppas verkligen att vi får en annan svensk kurdisk riksdags ledamot som delar den kurdiska befolkningens åsikter o drömmar!!

Anonym sa...

Socialdemokraterna har faktiskt haft en svensk kurdisk riksdagsman Nalin Pekgul!

Så socialdemokraterna har haft en kurdisk riksdagledamot!

Claes Nordmark sa...

Oj. Du har helt rätt i att Nalin har varit riksdagsledamot! Verkligen pinsamt att jag inte kom ihåg det...

Anonym sa...

Tack för en mycket bra och tydlig artikel. Den är bra eftersom den belyser något som ingen vill ska komma fram i dagern, nämligen de fruktansvärda övergrepp och mord som sker pga den så eftertraktade oljan och makten som följer av den. Det är dags för alla fredsbejakare att gripa dagen och visa på en bättre väg att gå mot en ljusare framtid på jorden där endast kampen för mänsklighetens framsteg är tillåten.

Makro sa...

Kurdo Baksi är väl en favorit. Han borde vara kurdisk (svensk) ledamot i svenska riksdagen.

Han ville senast ärva svenske författaren Stieg Larssons pengar. Kul kurd:)

http://www.expressen.se/debatt/1.696...ieg-hade-velat